αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΝΦΙΑ 2024: Σε πόσες δόσεις μπορείς να πληρώσεις

ΕΝΦΙΑ 2024: Σε πόσες δόσεις μπορείς να πληρώσεις

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έλαβαν τις ειδοποιήσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

Σε πόσεις δόσεις πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Δείτε τον παρακάτω οδηγό με τα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
  • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Ποιοι έχουν εκπτώσεις και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο

Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 2 =