αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να βάλεις τα όρια σου και να μην τα καταπατούν οι άλλοι- Εδώ είναι 5 τρόποι

Πως να βάλεις τα όρια σου και να μην τα καταπατούν οι άλλοι- Εδώ είναι 5 τρόποι

Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν την λέξη «όρια», αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι. Μπορεί να σκέφτονται τα όρια ως κάτι σαν μια γραμμή ιδιοκτησίας ή “τοίχου” που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τους ανθρώπους έξω.

Αλλά τα όρια δεν είναι άκαμπτες γραμμές που χαράσσονται στην άμμο και που είναι ξεκάθαρες για όλους.

Τα όρια είναι ένας τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Όταν καταλάβετε πώς να θέσετε και να διατηρήσετε υγιή όρια, μπορείτε να αποφύγετε τα συναισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης και θυμού που συσσωρεύονται όταν τα όρια έχουν ωθηθεί.

Δεν είστε σίγουροι πώς να δημιουργήσετε όρια ή πώς να διατηρήσετε αποτελεσματικά τα υπάρχοντα; Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες προσεγγίσεις που πρέπει να δοκιμάσετε.

1. Σκεφτείτε τους λόγους πίσω από τα όριά σας

Για να εισαγάγετε και να θέσετε με επιτυχία όρια, είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί είναι σημαντικά για εσάς και πώς θα ωφελήσουν τη συναισθηματική σας ευεξία.

Πάρτε λίγο χρόνο για να γίνετε… ντετέκτιβ της ψυχολογίας σας. Τόσο συχνά συμβαίνουν πράγματα στους ανθρώπους και νιώθουν άβολα, αλλά δεν είναι σίγουροι το γιατί. Το πρώτο βήμα για να έχετε υγιή όρια σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τι σας συμβαίνει.

2. Ξεκινήστε με λίγα όρια

Το να βάλεις ξαφνικά πολλά όρια, μπορεί να φαίνεται δύσκολο και αγχωτικό. Ξεκίνα σταδιακά.

Κάτι τέτοιο σας επιτρέπει να κάνετε τα πράγματα με πιο άνετο ρυθμό και παρέχει χρόνο για να σκεφτείτε εάν οδεύετε προς τη σωστή κατεύθυνση ή εάν χρειάζεται να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις.

3. Σκεφτείτε να θέσετε όρια από νωρίς

Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αρχίσεις να βάζεις όρια, ειδικά σε προϋπάρχουσες σχέσεις και καταστάσεις. Αν μπορείς να βάλεις όρια αμέσως, είναι πολύ πιο εύκολο να δουλέψεις.

Θέτοντας όρια και προσδοκίες από την αρχή, όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται- και τα συναισθήματα σύγχυσης και απογοήτευσης μπορούν να μειωθούν.

4. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς με τα όριά σας

Το να αφήσετε τα όρια να πέσουν, μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να ενθαρρύνει νέες προσδοκίες και απαιτήσεις μεταξύ των γύρω σας.

Προσπαθήστε να κρατάτε τα πράγματα συνεπή και σταθερά. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των αρχικών ορίων και πεποιθήσεών σας και διασφαλίζει ότι αυτές οι γραμμές παραμένουν σαφώς καθορισμένες.

5. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Τα όρια διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της σχέσης ή κατάστασης. Αλλά αν το βρίσκετε χρήσιμο, δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν μερικά βασικά που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα.

Σκεφτείτε να αφιερώσετε μία ή δύο ώρες μόνοι σας κάθε Σαββατοκύριακο. Μακριά από άλλα άτομα, εργοδότες ή social media. Αυτό το όριο θα μπορούσε να ισχύει είτε ζείτε με έναν σύντροφο, είτε έχετε ένα πολυάσχολο κοινωνικό πρόγραμμα με φίλους, είτε είστε κοντά με την οικογένειά σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 1 =