αρχικηVIRALΤο Νο1 χαρακτηριστικό προσωπικότητας που πρέπει να αποκτήσεις, για να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Το Νο1 χαρακτηριστικό προσωπικότητας που πρέπει να αποκτήσεις, για να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν τουλάχιστον έως 100 ετών στις Η.Π.Α. έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Πολλοί αιωνόβιοι πιστώνουν τη μακροζωία τους, τουλάχιστον εν μέρει, στη θετική τους στάση.

Η Roslyn Menaker, 103 ετών, είπε στον Guardian ότι «η ευτυχία, η χαρά, η εκτίμηση… μια θετική οπτική», είναι ο λόγος που έζησε τόσο πολύ. Η Ruth Sweedler, 103, είπε στο CNBC ότι πάντα την επαινούσαν για την καλή της στάση όταν μεγάλωνε. «Όταν έμπαινα σε μια τάξη, η δασκάλα μου έλεγε: «Καλημέρα, sunshine!» Επειδή ήμουν τόσο χαρούμενη», είπε.

Ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είναι θετικοί έπαιξε ρόλο στη μακροζωία τους, η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και γήρανσης είναι πιο λεπτή, λέει στο CNBC ο David Watson, πρώην καθηγητής ψυχολογίας προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame.

«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα του να είσαι απλώς θετικός είναι υπερεκτιμημένα», λέει. Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά που πιστεύει ότι συνδέονται στενά με τη μακροζωία.

Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν… βλακείες

Κατά την ανάλυση της προσωπικότητας, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε το Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων, μια θεωρία προσωπικότητας που υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ανθρώπων μπορούν να ομαδοποιηθούν σε πέντε κατηγορίες: Διαφάνεια, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχαρίστηση και νευρωτισμός.

Η ευσυνειδησία ή το πόσο οργανωμένος και πειθαρχημένος είσαι, σχετίζεται περισσότερο με τη μακροζωία, λέει ο Watson.

Αυτό είναι πιθανό επειδή τα άτομα με υψηλό βαθμό ευσυνειδησίας είναι καλύτερα στο να φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι, για παράδειγμα, τείνουν να πίνουν αλκοόλ με μέτρο και να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα, λέει.

«Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν ανόητα πράγματα, επομένως έχουν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και καλύτερες συνήθειες υγείας», λέει.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αυξήσετε την ευσυνειδησία σας στην πορεία. Υπάρχουν ακόμη και workshops ευσυνειδησίας που επιδιώκουν να αυξήσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αυτορρυθμίζεται, λέει ο Watson.

Εάν ζείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις δυσκολίες, αυτό, λέει ο Watson, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάνθα Παπαϊωάννου ζωγραφίζει συναισθήματα. Και εξηγεί πως μπορείς να βγάλεις χρήματα ως ζωγράφος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 20 =