αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία Ελληνική startup φτιάχνει βιονικό προσθετικό χέρι που το ελέγχεις με το μυαλό σου

Μία Ελληνική startup φτιάχνει βιονικό προσθετικό χέρι που το ελέγχεις με το μυαλό σου

«Το 2021 ένας γνωστός μου έχασε το χέρι του σε ένα ατύχημα και αφού μιλήσαμε μου είπε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με τις προσθετικές συσκευές που χρησιμοποιούσε, και τα υπέρογκα κόστη που χρειαζόταν να ξοδέψει για να τις αποκτήσει, τα οποία έφταναν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ» θυμάται ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης. Ο ίδιος αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Και κάπως έτσι ίδρυσε την BionicX. Μία startup που έχει ως αντικείμενο την δημιουργία βιονικών προσθετικών συσκευών. Αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης και κρατώντας έτσι χαμηλά το κόστος παραγωγής.

Ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης μιλά σήμερα στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί το βιονικό προσθετικό χέρι που κατασκευάζει η εταιρία, ποιο είναι το πρώτο feedback που έχουν λάβει έως τώρα και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Πριν περίπου 7 χρόνια ξεκίνησα ως αυτοδίδακτος στον χώρο της μηχανικής και της ρομποτικής. Εκείνο το διάστημα σπούδαζα Ιnterior Desing στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όταν ανακάλυψα την τεχνολογία του 3D printing όπου πρακτικά έκανα και την μετάβαση στην ρομποτική. Το 2021 ενας γνωστός μου έχασε το χέρι του σε ένα ατύχημα και αφού μιλήσαμε μου είπε για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με τις προσθετικές συσκευές που χρησιμοποιούσε, και τα υπέρογκα κόστη που χρειαζόταν να ξοδέψει για να τις αποκτήσει, τα οποία έφταναν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό που θα έλεγα ότι μου έκανε εντύπωση ήταν το αστρονομικό κόστος και το γεγονός οτι αυτές οι συσκευές προορίζονται για ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, οπότε σκέφτηκα ”ποιος ο λόγος να υπάρχουν προηγμένες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, αν οι ίδιοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές..”. Τότε αποφάσισα να το αλλάξω αυτό. Το 2022 πήρα πιστοποίηση ρομποτικής απο το Massachusetts Institute of Technology και ίδρυσα την ΒionicX με στόχο να βοηθήσω περισσότερους ανθρώπους με προσιτές, και τεχνολογικά προηγμένες προσθετικές συσκευές.

Με απλά λόγια τι κατασκευάζετε αυτή τη στιγμή, ποια είναι η διαδικασία κατασκευής και σε ποιους απευθύνεται το 3D δημιούργημα σας;

Αντικείμενο της ΒionicX είναι η δημιουργία βιονικών προσθετικών συσκευών. Το κομμάτι κατασκευής έχει άμεση σχέση με την 3D εκτύπωση, μία εναλλακτική μορφή παραγωγικής διαδικασίας η οποία μας επιτρέπει να κρατάμε χαμηλά το κόστος της παραγωγής.

Ουσιαστικά βοηθάμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει κάποιο από τα δύο ή και τα δύο χέρια τους δημιουργώντας προσιτές βιονικές συσκευές τις οποίες μπορούν να ελέγχουν με το μυαλό τους, αποκαθιστώντας έτσι ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας στην ζωή τους.

Ποιο είναι το πρώτο feedback που παίρνετε από τους ανθρώπους της αγοράς αλλά και από ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν δοκιμάσει αυτό που φτιάχνετε;

Το 2023 σε συνεργασία με κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα διεξάγαμε τις πρώτες μας κλινικές δοκιμές όπου λάβαμε εξαιρετικό feedback τόσο απο τον εθελοντή μας ο οποίος έδειξε τρομερό ενθουσιασμό και μπόρεσε εύκολα να χειριστεί την συσκευή μας με την πρώτη κιόλας προσπάθεια, όσο και απο ανθρώπους του χώρου που συνεργάστηκαν μαζί μας για την υλοποίηση των δοκιμών. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός οτι μπορούμε να εκμεταλευτούμε πολλαπλά ωφέλη με την 3D εκτύπωση όπως την μείωση του κόστους αλλά και του βάρους τέτοιων συσκευών. Ενα απ΄τα πολύ σημαντικά feedback που πήραμε απο τον εθελοντή μας για παράδειγμα ήταν το πόσο ελαφριά ηταν η προσθετική μας συσκευή σε σύγκριση με προηγούμενες που είχε δοκιμάσει, πετυχαίνοντας έτσι εναν μεγαλύτερο βαθμό ενσωμάτωσης και λειτουργικότητας.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η τεχνολογία στο δικό σας πεδίο και τι προϊόντα αναμένεται να δούμε;

Η αλήθεια είναι πως η 3D εκτύπωση εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια τόσο στον κλάδο της προσθετικής όσο και σε πολλούς άλλους.

Η δική μου πρώτη επαφή με 3D εκτυπωτές ήταν αρκετά χρόνια πριν όταν ακόμα στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο διαδεδομένη τεχνολογία. Έχουμε δεί τρομερές εξελίξεις την τελευταία δεκαετία και αρκετοί είναι εκείνοι που αρχίζουν και υιοθετούν αυτές τις παραγωγικές διαδικασίες. Υπάρχουν ήδη λαμπρά παραδείγματα ενσωμάτωσης του 3D printing σε industries όπως του construction, automotive και φυσικά του health industry που δουλεύουν ακόμα και στην βιολογική εκτύπωση, μία τεχνολογία που επιτρέπει την δημιουργία ανθρώπινων οργάνων από 3D εκτυπωτες. Στον τομέα της προσθετικής θεωρώ πώς είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο πιστεύω θα αφομοιωθεί στον χώρο μας πλήρως τα επόμενα χρόνια. Μπορώ να πω με σιγουριά πως έχοντας μερικούς απο τους πιο έμπειρους και ικανούς συνεργάτες στο τομέα του 3D printing είμαστε σε θέση να καινοτομούμε και να συμβαδίζουμε συνεχώς με τις εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Aυτή τη στιγμή έχουμε επιλεχθεί ως μία απο τις top 20 ελληνικές startups για το 2024 απο το Envolve Entrepreneurship acceleration program, εχουμε ξεκινήσει τον πρώτο μας επενδυτικό γύρο και είμαστε σε συζητήσεις με επενδυτές. Εχουμε ολοκληρώσει τα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών και σκοπεύουμε τους ερχόμενους μήνες να βελτιστοποιήσουμε περαιτέρω την συσκευή μας εισάγωντας λειτουργίες η οποίες θα δώσουν έναν παραπάνω βαθμό αυτονομίας και ενσωμάτωσης στον χρήστη.

Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να επωφεληθούν απο προηγμένες τεχνολογίες και για πρώτη φορά χωρίς τον περιορισμό του οικονομικού παράγοντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 1 =