αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Stonewalling»: Μήπως έχει κάποιος αυτή την τοξική συμπεριφορά απέναντι σου;

«Stonewalling»: Μήπως έχει κάποιος αυτή την τοξική συμπεριφορά απέναντι σου;

Ίσως έχεις ακούσει για το λεγόμενο «stonewalling». Πρόκειται για μια τοξική συμπεριφορά που μπορεί να την συναντήσεις σε κάθε είδους ανθρώπινη σχέση, όταν προκύπτει ένα ή περισσότερα προβλήματα.

«Συμβαίνει όταν ο ακροατής εγκαταλείπει τον διάλογο, κατεβάζει τα ρολά και απλά δεν απαντά. Αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δείχνει απασχολημένος, κάνει κάτι άλλο ή σηκώνεται να φύγει», εξηγεί ο Δρ. John Gottman.

Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται «stonewalling» ή αλλιώς «ύψωση τείχους» και συμβαίνει όταν ο άλλος εγκαταλείπει τον διάλογο, αρνείται πεισματικά να επικοινωνήσει και το παίζει αδιάφορος, λες και δεν τον ενδιαφέρει καθόλου το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Πως όμως θα καταλάβεις ότι έχεις μπει σε αυτό το αδιέξοδο μονοπάτι; Το αμερικανικό power of positivity παραθέτει τα 5 σημάδια. Μήπως βλέπεις κάποιο άτομο στον κύκλο σου να έχει τέτοιες συμπεριφορές;

1. Αγνοούν τη συζήτηση σας και αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις

Εάν προσπαθείτε να συνεργαστείτε για να αντιμετωπίσετε μια δύσκολη κατάσταση, δεν χρειάζεστε έναν… σιωπηλό σύντροφο/ φίλο/ συνεργάτη. Ακόμα κι αν έχει διαφορετική γνώμη, είναι καλύτερο από το να μην έχει καθόλου γνώμη. Σε κάνει να αισθάνεσαι απογοητευμένος και ηττημένος όταν ο άλλος αγνοεί αυτά που έχεις να πεις.

Ένα άλλο σημάδι του stonewalling είναι όταν το άλλο άτομο δεν απαντά σε ερωτήσεις. Αρνούνται να δεσμευτούν σε ένα «ναι» ή «όχι» επειδή το μυαλό τους έχει θολώσει. Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο ένας τέτοιος τύπος αποφεύγει τις έγκυρες ερωτήσεις είναι να πει «δεν ξέρω» ή να σηκώσει απλά τους ώμους του.

2. Φεύγουν μακριά ή κάνουν κάτι άλλο για να αποσπούν την προσοχή

Ίσως η απόλυτη ασέβεια είναι να σας γυρίσει την πλάτη κάποιος στη μέση μιας σοβαρής συζήτησης. Είναι ο τρόπος τους να αποφύγουν το πρόβλημα. Γύρισαν την πλάτη τους στη φωνή σου σαν… στρουθοκάμηλος που βάζει το κεφάλι στην άμμο, ελπίζοντας ότι η συζήτηση θα εξαφανιστεί.

Μερικές φορές, οι μη επικοινωνιακοί τύποι θα σας αγνοήσουν και θα κάνουν κάτι άλλο ενώ μιλάτε. Μπορεί ο άλλος να παίζει στο τηλέφωνό τους ή να απομακρύνεται για να κάνει μια αγγαρεία. Μπορεί να αρχίσουν να συνομιλούν με κάποιον άλλο στο δωμάτιο ή να κάνουν μια κλήση.

3. Απορρίπτουν τις ανησυχίες σας

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει στον άλλον τι να σκεφτεί ή πώς να νιώθει. Εάν αναφέρετε ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι σημαντικό για εσένα. Είναι επώδυνο όταν ο άλλος απορρίπτει τις ανησυχίες σου και αγνωεί τα συναισθήματά σου.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Life Counseling Institute, τα ζευγάρια χρειάζονται επικύρωση για να αισθάνονται κατανόηση, υποστήριξη και αποδοχή. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείτε και οι δύο για το θέμα. Όταν ο/η σύντροφός σας δεν επικυρώνει τις απόψεις ή τα συναισθήματά σας, αισθάνεστε εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, λέει το άρθρο.

4. Σπάνε πλάκα μαζί σου

Οι Stonewallers δεν βασίζονται πάντα στη σιωπηλή μεταχείριση για να εκτρέψουν ένα πρόβλημα. Μπορεί π.χ. να προσπαθείτε να κάνετε μια κρίσιμη συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς στο μπάτζετ σας και αυτοί να κάνουν ένα αστείο για να υποβαθμίσουν το ζήτημα. Αντί να σας πάρουν στα σοβαρά, μπορεί σας να κοροϊδεύουν και να σας αποκαλούν «μίζερο» ή «υπερβολικά ανήσυχο».

Αν η κατάσταση αφορά κάποιο λάθος ή ελάττωμά τους, μπορεί να το γελάσουν σαρκαστικά.

5. Αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι άνθρωποι συχνά μεταθέτουν την ευθύνη σε άλλους για να φαίνονται καλύτεροι. Είναι συνήθως ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούν ναρκισσιστές και άλλες τοξικές προσωπικότητες.

Μόνο αν ένας άνθρωπος αποδεχτεί την ευθύνη, μπορεί στη συνέχεια να επανορθώσει. Το ψέμα, η μετατόπιση ευθυνών, η άρνηση και η λεκτική κακοποίηση κάνουν το ζήτημα χειρότερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =