αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε χαρακτηριστικά που έχουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι και καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση

Πέντε χαρακτηριστικά που έχουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι και καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση

Όσον αφορά τον χειρισμό των προκλήσεων της ζωής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνοι που μπορούν να παραμείνουν ψυχολογικά ήρεμοι και σταθεροί έχουν ένα πλεονέκτημα.

Όπως λένε συχνά οι ψυχολόγοι, «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους ανθρώπους. Μπορούμε μόνο να ελέγξουμε τον εαυτό μας». Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης αν θέλουμε να γίνουμε ψυχικά δυνατοί άνθρωποι.

Πως θα ξέρεις ότι είσαι στον σωστό δρόμο; Εδώ είναι 5 σημάδια, σύμφωνα με την ψυχολογία:

Δεν αναζητάτε εξωτερική επικύρωση

Δεν υπάρχει καμία επιθυμία να αναζητήσετε την έγκριση του κόσμου. Να μεταμορφωθείς σε κάποιον άλλο για να ταιριάζει με τη μάζα καλύτερα.

Κάτι που είναι εμφανές στο σύνδρομο του καλού παιδιού – όπου κάποιος θέλει μόνιμα να ευχαριστεί τους πάντες, υπάρχει τελειομανία και βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό του.

Το θέμα είναι ότι αν είσαι συναισθηματικά σίγουρος, ξέρεις ποιος είσαι. Είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, γι’ αυτό δεν ασχολείστε με το τι θα σκεφτούν ή θα πουν οι άλλοι για εσάς.

Δεν μένετε στο παρελθόν

Με τον ίδιο τρόπο, δεν μένετε κολλημένοι στο παρελθόν, χτυπώντας τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος και τύψεις.

Η ψυχική δύναμη περιλαμβάνει τη διαχείριση των συναισθημάτων σας και ένα τεράστιο μέρος αυτού είναι η κατανόηση ότι είστε άνθρωποι. Θα κάνεις λάθη, όσο κι αν προσπαθείς να μην τα αποφύγεις.

Το καλύτερο μέρος αυτού είναι ότι έχετε την ίδια καλοπροαίρετη στάση και προς τους άλλους.

Αυτό ταιριάζει απόλυτα με αυτό που λένε οι ψυχολόγοι: Ότι όσοι είναι ψυχικά δυνατοί, είναι πιο εύκολο να συγχωρήσουν τους άλλους.

Που σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχετε καλύτερες και ισχυρότερες σχέσεις, επίσης!

Δεν αφήνετε μικρά πράγματα να σας επηρεάσουν

Μπορούμε να φτιάξουμε μια ατελείωτη λίστα με πράγματα που μας κάνουν να εκνευριστούμε:

-Κάποιος που μασάει δυνατά
-Άτομα που χρησιμοποιούν τη λειτουργία ηχείου του τηλεφώνου τους σε δημόσιους χώρους
-Τα μέλη της οικογένειάς σας αφήνουν την ακαταστασία τους σε κοινόχρηστους χώρους
-Ένας φίλος που σου στέλνει συνεχώς μηνύματα σε ακατάλληλες στιγμές

Ή απλά κάποιος που σε ενοχλεί χωρίς λόγο! Είναι φυσικό να βρίσκεις κάποια πράγματα ενοχλητικά, αλλά αν είσαι συναισθηματικά δυνατό άτομο, έχεις καταλάβει ότι δεν έχει νόημα να ασχοληθείς με αυτά. Καταλαβαίνετε αυτό το βασικό σημείο: Δεν απαιτούν όλα την αντίδρασή σας.

Έτσι, όταν κάτι ή κάποιος δεν ενεργεί με τον ιδανικό τρόπο, μπορείτε εύκολα να το αφήσετε να περάσει.

Και όταν πραγματικά δεν μπορείς να το απορρίψεις…

…Βάζεις σταθερά όρια

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο καθορισμός και ο σεβασμός των ορίων είναι ένα βασικό βήμα για χτίσεις την ψυχολογία σου. Τα όρια είναι τόσο σημαντικά γιατί σε βοηθούν, πάνω απ’ όλα, να τιμάς αυτό που είναι σημαντικό για σένα.

Έχουμε μιλήσει σε αρκετά άρθρα για αυτό. Τα όρια είναι ένας τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όταν καταλάβετε πώς να θέσετε και να διατηρήσετε υγιή όρια, μπορείτε να αποφύγετε τα συναισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης και θυμού που συσσωρεύονται όταν τα όρια έχουν ωθηθεί.

Θυμήσου και το άρθρο: Πως να βάλεις τα όρια σου και να μην τα καταπατούν οι άλλοι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

Έχεις πάντα ελπίδα

Μερικές φορές μπορεί να σε έχουν αποκαλέσει αφελή, αλλά παρόλα αυτά, προτιμάς να είσαι αισιόδοξος και θετικός, παρά να βλέπεις παντού εμπόδια και προβλήματα.

Σύμφωνα με το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, «Ένα αισιόδοξο πλαίσιο μυαλού μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα άβολα συναισθήματα και να χειριστούμε καταστάσεις που φαίνονται ανυπέρβλητες».

Εάν είστε ψυχικά δυνατό άτομο, η ελπίδα και η αισιοδοξία έρχονται εύκολα και σε εσάς. Είναι επειδή βλέπεις τη ζωή όπως είναι – μια σειρά από σκαμπανεβάσματα.

Οι δύσκολες στιγμές τελειώνουν, γιατί λοιπόν να αφήσετε τον εαυτό σας να καταστραφεί από αυτές; Ξέρεις ότι είσαι πιο δυνατός από αυτό!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =