αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ NASA δημιούργησε θερμοκήπιο, το οποίο θα μπορεί να παράξει λαχανικά και οξυγόνο στον Άρη

Η NASA δημιούργησε θερμοκήπιο, το οποίο θα μπορεί να παράξει λαχανικά και οξυγόνο στον Άρη

Εδώ και χρόνια, η NASA πειραματίζεται για το πως μπορεί να δημιουργήσει οξυγόνο σε άλλους πλανήτες. Τώρα φαίνεται ότι φτάνει ένα βήμα πιο κοντά. Αφού σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δημιούργησε ένα φουτουριστικό θερμοκήπιο το οποίο μπορεί να παράξει λαχανικά και οξυγόνο σε μέρη όπως ο πλανήτης Άρης.

Δεν πρόκειται φυσικά για ένα απλό θερμοκήπιο, σαν αυτά που βλέπουμε σε αγροτικές περιοχές. Όπως σημειώνει το αμερικανικό Curbed.com, οι πρωτότυπες μονάδες που έχουν κατασκευαστεί, έχουν κυλινδρικό σχήμα. Και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δημιουργούν ένα τεχνικό οικοσύστημα, το οποίο θα δίνει οξυγόνο στους αστροναύτες. Με τη βοήθεια των φυτών που θα υπάρχουν και θα αναπτύσσονται μέσα στην κατασκευή.

«Μιμούμαστε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα αναπτύσσονταν τα φυτά, αν ήταν στη Γη. Και χρησιμοποιούμε αυτές τις διαδικασίες για τη στήριξη της ζωής» τονίζει ο Gene Giacomelli, Διευθυντής του Controlled Environment Agriculture Center, στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Τον μεταλλικό σκελετό, θα υποστηρίζει μια φουσκωμένη μεμβράνη. Έτσι ώστε να υπάρχει προστασία από τις έντονες ακτινοβολίες. Ενώ είναι πιθανό, να χρειαστεί το θερμοκήπιο να θαφτεί κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έτσι ώστε να είναι πιο προστατευμένο. Ειδικά φώτα LED θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό, έτσι ώστε να μεταφέρουν το απαραίτητο «φυσικό» φως στα φυτά.

Το επίσης σημαντικό, είναι ότι το εν λόγω θερμοκήπιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι σχεδόν αυτόνομο στη λειτουργία του. Ανακυκλώνοντας το δικό του νερό και τα απόβλητα. Ενώ θα χρειάζεται περιορισμένους πόρους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 5 =