αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣProud Farm: Στην Κοζάνη έφτιαξαν μία startup που εστιάζει στους αιγοπροβατοτρόφους

Proud Farm: Στην Κοζάνη έφτιαξαν μία startup που εστιάζει στους αιγοπροβατοτρόφους

Τελικά, πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος αιγοπροβατοτρόφος και πόσο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από νέους στην χώρα μας; «Υπάρχουν πολλοί νέοι από την περιφέρεια που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία, παρόλα αυτά το κόστος έναρξης μίας τέτοιας δραστηριότητας είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία αυτών.  Ακόμη και οι επιδοτήσεις που δίνονται από διάφορα προγράμματα, όπως αυτό των νέων αγροτών και άλλες, δεν έχουν δυνατότητα μόχλευσης και παρέχονται απουσία σχεδιασμού και στόχευσης, με αποτέλεσμα είτε να μην προσελκύουν νέους», εξηγεί o Νικόλαος Κολτσίδας, συνιδρυτής της Proud Farm. Μιας Ομάδας Παραγωγών από την Κοζάνη, που ιδρύθηκε με σκοπό να λύσει τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο. Και να προσελκύσει περισσότερους νέους στο επάγγελμα.

Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2022 η Proud Farm θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της πρώτης στον κόσμο θερμοκοιτίδας αιγοπροβατοτροφίας, με χρηματοδότηση από το European Innovation Partnership και τον Αναπτυξιακό Νόμο. 

Ο Νικόλαος Κολτσίδας μίλησε στο It’s Possible για το προέκυψε η πρωτοβουλία τους, τι βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι έρχεται, ενώ απαντά και στο ερώτημα για το πόσο καλό εισόδημα μπορεί να έχει κάποιος που θα ασχοληθεί με την αιγοπροβατοτροφία.

Πως προέκυψε η ιδέα για την Proud Farm;

Η ιδέας της Proud Farm ξεκίνησε από την ανάγκη μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε χρόνια δομικά προβλήματα του κλάδου μας.  Ξεκινήσαμε στα τέλη του 2018, διαμορφώσαμε ένα στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο θα κινούμασταν, και ξεκινήσαμε. 

Τι βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σε τι φάση είναι τώρα το project σας;

Η Proud Farm είναι μία ομάδα αφοσιωμένων αιγοπροβατοτρόφων, εγκατεστημένων στον πυρήνα των πρώην λιγνιτικών περιοχών της Κοζάνης. Είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως ομάδα Παραγωγών ΟΠ, και από τα πρώτα χρόνια της σύστασής της, έχει κατορθώσει να συμμετάσχει και να λάβει εγκρίσεις σε ποικίλα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και επενδυτικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολής, αλλά και άλλες εταιρίες κτηνιατρικές και αγροτεχνολογίας, όπως την OVIS, την GAIA επιχειρείν και άλλες.  Επίσης η Proud Farm είναι μέλος του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας InoFA (Internet of Food Alliance). 

To 2020 απέσπασε το πρώτο βραβείο στα Impact Ventura Awards, που διοργανώνονται από το The Hellenic Initiative.  Επιπλέον η Proud Farm βρέθηκε στο επίκεντρο με την δράση της Proud Life, και την συνεργασία της με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, για την απασχόληση σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις αστέγων, φιλοξενούμενων στο πολυδύναμο κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η Proud Farm είναι επίσης η πρώτη startup της Δυτικής Μακεδονίας, επίσημα καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο του Elevate Greece. Μέχρι το τέλος του χρόνου η Proud Farm θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της πρώτης στον κόσμο θερμοκοιτίδας αιγοπροβατοτροφίας, με χρηματοδότηση από το European Innovation Partnership και τον Αναπτυξιακό Νόμο.  Τέλος η Proud Farm δημιούργησε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (από μη κυβερνητικό οργανισμό) με στόχο την προώθηση της κτηνοτροφίας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την υιοθέτηση του συγκεκριμένου θεσμού.

Παράλληλα αποτελεί επίσημο διακινητή γάλακτος, και συλλέγει από τα μέλη και συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της περιοχής, προκειμένου αξιοποιώντας οικονομίες κλίμακος, να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα μας.  

Nikos Koutoulas Photography – www.nikoskoutoulas.com

Υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί νέοι που να θέλουν να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία; Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς.

Υπάρχουν πολλοί νέοι από την περιφέρεια που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αιγοπροβατοτροφία, παρόλα αυτά το κόστος έναρξης μίας τέτοιας δραστηριότητας είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία αυτών.  Ακόμη και οι επιδοτήσεις που δίνονται από διάφορα προγράμματα, όπως αυτό των νέων αγροτών και άλλες, δεν έχουν δυνατότητα μόχλευσης και παρέχονται απουσία σχεδιασμού και στόχευσης, με αποτέλεσμα είτε να μην προσελκύουν νέους, είτε εν τέλει να μην κατορθώνουν να βελτιώσουν την δημογραφική εικόνα του κλάδου, καθώς η πλειοψηφία να μένει στο χώρο μόνο για το χρονικό διάστημα που τους υποχρεώνει το πρόγραμμα.  

Επειδή είμαστε σε οικονομικά δύσκολες εποχές, κάποιος σίγουρα θα ρωτήσει: Αν ασχοληθεί ένας άνθρωπος με το συγκεκριμένο επάγγελμα, τι περιθώρια κέρδους υπάρχουν και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει στο οικονομικό κομμάτι;

Η Κτηνοτροφία έχει την δυνατότητα να δώσει ένα ικανοποιητικό οικογενειακό εισόδημα, αλλά πάντα υπό προυποθέσεις. Κατάλληλα ζώα, αποτελεσματική διαχείριση ζωικού κεφαλαίου και οικονομικών λειτουργιών είναι καθοριστικής σημασίας για την βιωσιμότητα της επιχείρησης.  Όλα όμως ξεκινούν από ένα ρεαλιστικό επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο πρέπει να συνταχθεί με ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.  

Nikos Koutoulas Photography – www.nikoskoutoulas.com

Όπως βλέπουμε στο website σας, γίνεται ειδική αναφορά και στο κομμάτι της βελτίωση της ευζωίας των προβάτων. Τι ενέργειες έχετε κάνει πάνω σε αυτό;

Η προσέγγισή μας για την εξασφάλιση της ευζωίας των προβάτων είναι πολυδιάστατή. Αρχικά ξεκινάμε με την κάλυψη των 5 βάσικών ελευθεριών της ευζωίας, που είναι

1. Ελευθερία από πείνα ή δίψα.

2. Ελευθερία από δυσφορία και καταπόνηση.

3. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμούς και νοσήματα.

4. Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς.

5. Ελευθερία από φόβο και δεινοπάθεια.

Έτσι έχουμε σχεδιάσει προσεκτικά τις σταβλικές μας εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφεύγονται τραυματισμοί, να γίνεται ομαλά η ροή των ζώων κατά την αρμεγή τους, να τους δίνεται η δυνατότητα να προαυλίζονται κατά την βούλησή τους, να μην αισθάνονται απομονωμένα.  Επίσης έχουν συνεχώς στην διάθεσή τους φαγητό και νερό και οι εργασίες γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τους προκαλούμε την ελάχιστη αναστάτωση. Παράλληλα σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή έχουμε εγκαταστήσει αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και αμωνίας, προκειμένουν να παρακολουθούμε τις συνθήκες σταβλισμού και να παρεμβένουμε όταν αυτό απαιτείται, για την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών για τα ζώα. Τέλος με βάση το διαχειριστικό πλάνο της εκτροφής, εξασφαλίζουμε σε ολόκληρο το κοπάδι, για περισσότερους από τρεις μήνες τον χρόνο, την δυνατότητα να βόσκουν καθημερινά σε κοντινές εκτάσεις. 

Nikos Koutoulas Photography – www.nikoskoutoulas.com
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 2 =