αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό λίγες μεγάλες εταιρείες το 58,2% των Ελληνικών εξαγωγών

Από λίγες μεγάλες εταιρείες το 58,2% των Ελληνικών εξαγωγών

Mπορεί οι ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ χρόνο με τον χρόνο, όμως οι εξαγωγές σε μεγάλο βαθμό παραμένουν υπόθεση των λίγων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Αν μη τι άλλο, ο δρόμος προς τις ξένες αγορές που έχουν να διανύσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μακρύς και δύσκολος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), συνολικά 18.793 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές συνολικής αξίας 37,10 δισ. ευρώ το 2021.

Οι μικρές επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 απασχολουμένους, οι οποίες αποτελούν το 89,9% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 20,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή περίπου 7,77 δισ. ευρώ. Οι μεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν από 50 μέχρι 249 εργαζομένους, οι οποίες αποτελούν το 8,1% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 20,9% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή περίπου 7,73 δισ. ευρώ και οι μεγάλες επιχειρήσεις με άνω των 249 απασχολουμένων, οι οποίες αποτελούν το 1,7% του συνολικού αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν το 58,2% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, δηλαδή 21,59 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 30,4% της αξίας των εξαγωγών, περίπου δηλαδή 11 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε από 5 μόλις επιχειρήσεις.

Το 72,8% των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε από επιχειρήσεις «μεταποίησης», «παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού», «παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριοτήτων εξυγίανσης» και «ορυχείων και λατομείων».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =