αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΑΔΕ: Mόλις το 15,6% των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 πληρώθηκε

ΑΑΔΕ: Mόλις το 15,6% των προστίμων που επιβλήθηκαν το 2023 πληρώθηκε

Φόροι και πρόστιμα ύψος σχεδόν 1.955 δις. ευρώ καταλογίστηκαν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ το 2023, έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν εντοπίζοντας μάλιστα εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Από το ποσό όμως αυτό μόλις 305,7 εκατ. ευρώ ή διαφορετικά το 15,6% των βεβαιωθέντων εισήλθε στον κρατικό κορβανά.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μία από τις αιτίες, ίσως η σημαντικότερη, που καταγράφεται χαμηλό ποσοστό εισπραξιμότητας έγκειται στο ότι οι έλεγχοι παλαιότερων χρήσεων συνήθως δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και το Δημόσιο να μην εισπράττει τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλει. Και αυτό καθώς συσσωρεύονται πολλές χρήσεις για έλεγχο και τα ποσά που προκύπτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλα και ως εκ τούτου αδύνατον να καταβληθούν από τους ελεγχομένους.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε οι οδηγίες της ΑΑΔΕ προς τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι οι έλεγχοι να πηγαίνουν το πολύ δύο έτη πίσω. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, ενώ οι εισπράξεις με βάση τις ενδείξεις που έχει η φορολογική διοίκηση είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Από το συνολικό ποσό του 1,955 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκε, ένα τεράστιο ποσό καταλήγει στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο μήνα με τον μήνα τοκίζεται και φθάνει σε δυσθεώρητα ύψη που σε καμία περίπτωση δεν πληρώνονται. Επί της ουσίας, 1,65 δισ. ευρώ φόρων και προστίμων έχει κατευθυνθεί στη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, το 2023 εισπράχθηκαν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο δίμηνο του έτους προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η αύξηση των εισπράξεων οφείλεται στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών, όπου παρακολουθούνται από έναν μηχανισμό τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων. Οι συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις, τα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και οι κατασχέσεις, καθώς πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να ανακαλύπτει ευκολότερα περιουσιακά στοιχεία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εισπράξεων.

Παράλληλα, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας ΑΑΔΕ και ΥΠΕΘΟ πρόσθεσαν διάταξη στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών σύμφωνα με την οποία περιορίζονται τα πρόστιμα έως 50% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδεχθεί τη φοροδιαφυγή και ξεκινήσει την αποπληρωμή των οφειλών του. Η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση, μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα ρύθμιση στόχο έχει να διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από προσφυγές των φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο μειώνεται 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =