αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις στρατηγικές για να ξεπεράσεις την «παράλυση του τελειομανή»

Τρεις στρατηγικές για να ξεπεράσεις την «παράλυση του τελειομανή»

Στους περισσότερους αρέσει η τελειότητα. Όλοι θέλουν να κάνουν όσο καλύτερη δουλειά γίνεται, σε οτιδήποτε. Έτσι, το να είσαι τελειομανής δεν είναι πάντα κακό μέχρι να γίνει… τοξική η ανάγκη να έχεις τα πάντα τέλεια.

Το να προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα σωστά, είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, όταν σε τρώνε οι σκέψεις ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, μπορεί να μπεις σε άναν φαύλο κύκλο.

Το πραγματικό πρόβλημα με το να είσαι τελειομανής, δεν είναι ότι όλα πρέπει να είναι άψογα και ότι πρέπει να είσαι πάντα στην κορυφή. Η ουσία του θέματος πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, καθώς αυτές οι ιδέες μπορεί να βλάψουν εσάς και αυτούς που αγαπάτε. Κάτι δεν πάει καλά εσωτερικά όταν νομίζεις ότι δεν μπορείς να είσαι τίποτα λιγότερο από τέλειος.

Και φυσικά όλο αυτό το σκηνικό σε βάζει σε μία φάση «παράλυσης». Δεν δρας, αν δεν είναι όλα τέλεια.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 3 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν.

1. Διώξε τη νοοτροπία «Όλα ή Τίποτα»

Αυτή η νοοτροπία γεννά την ιδέα ότι οτιδήποτε λιγότερο από τέλειο είναι απαράδεκτο, οδηγώντας ουσιαστικά σε ένα νοητικό αδιέξοδο.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, αρχίστε να αναγνωρίζετε πότε σκέφτεστε με όρους… όλα ή τίποτα. Μπορεί να βάζετε έναν εξωπραγματικά υψηλό πήχη για τον εαυτό σας ή τους άλλους ή βλέπετε τις καταστάσεις ως ασπρο-μαυρο χωρίς χώρο για μέση λύση.

Αμφισβητήστε αυτές τις πεποιθήσεις, αμφισβητήστε την εγκυρότητά τους και αναρωτηθείτε: «Είναι αλήθεια ότι οτιδήποτε λιγότερο από τέλειο είναι αποτυχία;».

Αρχίστε να βλέπετε την τελειομανία ως εμπόδιο στην επιτυχία, όχι ως μέτρο της. Ο στόχος δεν είναι να εξαλείψετε εντελώς αυτές τις σκέψεις, αλλά να τις αναγνωρίσετε όταν εμφανίζονται και συνειδητά να αποφασίσετε να μην τις αφήσετε να καθοδηγούν τις ενέργειές σας.

2. Δείτε τις αποτυχίες ως βήματα προς την επιτυχία

Αντί να προσηλώνεστε στην τελειότητα, επικεντρωθείτε στην πρόοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσετε ποτέ για το άριστα. Αλλά πρέπει να αναγνωρίζετε ότι η ανάπτυξη και η μάθηση συχνά προέρχονται από λάθη και αποτυχίες.

Όταν σκοντάφτεις, μην επικρίνεις τον εαυτό σου. Αντίθετα, ρωτήστε: «Τι μπορώ να μάθω από αυτό; Πώς μπορώ να βελτιωθώ την επόμενη φορά;». Αυτή η μετατροπή των αποτυχιών σε ευκαιρίες μάθησης μπορεί να είναι απίστευτα λυτρωτική και μπορεί να τροφοδοτήσει την ορμή σας προς τα εμπρός.

Επίσης, να γιορτάζετε πάντα την πρόοδό σας, όσο μικρή κι αν είναι. Κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι ένα επίτευγμα που αξίζει να αναγνωριστεί.

3. Ο κανόνας 80/20

Γνωστή και ως Αρχή Pareto, αυτός ο κανόνας λέει ότι το 80% των αποτελεσμάτων σας προέρχεται από το 20% των προσπαθειών σας.

Η εφαρμογή αυτού σε τάσεις τελειομανίας σημαίνει ότι αναγνωρίζετε πότε έχετε φτάσει σε αυτό το όριο του 80% όπου η περαιτέρω προσπάθεια ενδέχεται να μην βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια για το τελευταίο 20% προς την «τελειότητα» συχνά απαιτεί να επενδύσετε δυσανάλογο χρόνο και ενέργεια, με μικρή απόδοση.

Έχει να κάνει με το να μάθεις να νιώθεις άνετα με το «πολύ καλό», επιτρέποντάς σου να είσαι πιο παραγωγικός, αποδοτικός και ικανοποιημένος με την εργασία σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 8 =