αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας καθηγητής του Harvard εξηγεί: Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι βάζουν προτεραιότητα σε αυτά τα 3 πράγματα

Ένας καθηγητής του Harvard εξηγεί: Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι βάζουν προτεραιότητα σε αυτά τα 3 πράγματα

Ο κοινωνικός επιστήμονας Arthur C. Brooks, ο οποίος διδάσκει ένα μάθημα ευτυχίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, αναζητούσε τις απαντήσεις για το τι σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος εδώ και δεκαετίες. Και κατέληξε σε ορισμένα συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Στο πρόσφατο βιβλίο που έγραψε μαζί με την Oprah Winfrey, εξηγεί ότι η ευτυχία δεν είναι προορισμός, αλλά κατεύθυνση — δηλαδή κάτι που πρέπει να στοχεύσετε να αυξήσετε χωρίς να έχετε κατά νου έναν τελικό στόχο.

«Δεν είναι απλώς ‘Πήγαινε, γίνε πιο χαρούμενος’. Αυτό είναι πολύ γενικό», είπε ο Arthur C. Brooks σε ένα νέο επεισόδιο του podcast «Ten Percent Happier with Dan Harris». «Μιλάω για τα υποτμήματα, τα μακροθρεπτικά συστατικά της ευτυχίας», συμπλήρωσε.

Τα 3 «μακροθρεπτικά συστατικά της ευτυχίας»

  • Απόλαυση
  • Ικανοποίηση
  • Σκοπός

Απόλαυση

Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι η απόλαυση είναι απλώς ευχαρίστηση, είπε ο Arthur C. Brooks, κάτι που δεν είναι ακριβής τρόπος να το σκεφτείς. Το να κυνηγάς συνεχώς καθαρά ευχάριστες εμπειρίες «είναι ένας κακός τρόπος για να ζεις μια γεμάτη ζωή», είπε.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, παρεμπιπτόντως, δεν είναι να απαλλαγούμε από τις πηγές ευχαρίστησης, αλλά να προσθέσουμε δύο πράγματα που θα τις κάνουν πιο ανθρώπινες».

Μπορείτε να νιώσετε απόλαυση όταν παίρνετε μια πηγή ευχαρίστησης και προσθέτετε ανθρώπους και μνήμη στο μείγμα, είπε ο Brooks: «Αν κάνετε κάτι που είναι ευχάριστο και μπορεί να είναι εθιστικό [και] δεν το κάνετε μόνοι σας, τότε μπορείτε πάρετε απόλαυση που είναι πηγή πραγματικής αυθεντικής και διαρκούς ευτυχίας».

Υπάρχουν εμπειρίες που μπορείτε να απολαύσετε μόνοι σας, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο διαλογισμός ή η ακρόαση μουσικής, αλλά πρότεινε να ασχοληθείτε με κοινωνικές δραστηριότητες όπως να βγείτε για ποτά ή να παρακολουθήσετε αστεία βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άτομα με τα οποία απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο.

Ικανοποίηση

«Η ικανοποίηση είναι η χαρά, η ανταμοιβή που λαμβάνεις αφού παλέψεις για κάτι», είπε ο Arthur C. Brooks. «Εμείς ως άνθρωποι, πρέπει να αγωνιζόμαστε, χρειαζόμαστε ακόμη και πόνο στη ζωή μας, γιατί στην πραγματικότητα έτσι κερδίζουμε κάτι». Όταν νιώθεις ότι κάτι που έχεις είναι κάτι που έχεις κερδίσει, το κάνει πολύ πιο πολύτιμο για σένα τελικά, είπε.

«Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν είναι τόσο χαρούμενοι όσο θα έπρεπε είναι επειδή δεν απολαμβάνουν το δείπνο τους», λέει και συμπληρώνει: «Επειδή δεν πεινάνε ποτέ».

Σκοπός

Σκοπός είναι η αίσθηση ότι η ζωή σου έχει νόημα, είπε ο Arthur C. Brooks. Από τα τρία «μακροθρεπτικά συστατικά», ο σκοπός είναι αυτός που πρέπει να βιώσετε περισσότερο.

Ο Arthur C. Brooks είπε ότι υπάρχουν τρία υποτμήματα στο νόημα της ζωής:

Συνοχή: Γιατί συμβαίνουν τα πράγματα όπως συμβαίνουν;
Σκοπός: Γιατί η ζωή μου εξελίσσεται όπως είναι; Ποιοι είναι οι στόχοι μου και ποια είναι η κατεύθυνσή μου;
Σημασία: Γιατί έχει σημασία που είμαι ζωντανός;

Και δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, είπε, γιατί οι απαντήσεις είναι υποκειμενικές για όλους. «Χρειάζεται πολλή δουλειά» για να βρεις τον σκοπό σου, πρόσθεσε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το σκεφτείς και να έχεις μια αίσθηση κατεύθυνσης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 19 =