αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣVisual Learners: Οι Ισπανίδες που μπήκαν στη λίστα «30 Under 30» του Forbes και βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό, μιλούν στο It’s Possible

Visual Learners: Οι Ισπανίδες που μπήκαν στη λίστα «30 Under 30» του Forbes και βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό, μιλούν στο It’s Possible

Η διαδρομή τους ξεκίνησε από μια προσωπική εμπειρία. Όταν ο μικρός ξάδερφος τους διαγνώστηκε με αυτισμό. Τότε, η Amélie Jézabel Mariage και η Miriam Reyes Olivia, κατάλαβαν ότι αυτά τα παιδιά έχουν τον δικό τους δρόμο προς τη μάθηση και τα αποτελέσματα μπορούν να είναι θεαματικά. Έτσι, πριν μερικά χρόνια, ίδρυσαν σε ένα σπίτι τον tech μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Visual Learners. Ο οποίος, με μια σειρά από δράσεις, βοηθά τα παιδιά με αυτισμό, τις οικογένειες τους και όλους όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την εν λόγω πάθηση.

Το project τους σημείωσε μεγάλη επιτυχία και σήμερα έχει εξελιχτεί σε έναν διεθνή Οργανισμό. Ενώ οι δύο Ισπανίδες έχουν λάβει περισσότερα από 22 βραβεία. Καταφέρνοντας να μπουν, μεταξύ άλλων, στη λίστα «30 Under» του Forbes. Οι ίδιες μιλούν στο It’s Possible σε μια αποκλειστική συνέντευξη. Εξηγούν τι ακριβώς είναι αυτό που έχουν δημιουργήσει, ποιες είναι οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, ενώ δίνουν και τις 3 συμβουλές τους στους Έλληνες startuppers. Σημειώνεται, ότι οι δύο ιδρύτριες είναι το Head Line όνομα του Career Fair.4All, που διοργανώνει η Ethelon στις 29 Απριλίου στην Αθήνα.

Πως προέκυψε η ιδέα για την Visual Leaners;

Η Visual Leaners είναι ένας tech μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που βοηθά τα παιδιά με αυτισμό και άλλες μαθησιακές δυσκολίες, να έχουν πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται, για να αναπτύξουν τις πλήρεις δυνατότητες τους. Το project Visual Leaners ξεκίνησε από μια προσωπική εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε η σχετική διάγνωση στον μικρό ξάδελφο μας.

Μαζί του, γρήγορα καταλάβαμε ότι τα παιδιά με αυτισμό είναι «Visual Learners» και χρειάζονται οπτική βοήθεια με εικόνες, φωτογραφίες και εικονογράμματα για να αποκτήσουν γνώσεις και να εργαστούν αυτόνομα. Τότε, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε για τον ξάδερφο μας την πρώτη εικονογραφημένη ιστορία με τίτλο: «The underpants of Jose». Έτσι ώστε να μάθει να πηγαίνει τουαλέτα. Η ιστορία δούλεψε πολύ καλά και μέσα σε μόλις μια εβδομάδα έμαθε να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόνος του.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να μοιραστούμε την ιστορία μέσω ίντερνετ, με άλλες οικογένειες. Ξαφνικά, χιλιάδες οικογένειες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο ξεκίνησαν να γράφουν σε εμάς και να μας λένε: «Σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε αυτό το υλικό». Ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι η δημιουργία ψηφιακών εργαλείων και εικονογραμμάτων είναι ένα μεγάλο challenge σήμερα. Όπως και η κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών λύσεων σε αυτό το πεδίο. Εμείς κατανοήσαμε ότι αυτά τα παιδιά μαθαίνουν με το δικό τους τρόπο και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη δουλειά και τη δημιουργικότητα σε αυτή την μεγάλη κοινωνική ανάγκη. Από την αρχή, σε συνεργασία με ειδικούς, καθηγητές και οικογένειες, εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε και να εκδημοκρατίσουμε τα ψηφιακά εργαλεία και να πετύχουμε το στόχο μας.

Αυτό που ξεκινήσαμε πριν 5 χρόνια στο σπίτι, σήμερα έχει εξελιχτεί σε έναν διεθνή Οργανισμό.

H Amélie Jézabel Mariage

Πως ακριβώς δουλεύει το project;

Μέσω της έρευνας, της δημιουργίας ειδικών εργαλείων και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, θέλουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις που θα έχουν θετική επίδραση στη ζωή αυτών των παιδιών. Να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα τους και παράλληλα να «σπάσουν» κάποιοι φραγμοί στην κοινωνία. Η Visual Learners εστιάζει σε 3 βασικές δράσεις:

VISUAL LEARNERS | THE TALES

Έχουμε αναπτύξει 2 συλλογές ιστοριών με εικονογράμματα. Με τους τίτλος LEARN και ENJOY. Μέχρι σήμερα, 20 e-books και interactive apps με εικονογράμματα έχουν δημιουργηθεί. Από το λανσάρισμα το 2012, έχουμε περισσότερα από 1.200.250 views και έχουμε θετική επίδραση σε χώρες που μιλούν Ισπανικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Πορτογαλικά.

Χάρη στην υποστήριξη της Ashoka, μιας συνέργειας με την Ethelon, το υλικό μας είναι διαθέσιμο και στα Ελληνικά!

VISUAL LEARNERS | THE ACADEMY

Έχουμε δημιουργήσει την AUDEMY την online ακαδημία της Visual Learners, όπου μπορείς να μάθεις για τον αυτισμό. Επειδή γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε παιδί, βρίσκεται μια οικογένεια και ένας επαγγελματίας, που πιστεύουν στις ικανότητες του, αναπτύξαμε 10 διαφορετικά μαθήματα. Έτσι ώστε να κάνουμε προσβάσιμη τη γνώση για όλους. Πάνω από 2.600 οικογένειες και επαγγελματίες έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα μας και τα έχουν βαθμολογήσει με 9,2.

VISUAL LEARNERS | THE MOVIE

«A shared deam» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ μας. Μια ταινία στην οποία λέμε την ιστορία μας. Είναι μια αφήγηση, ένα άλμα στον κόσμο του αυτισμού. Με στόχο να αυξήσουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσα από τα μάτια των εν λόγω παιδιών και των οικογενειών τους, που πορεύονται με τον αυτισμό χωρίς να φοβούνται.

Για το μέλλον έχουμε πολλά projects στο μυαλό μας! Ο αυτισμός έχει γίνει η πιο συχνά διαγνωσμένη αναπτυξιακή διαταραχή σε παιδιά. Ένα παιδί σε κάθε 150 έχει αυτισμό. Υπάρχουν 3 εκατ. Παιδιά με αυτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 67 εκατ. σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, τα στατιστικά δείχνουν ότι να νούμερα αυξάνονται σταθερά. Στη Visual Learners πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε όλα τα μυαλά για το μέλλον μας. Και τα μυαλά των ανθρώπων με αυτισμό. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σαν ανθρωπότητα. Η αποστολή μας είναι να ξεδιπλώσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτών των ανθρώπων.

H Miriam Reyes Olivia

Μπήκατε στη λίστα «30 Under 30» του Forbes. Όταν ξεκινάγατε το «επιχειρηματικό ταξίδι» σας, πιστεύατε ότι θα φτάσετε τόσο ψηλά;

Στόχος μας ήταν, μέσω της προσφοράς ξεχωριστών και ψηφιακών λύσεων για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, να αλλάξουν τον τρόπο που πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον αυτισμό. Με βάση αυτό, κάθε βραβείο που έχουμε κερδίσει, ήταν μια καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για τον αυτισμό.

Κάθε βραβείο και κάθε χρηματοδότηση, μας βοήθησε στο να υπογραμμίσουμε και να αυξήσουμε την κοινωνική ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό.

Μέχρι τώρα, η Visual Learners έχει κερδίσει πάνω από 22 εθνικά και διεθνή βραβεία, από Οργανισμούς όπως: European Investment Bank, MIT, Fundacion Princesa de Girona και Forbes. Για να απαντήσουμε στο ερώτημα σας και να είμαστε 100% ειλικρινείς, πότε δεν φανταζόμασταν ότι θα επιλεγούμε μέσα στους «most influental young people» του περιοδικού Forbes.

Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα από το startup οικοσύστημα της Ισπανίας;

Η Visual Learners έχει εργαστεί σε φυσικά γραφεία στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε Σεβίλλη, Μαδρίτη και Βαρκελώνη. Πέρυσι, εγκατασταθήκαμε στο Παρίσι. Σε συνεργασία με τον SenseCube Incubator και το Scaling Program του Impact Hub, εστιάζουμε όλες τις δυνάμεις μας, στο να αναπτύξουμε το project διεθνώς. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μπορούμε να είμαστε παρόντες σχεδόν παντού, και να παρέχουμε ένα κοινωνικό έργο παγκοσμίως.

Κατά την άποψη μου και βάσει της εμπειρίας μου, η ύφεση από το 2008 και μετά, δείχνει να έχει δημιουργήσει μια νέα «φυλή» επιχειρηματιών. Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε πολλά επιχειρηματικά events και bootcamps και πάντα έβλεπα νέους ανθρώπους, ανοιχτόμυαλους και δημιουργικούς. Νέοι άνθρωποι που όχι μόνο θέλουν να φέρουν μια κοινωνική αλλαγή, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα κοινωνική ισορροπία.

Όλοι έχουν αφυπνιστεί πιο πολύ από ποτέ. Η Ισπανία, η Γαλλία όπως και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν ένα οικοσύστημα με μεγάλες δυνατότητες, το οποίο μπορεί να φέρει την κοινωνική αλλαγή!

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Η επιχειρηματικότητα είναι μια ωραία εμπειρία, η οποία εμπεριέχει πολλές προκλήσεις. Κάποιες φορές είναι ένας πολύ μοναχικός δρόμος. Κάποιες φορές, όλοι αισθανόμαστε εξουθενωμένοι από τις πολλές αρμοδιότητες. Πιθανόν, οι γονείς και η οικογένεια να είναι δύσκολο να καταλάβουν τι κάνουμε στη ζωή μας.

Στην περίπτωση μας, αποφασίσαμε να μην παραιτηθούμε ποτέ! Το εκλάβαμε σαν κομμάτι της διαδρομής προς την ανάπτυξη.

Θα μιλήσετε στο Career Fair.4all που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29 Απριλίου. Μπορείτε να μας μας αποκαλύψετε κάτι από την ομιλία σας εκεί;

Θα πρέπει να έρθετε για να το μάθετε. Η λέξη- κλειδί είναι η διαφορετικότητα. Τα υπόλοιπα θα σας τα κρατήσουμε για έκπληξη!

Ποιες είναι οι 3 συμβουλές που θα δίνατε στους startuppers στην Ελλάδα;

Οι 3 συμβουλές μας είναι:

– Ονειρευτείτε. Μη φοβάστε. Η πιο δύσκολη στιγμή, είναι να πάρετε την απόφαση για να ξεκινήσετε.
– Χτίστε μια κοινότητα πρώτα και μετά ένα business plan. Για να λάβεις, πρέπει πρώτα να δώσεις.
– Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος. Τα πράγματα χρειάζονται χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =