αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σας φιμώσουν

Πέντε τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σας φιμώσουν

Πολλές φορές οι άνθρωποι που είχαν κάποια σχέση με χειριστικούς ανθρώπους, δεν το κατάλαβαν παρά μόνο όταν έφυγαν. Μόνο τότε, όταν κοίταξαν αντικειμενικά πίσω, φάνηκε η έκταση του πόσο υποβιβάστηκαν. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους χειριστικούς ανθρώπους, όπως τους ναρκισσιστές, τους ψυχοπαθείς και τους κοινωνιοπαθείς, με τα δικά μας πρότυπα συμπεριφοράς.

Αλλά δεν ακολουθούν τους κοινωνικούς κανόνες, και ως εκ τούτου, χρησιμοποιούν μια σειρά από τακτικές που μπερδεύουν και διαστρεβλώνουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Εδώ είναι 5 τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι για να σας φιμώσουν και να γίνετε εύκολο θύμα στα χέρια τους.

1. Gaslighting

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν άλλους. Το Gaslighting είναι, σύμφωνα με πολλούς, η… αγαπημένη τακτική τους.

Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

2. Μπερδευτηκές συζητήσεις

Είχατε ποτέ μια συζήτηση με κάποιον που κατέληξε στο να φύγετε, απολύτως ζαλισμένοι και μπερδεμένοι, και να αναρωτιέστε τι στο καλό συνέβη; Πιθανότατα έχετε συνομιλήσει με έναν ναρκισσιστή ή έναν ψυχοπαθή.

Αυτοί οι τύποι χειριστικών ανθρώπων χρησιμοποιούν λέξεις για να σας απομακρύνουν από οποιαδήποτε αλήθεια δεν θέλουν να ξέρετε. Ειδικά αν τύχει να τους προκαλείς. Θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σας μπερδέψουν, να αποσπάσουν την προσοχή και να σας αποθαρρύνουν από το να μάθετε την αλήθεια.

3. Αλλάζουν θέμα

Αν κάνετε έναν τέτοιο άνθρωπο να βαρεθεί, μιλώντας για τον εαυτό σας για πολύ ώρα, θα επαναφέρει γρήγορα το θέμα της συζήτησης στον εαυτό του.

Αν λογοδοτήσουν για κάποιο πρόβλημα, όμως, θα θελήσουν να ξεφύγουν αμέσως από το θέμα και θα είναι σε βάρος σας. Αντί να δείτε τις ευθύνες τους, με έναν μαγικό τρόπο η συζήτηση θα πάει αλλού.

4. Σκληρά σχόλια μεταμφιεσμένα σε αστεία

Δεν το μισείς όταν κάποιος λέει κάτι πολύ σκληρό για κάποιον και στη συνέχεια το καλύπτει λέγοντας «πλάκα έκανα!»;

Η χρήση αυτής της μεθόδου αποτελεί άδεια για να είσαι κακός χωρίς να σε επιπλήττει κανείς, γιατί αν το κάνεις τότε χαρακτηρίζεσαι ως υπερβολικά ευαίσθητος ή δεν μπορείς να δεχτείς ένα αστείο. Πραγματικά αυτό είναι λεκτική κακοποίηση και θα πρέπει να λέγεται όποτε φαίνεται.

5. Σιωπή

Μια κλασική τακτική στην εργαλειοθήκη του χειριστή. Την μια στιγμή συζητάτε, την άλλη… σιωπή. Είναι σαν να είσαι αόρατος. Ανεξάρτητα από το τι λέτε ή κάνετε, αρνούνται να συζητήσουν μαζί σας. Αποφεύγουν ακόμη και την οπτική επαφή.

Και τελικά, κάθεσαι εκεί και ξύνεις το κεφάλι σου και αναρωτιέσαι – «Ήταν κάτι που είπα;».

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Αυτή η «σιωπηλή τιμωρία» είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι που έχει σχεδιαστεί για να ανακατεύει τα συναισθήματά σας και να σας αφήνει να αναζητάτε απεγνωσμένα την προσοχή ή την έγκρισή τους.

Σε τιμωρούν μέσω χειραγώγησης. Αφήνοντας σας με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αβέβαιοι για το αν κάνατε κάτι λάθος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − six =