αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «αθόρυβες» τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σε ελέγξουν

Τέσσερις «αθόρυβες» τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σε ελέγξουν

Η χειριστική συμπεριφορά μπορεί να είναι «αθόρυβη» και δύσκολο να αναγνωριστεί, αφήνοντας συχνά τους ανθρώπους να αισθάνονται σύγχυση και συναισθηματική εξάντληση. Τώρ θα δούμε μερικούς τύπους συμπεριφοράς που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες σχέσεις. Θα εμβαθύνουμε σε 4 συμπεριφορές χειραγώγησης, βοηθώντας σας να τις αναγνωρίσετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την χειραγώγηση.

Το παιχνίδι… των ενοχών. Ενας χειριστικός τύπος χρησιμοποιεί την ενοχή για να ελέγξει ή να επηρεάσει τη συμπεριφορά του θύματος. Μπορεί να παίζουν το θύμα οι ίδιοι ή να κατηγορούν τον στόχο τους για τα προβλήματά τους, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται υπεύθυνο για την ευημερία του. ‘Η για κάτι κακό στη ζωή του άλλου. Για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές, θέστε σαφή όρια και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είστε υπεύθυνοι για την ευτυχία ή τις επιλογές των άλλων ανθρώπων.

Χτύπημα στην αυτοεκτίμηση. Είναι μια τεχνική χειραγώγησης όπου ο δράστης υπονομεύει την αυτοεκτίμηση του θύματος μέσω ανεπαίσθητων προσβολών ή ακραίων φιλοφρονήσεων. Αυτή η συμπεριφορά έχει σκοπό να κάνει το θύμα να αισθάνεται ανασφάλεια και να ζητά επικύρωση από τον χειραγωγό. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αναγνωρίστε και αμφισβητήστε κάθε αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας, που μπορεί να προκύψει από αυτά τα σχόλια- και διεκδικήστε τα όριά σας.

Gaslighting. Εχουμε ξανά μιλήσει για αυτό. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Stonewalling. Πρόκειται για μια τοξική συμπεριφορά που μπορεί να την συναντήσεις σε κάθε είδους ανθρώπινη σχέση, όταν προκύπτει ένα ή περισσότερα προβλήματα.

«Συμβαίνει όταν ο ακροατής εγκαταλείπει τον διάλογο, κατεβάζει τα ρολά και απλά δεν απαντά. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δείχνει απασχολημένος, κάνει κάτι άλλο ή σηκώνεται να φύγει», εξηγεί ο Δρ. John Gottman.

Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «stonewalling» ή αλλιώς «ύψωση τείχους» και συμβαίνει όταν ο άλλος εγκαταλείπει τον διάλογο, αρνείται πεισματικά να επικοινωνήσει και το παίζει αδιάφορος, λες και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το πρόβλημα που έχει προκύψει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =