αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε θετικά πράγματα που θα σου συμβούν αν πεις την… δύσκολη φράση: «έκανα λάθος»

Πέντε θετικά πράγματα που θα σου συμβούν αν πεις την… δύσκολη φράση: «έκανα λάθος»

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να παραδεχτούν τα λάθη τους επειδή θέλουν να απεικονίσουν μια εικόνα δύναμης και τελειότητας.

Το να πεις «έκανα λάθος» μπορεί να είναι δύσκολο.

Αυτό που οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το να είσαι ευάλωτος και να παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθος μπορεί να φέρει πολλά θετικά που υπερβαίνουν κατά πολύ την αρνητικότητα του λάθους που έκαναν.

Ακολουθούν 5 καλά πράγματα που μπορούν να συμβούν όταν μάθετε πώς να αποδέχεσαι ένα λάθος:

1. Δημιουργείτε μια ευκαιρία μάθησης

Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνετε τη σωστή επιλογή ή να κάνετε τη σωστή κρίση όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση.

Μερικές φορές απλά δεν μπορείς να ξέρεις εκείνη τη στιγμή ποια είναι η σωστή επιλογή.

Αυτός είναι ο ορισμός της άγνοιας. Και παρόλο που χρησιμοποιείται συχνά ως προσβολή, η άγνοια είναι απλώς μια κατάσταση «μη γνώσης».

Το κλειδί είναι ότι δεν μένεις σε αυτήν την κατάσταση. Το να παραδεχτείτε ότι η πράξη ή η κρίση σας ήταν λάθος είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις και να βελτιωθείς.

2. Δείχνεις ότι είσαι έμπιστος

Η ανάληψη ευθύνης για τα λάθη σας δείχνει υπευθυνότητα που είναι βασικό χαρακτηριστικό των αξιόπιστων ανθρώπων.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η λογοδοσία; Λοιπόν, η αποφυγή της ευθύνης συχνά απαιτεί εξαπάτηση ή ψέματα.

Επιπλέον, η μη ανάληψη ευθύνης μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα καθώς το λάθος κλιμακώνεται εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Για παράδειγμα, αν μπερδεύεστε στη δουλειά, το λάθος μπορεί συχνά να διορθωθεί πολύ εύκολα, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί. Όσο περισσότερο συνεχίζεται, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει άλλα προβλήματα ή ζημιές, που συχνά απαιτούν περισσότερα χρήματα και εργατοώρες για να διορθωθούν.

3. Δυναμώνετε τις σχέσεις σας

Η ειλικρινής επικοινωνία καλλιεργεί την εμπιστοσύνη στις σχέσεις. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται και να σέβονται κάποιον που παραδέχεται τα λάθη του.

Θα ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως έχετε απώτερα κίνητρα ή κρύβετε σημαντικές πληροφορίες. Ξέρουν ότι θα είστε ανοιχτοί όταν κάνετε ένα λάθος, θα ζητήσετε συγγνώμη και θα θέλετε να το διορθώσετε.

Αυτό είναι το νόημα των υγιών σχέσεων.

Αντί να προσπαθείς να έχεις δίκιο όλη την ώρα, το να παραδέχεσαι τα λάθη σου σημαίνει ότι σταματάς να τσακώνεσαι με όλους και επιλύεις τα προβλήματα προτού αυτά κλιμακωθούν.

4. Αναπτύσσετε νοοτροπία ανάπτυξης

Μια νοοτροπία ανάπτυξης είναι η κατανόηση ότι ανεξάρτητα από το τι κάνετε μπορείτε να μάθετε από τις πράξεις σας και να αναπτυχθείτε ως άτομο.

Αλλάζετε τα λάθη από ένα αρνητικό σε κάτι πιο θετικό.

Σύμφωνοι, πιθανότατα δεν θα γιορτάζετε, φωνάζοντας «ΝΑΙ! ΕΚΑΝΑ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ!». Πιθανότατα θα αισθάνεστε λίγο άσχημα για αυτό. Θα ήταν περίεργο αν δεν το κάνατε. Ωστόσο, το να βλέπεις τα λάθη σου και να τα παραδέχεσαι ως ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, αφαιρεί λίγο από το ”τσίμπημα”.

5. Ενισχύετε τις δεξιότητές σας στην επίλυση προβλημάτων

Ένα λάθος είναι ένα τυχαίο πρόβλημα που προκάλεσες και πρέπει να λυθεί. Είναι πολύ απίθανο να θέλατε να κάνετε το λάθος. Πιθανότατα απλά δεν ήξερες κάτι καλύτερο να κάνεις ή έκανες λάθος επιλογή.

Αλλά ακούσια ή όχι, αν θέλετε να επανορθώσετε, πρέπει πρώτα να παραδεχτείτε το πρόβλημα και μετά να βρείτε έναν τρόπο να το διορθώσετε.

Ομολογουμένως, το άτομο που αδικήσατε μπορεί να ξέρει ακριβώς πώς θέλει να το διορθώσετε και πρέπει να το ακούσετε. Αλλά αν δεν το κάνει, θα χρειαστεί να βρείτε μια λύση μόνοι σας ή να συνεργαστείτε μαζί του για να βρείτε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και αυτό απαιτεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Έτσι, σκεφτείτε κάθε λάθος που παραδέχεστε ως μια ευκαιρία να συνεργαστείτε και να βρείτε αποτελεσματικές λύσεις σε μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =