αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Ορφέας Ελευθερίου δουλεύει για εταιρίες στη Σουηδία και στο Βέλγιο, από το σπίτι του στην Λέσβο

Ο Ορφέας Ελευθερίου δουλεύει για εταιρίες στη Σουηδία και στο Βέλγιο, από το σπίτι του στην Λέσβο

Πως είναι, άραγε, να μένεις σε ένα Ελληνικό νησί και να δουλεύεις remotely για εταιρίες του εξωτερικού; Με όλα τα επαγγελματικά οφέλη που συνεπάγεται αυτό. Ο Ορφέας Ελευθερίου δουλεύει με αυτόν τον τρόπο εδώ και χρόνια. Η βάση του είναι στη Λέσβο και δουλεύει για εταιρίες στην Αγγλία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο.

«Οι μισθοί του εξωτερικού είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με εκείνους των αντίστοιχων ελληνικών εταιριών» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο It’s Possible. Και συμπληρώνει: «Την τελευταία φορά που έκανα μία σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και διάφορων χωρών της Ευρώπης, οι αντίστοιχοι μισθοί στο εξωτερικό ήταν και, όπως πιστεύω, εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο τριπλάσιοι».

Ο ίδιος εξηγεί πως ξεκίνησε να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο, πως μπορεί να βρει κάποιος τέτοιες remote θέσεις και τι τεχνολογικό εξοπλισμός είναι απαραίτητος.

Πώς ξεκινήσατε να δουλεύετε εξ’ αποστάσεως για εταιρίες του εξωτερικού; Και σε ποια γεωγραφική τοποθεσία είναι η βάση σας αυτή τη στιγμή;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με προγραμματισμό εφαρμογών για κινητές συσκευές πριν από περίπου 10 χρόνια στα πλαίσια των μαθημάτων του πανεπιστημίου που φοιτούσα. Επειδή μου άρεσε ως αντικείμενο ενασχόλησης, συνέχισα να ασχολούμαι με αυτό πέρα από τις υποχρεώσεις της σχολής μου. Δύο χρόνια αργότερα, το 2016, άλλαξα λίγο κατεύθυνση και ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ανάπτυξη video games. Καθώς μάθαινα για τον νέο αυτό χώρο, ένας φίλος μου μού πρότεινε να φτιάξω και να ανεβάσω το portfolio μου online, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μπορούσα ευκολότερα να σταδιοδρομήσω επαγγελματικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσω την προσωπική μου σελίδα (http://orfeasel.com/), στην οποία πέρα από το portfolio μου ανέβαζα και διάφορα tutorials που εστίαζαν σε ποικίλα τεχνικά θέματα τα οποία καλείται κάποιος να επιλύσει, όταν φτιάχνει παιχνίδια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η σελίδα μου έγινε ευρέως γνωστή στον χώρο, με αποτέλεσμα να μου έρχονται προτάσεις για δουλειές από διάφορες εταιρίες.

Αυτή τη στιγμή η έδρα μου είναι στη Λέσβο και συνεργάζομαι με εταιρίες από Αγγλία, Σουηδία, Βέλγιο και Κύπρο.

Ξεκινήσατε πριν 7 χρόνια. Πώς ήταν τότε τα δεδομένα στο remote κομμάτι και τι διαφορές βλέπετε σε σύγκριση με σήμερα;

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το software development υπήρχαν μερικές remote θέσεις, αλλά σε καμία περίπτωση όσες υπάρχουν σήμερα. Θεωρώ πως από τον covid και έπειτα αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ποσοστά της remote εργασίας σε όλους τους τομείς, κυρίως όμως στο software development, καθώς είναι ένας κλάδος που σου παρέχει τη δυνατότητα να δουλεύεις χωρίς κανένα πρόβλημα από τον δικό σου χώρο.

Πώς μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μια τέτοια θέση;

Πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι να προβάλλεις συνεχώς τη δουλειά σου μέσα από τα project σου και να φαίνεσαι «ενεργός». Δε χρειάζεται απαραίτητα να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο, αρκεί να μπορείς να αποδεικνύεις ότι διαθέτεις ικανή εμπειρία και έχεις δουλέψει με διάφορες τεχνολογίες που αφορούν στην εξειδίκευση που θέλεις να αποκτήσεις.

Τι τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να δουλέψεις με τέτοιον τρόπο;

Πέρα από καλό internet που χρειάζεται σε όλες τις περιπτώσεις, ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός καθορίζεται κάθε φορά από τις ανάγκες του project. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα laptop είναι αρκετό, ενώ άλλες φορές είναι απαραίτητο να έχεις κάποιες συγκεκριμένες συσκευές, όπως VR Headset ή κάποια κινητή συσκευή που υποστηρίζει μία συγκεκριμένη τεχνολογία.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρησιμοποιώ τον σταθερό μου υπολογιστή, καθώς τα projects με τα οποία ασχολούμαι χρειάζονται αρκετά καλό επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Βέβαια, ανάλογα με τη δουλειά που αναλαμβάνεις, υπάρχουν και τεχνολογίες που σου επιτρέπουν να χρησιμοποιείς ένα laptop περιορισμένων δυνατοτήτων, για να συνδεθείς σε κάποιον υπολογιστή που έχει πολύ καλύτερο hardware. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να «απολαμβάνεις» τις επιδόσεις του γρηγορότερου υπολογιστή από το laptop σου.

Πώς είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρίες;

Οι μισθοί του εξωτερικού είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με εκείνους των αντίστοιχων ελληνικών εταιριών. Ακόμα και αν μία εταιρία της Αγγλίας μπορεί φαινομενικά να σου δίνει  λίγο χαμηλότερο μισθό με τα δικά της δεδομένα, η μεγάλη διαφορά στο κόστος ζωής στις χώρες του εξωτερικού καθιστά τη συνεργασία με μια μη ελληνική εταιρία περισσότερο επικερδή και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές.

Την τελευταία φορά που έκανα μία σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και διάφορων χωρών της Ευρώπης, οι αντίστοιχοι μισθοί στο εξωτερικό ήταν και, όπως πιστεύω, εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο τριπλάσιοι.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάτε Χανιώτη δουλεύει remote από το σπίτι της στου Γκύζη για εταιρία στο Ντουμπάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =