αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣLost Atlantis Experience: Η Χαμένη Ατλαντίδα «ζωντανεύει» στη Σαντορίνη από μία παρέα φίλων

Lost Atlantis Experience: Η Χαμένη Ατλαντίδα «ζωντανεύει» στη Σαντορίνη από μία παρέα φίλων

Για την Χαμένη Ατλαντίδα σίγουρα έχει ακούσει πολλά. Πως θα σου φαινόταν τώρα όλο αυτός ο μύθος να «ζωντανέψει» μπροστά στα μάτια σου; Αυτό συμβαίνει στο Lost Atlantis Experience. Ένα μουσείο για την Χαμένη Ατλαντίδα, το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Σαντορίνη.

Οι ιδρυτές του project, Νίκος Κόντης & Γιώργος Κουκουλάς, μιλούν στο It’s Possible για όλα όσα θα βλέπει ένας επισκέπτης του μουσείου, τις τεχνολογίες που έχουν ενσωματώσει, ενώ η συζήτηση φυσικά πάει και στην Χαμένη Ατλαντίδα.

Πως προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα Μουσείο για την Χαμένη Ατλαντίδα;

Η ιδέα για τη δημιουργία του μουσείου γεννήθηκε από ένα μυθιστόρημα του Γιώργου Κουκουλά που πραγματεύεται το ίδιο θέμα. Η αναπάντεχα θετική ανταπόκριση των επισκεπτών στην Σαντορίνη στο βιβλίο και την θεματολογία του μας οδήγησε στο επόμενο τολμηρό βήμα που ήταν το μουσείο.

Εν συνεχεία ο Νίκος Κόντης και γενικός διευθυντής της εταιρείας LEAP, ανέλαβε το branding και την υλοποίηση των interactive installations και των εκθεμάτων που θα απαρτίζουν το μουσείο. Εδώ να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια αμιγώς ιδιωτική επένδυση, από μια παρέα φίλων και γνωστών η οποία πίστεψε στο όραμα και το βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε εγχώριο ή σε διεθνές επίπεδο;

Όσον αφορά συγκεκριμένα τον μύθο της Ατλαντίδας, δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο παγκοσμίως. Είμαστε οι πρώτοι που αξιοποιούμε αυτόν τον τεράστιο μύθο που βασίζεται στην ανεξάντλητη ιστορία μας και συγκεκριμένα πηγάζει από τον Πλάτωνα! Εκτός όμως του ότι είμαστε το μοναδικό μουσείο για την Ατλαντίδα, έχουμε και ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό… το μουσείο βρίσκεται στην Σαντορίνη. Η Σαντορίνη εκτός από ένας μοναδικός προορισμός παγκόσμιού φήμης, με την απόκοσμη ομορφιά της ταυτόχρονα διεκδικεί και την προέλευση του μύθου της Ατλαντίδας. Κατά πολλούς μάλιστα -μεταξύ των οποίων και εμείς- η Σαντορίνη αποτελεί την επικρατέστερη τοποθεσία στην οποία θα μπορούσε να βρίσκεται η Ατλαντίδα. Εξίσου σημαντικό είναι πως πρόκειται για το πρώτο μουσείο που συνδυάζει στον χώρο του ταυτόχρονα τόσες πολλές διαφορετικές καινοτόμες τεχνολογίες.

Πρόσφατα μάλιστα το Discovery Channel, σε μια σειρά ντοκιμαντέρ για μεγάλους μύθους και χαμένους πολιτισμούς είχε αφιέρωμα στην Ατλαντίδα και η επίσημη θέσης της επιστημονικής ομάδας, ήταν ότι η επικρατέστερη θεωρία για την τοποθεσία της Ατλαντίδας είναι η Σαντορίνη. Παράλληλα τμήμα των γυρισμάτων του συγκεκριμένου έγινε και Lost Atlantis Experience, καθώς άρεσε τόσο πολύ το μουσείο που η ομάδας παραγωγής μας το πρότεινε και εμείς φυσικά δεχτήκαμε, γιατί είναι τεράστια τιμή να παρουσιάζεται η δουλειά σου στο Discovery Channel που έχει πάνω από 17 εκατομμύρια θεατές.

Τι θα δει ένας επισκέπτης που θα έρθει στο μουσείο;

Τα εκθέματα του μουσείου έχουν δημιουργηθεί με ένα τέτοιο τρόπο που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Αυτό το πετύχαμε συνδυάζοντας τρία βασικά στοιχεία: τεχνολογίες αιχμής, αλληλεπίδραση με τον χρήστη και μοναδικό περιεχόμενο! Σχεδόν πίσω από κάθε έκθεμα κρύβεται μια ή και περισσότερες τεχνολογίες, που χρησιμοποιήσαμε για την παραγωγή των interactive installations. Ταυτόχρονα τα εκθέματα-installations είναι τόσο απλά στην χρήση, που δεν χρειάζονται οδηγίες ή κάποια βοήθεια οι χρήστες, όλα λειτουργούν τόσο αρμονικά και η εμπειρία των επισκεπτών είναι μοναδική.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα που μπορεί να δει ένα επισκέπτης στο μουσείο μας είναι σινεμά 9 διαστάσεων (9D Cinema). Όμως νομίζουμε ότι η λέξη «δει», υποτιμά την όλη εμπειρία, πιο σωστή λέξη θα ήταν να «ζήσει».

Στο 9D Cinema οι επισκέπτες ζουν την καταστροφή της Χαμένης Ατλαντίδας, μέσα από μια μικρή 3D ταινία μικρού μήκους χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις. Μάλιστα φροντίζουμε συνήθως η εμπειρία αυτή να είναι και η πρώτη που θα έχουν οι επισκέπτες στο μουσείο μας, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με την Ατλαντίδα, την ιστορία της, την μεγάλη καταστροφή με την έκρηξη του ηφαιστείου και φυσικά τον Πλάτωνα, στον οποίο οφείλουμε όσα γνωρίζουμε για την Ατλαντίδα. Στην συνέχεια οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την γεωμορφολογική εξέλιξη του νησιού της Σαντορίνης και πως διαμορφώθηκε μέσα στις χιλιετηρίδες. Επίσης μπορούν να συζητήσουν με ένα ολόγραμμα του Πλάτωνα, να ανακαλύψουν πληροφορίες για την ζωή του μέσα από έναν διαδραστικό τοίχο, να μάθουν περισσότερα για τις αποδείξεις που συνδέουν την Σαντορίνη με την Ατλαντίδα, να δουν ένα τεράστιο διόραμα 2 μέτρων που απεικονίζει την χαμένη Ατλαντίδα και πολλά άλλα εκθέματα, installations και δραστηριότητες τα οποία λατρεύουν μικροί και μεγάλοι φίλοι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι κάθε 3 μήνες περίπου δημιουργούμε και ένα νέο έκθεμα ή αναβαθμίζουμε κάποιο ήδη υπάρχον. Είναι μια μοναδική προσέγγιση που έχουμε εφαρμόσει στο μουσείο, και το αντιμετωπίζουμε σαν software στο οποίο κάνουμε συνέχεια αναβαθμίσεις και βελτιώσεις!

Τι σας λένε όσοι έρχονται στο μουσείο και τι είναι αυτό που τους εντυπωσιάζει περισσότερο;

Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση γιατί οι απάντηση είναι πολύ περίπλοκη. Πριν προχωρήσουμε όμως στην απάντηση, θα θέλαμε να παραπέμψουμε όσους έχουν διάθεση στα σχόλια των επισκεπτών στο Google και το TripAdvisor. Εκεί θα πάρετε μια ιδέα, από τα εξαιρετικά σχόλια που λαμβάνουμε από τους επισκέπτες και αυτό το προκύπτει από τις υψηλές βαθμολογίες (4,6 και 4,5 στα για Google και TripAdvisor αντίστοιχα), το πλήθος των αξιολογήσεων και το σημαντικότερο το βραβείο που λάβαμε, το Travel’s Choice Award για το 2021 από το TripAdvisor. Το βραβείο αυτό είναι πραγματικά, η απόλυτη καταξίωση και αναγνώριση, καθώς δεν μπορείς να το «αγοράσεις» προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από τα σχόλια και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών!

Αναφορικά με τα σχόλια των επισκεπτών μου έχουν αποτυπωθεί χαρακτηριστικά δύο περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν ένας ηλικιωμένος κύριος που είχε φέρει τα εγγόνια του και φεύγοντας μας είπε: “Γιε μου είναι η πρώτη φορά που απολαμβάνω και καταλαβαίνω την χρησιμότητα στις νέες τεχνολογίες:” Επίσης μια μητέρα που ερχόταν για δεύτερη φορά μας εκμυστηρεύτηκε ενθουσιασμένη στην είσοδο: “Είναι το πρώτο μουσείο που ο γιος μου έδειξε ενδιαφέρον και μου ζήτησε να ξαναέρθουμε!”.

Με βάση την έρευνα που έχετε κάνει και τα όσα παρουσιάζετε στο μουσείο σας, τελικά ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι η Χαμένη Ατλαντίδα ήταν (ίσως) στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα η Σαντορίνη;

Ας ξεκινήσουμε από το βασικό στοιχείο του μύθου, πως ίσως η Ατλαντίδα δεν υπήρξε ποτέ και ήταν μόνο επινόηση του Πλάτωνα για να περιγράψει στους μαθητές του την ιδανική πολιτεία. Εάν όμως ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα κάποιον παλαιότερο πολιτισμό τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τον σπουδαίο Μινωικό πολιτισμό που υπήρχε στην Κρήτη, την Σαντορίνη και άλλα νησιά περίπου 3500 χιλιάδες χρόνια πριν.

Το βασικό αποδεικτικό στοιχείο είναι η τρομερή καταστροφή από τη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που προκάλεσε την παρακμή και καταστροφή του σπουδαίου Μινωικού πολιτισμού. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι οι φοβερές ομοιότητες αυτού του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού με όσα αναφέρει ο Πλάτωνας στα κείμενα του για την ζωή στην Ατλαντίδα.

Τέλος δεν είναι τυχαίο πως σε όλες τις παραγωγές ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων που αναφέρονται στην Ατλαντίδα κατατάσσουν πάντα την Σαντορίνη, εάν όχι την πιθανότερη, στις πιθανότερες τοποθεσίες για τον μύθο.

Θα σκεφτόσασταν να φτιάξετε κάποιο παρόμοιο μουσείο για κάποιον άλλο μύθο στο μέλλον;

Αρκετές προτάσεις και ακόμα περισσότερες ιδέες, προς το παρόν όμως και λόγω της πανδημίας δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό που θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Μόλις έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα το μάθετε!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − four =