αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΦόρα μαύρα: 4 ψυχολογικά τρικ για να φαίνεσαι πιο έξυπνος

Φόρα μαύρα: 4 ψυχολογικά τρικ για να φαίνεσαι πιο έξυπνος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς μερικοί άνθρωποι φαίνεται να εκπέμπουν ευφυΐα χωρίς καν να μιλούν; Είναι σαν η παρουσία τους από μόνη της να δείχνει περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να εκφράσουν οι λέξεις.

Τώρα θα δούμε την ψυχολογία πίσω από αυτό – πώς μπορείτε να δείχνετε ότι είστε έξυπνοι χωρίς να προφέρετε ούτε μια λέξη.

1) «Καθρεφτίστε» τη γλώσσα του σώματος των άλλων, αλλά όχι υπερβολικά

Το να είσαι έξυπνος είναι κάτι πολύ περισσότερο από το IQ. Εχει να κάνει με την κοινωνική νοημοσύνη.

Αλλά τι είναι ακριβώς το λεγόμενο «mirroring»; Οπως σημειώνει η Δρ. Suzanne Degges-White, καθηγήτρια και πιστοποιημένη σύμβουλος, είναι η τακτική κάποιου «να μιμείται ή να καθρεφτίζει τις εκφράσεις του προσώπου, τις μη λεκτικές συμπεριφορές και τις λεκτικές εκφράσεις ενός άλλου ατόμου».

Ονομάζεται επίσης «φαινόμενο χαμαιλέοντα» και έχει πολλά οφέλη.

Όπως τονίστηκε από τους ανθρώπους στο Berkeley Well-Being Institute, πολλές μελέτες έχουν υποστηρίξει πώς μπορεί να μας βοηθήσει στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της συμπάθειας και της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας μιας αίσθησης ομοιότητας και κοινής εμπειρίας. Αυτό επαναλαμβάνεται από την Δρ. Degges-White, που σε μια ανάρτηση του Psychology Today σημείωσε ότι «Το mirroring των λεκτικών και μη λεκτικών ενδείξεων των άλλων μπορεί να οικοδομήσει σχέσεις και εμπιστοσύνη σε διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα».

Λοιπόν, πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε αυτό στη ζωή σας; Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

-Παρατηρήστε διακριτικά: Δώστε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος και στα λεκτικά σημάδια των άλλων χωρίς να κάνετε προφανές ότι τα μελετάτε.
-Κινηθείτε φυσικά: Ενσωματώστε παρόμοιες χειρονομίες και μοτίβα ομιλίας στην αλληλεπίδρασή σας με τρόπο που να φαίνεται φυσικός και όχι αναγκαστικός.
-Ταιριάξτε το ενεργειακό τους επίπεδο: Αν οι άλλοι έχουν πολύ ενθουσιασμό, αντιστοιχίστε αυτήν την ενέργεια όπου χρειάζεται. Αντίθετα, εάν είναι ήρεμοι και μιλούν με ήπιο τρόπο, χαμηλώστε το επίπεδο ενέργειάς σας για να ταιριάζει με το δικό τους.

2) Φορέστε μαύρα

Ορίστε λοιπόν κάτι που ίσως δεν περιμένατε. Τι σχέση έχει το χρώμα που φοράμε με την ευφυΐα;

Λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, έχει να κάνει πολύ με την αντίληψη της ευφυΐας. Μια έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι όσοι φορούν μαύρα είναι πιο έξυπνοι. Ένα τεράστιο 45% των ερωτηθέντων πίστευε ότι οι έξυπνοι άνθρωποι θα φορούσαν μαύρα. Το μπλε, όπως ίσως μαντέψατε, ήρθε δεύτερο με 35%.

Και για όσους από εσάς είστε περίεργοι, το ροζ μπήκε στο κάτω μέρος της λίστας με μόλις 5%, οπότε ίσως πρέπει να το αποφύγετε αν θέλετε να φαίνεστε έξυπνοι/ες.

3) Γυαλιά

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά θεωρούνται πιο έξυπνοι και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι υποψήφιοι που φορούν γυαλιά είναι πιο πιθανό να πετύχουν σε συνεντεύξεις για δουλειά.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο CNBC, υποδηλώνει μάλιστα ότι η χρήση γυαλιών μπορεί να αυξήσει ακόα και τις πιθανότητες κάποιου να κερδίσει τις εκλογές!

Φυσικά, το να φοράτε γυαλιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε πιο έξυπνοι.

4) Να είστε ενεργός ακροατής

Η ενεργή ακρόαση μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αυτή η δεξιότητα όχι μόνο μας βοηθά να απορροφήσουμε αυτά που λέγονται αλλά επίσης ενισχύει σημαντικά τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Συμμετέχοντας ειλικρινά στη συζήτηση και δείχνοντας ότι εκτιμάτε τα λόγια του ομιλητή, προβάλλουμε ευφυΐα .

Δείτε πώς μπορείτε να κατακτήσετε αυτήν την δεξιότητα:

-Κάντε οπτική επαφή: Το να κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, αλλά με φυσικό τρόπο, με σεβασμό, δείχνει ότι είστε συγκεντρωμένοι και αφοσιωμένοι.
-Κουνήστε το κεφάλι και χαμογελάστε: Μικρά νεύματα και κατάλληλες εκφράσεις υποδηλώνουν ότι επεξεργάζεστε και συμφωνείτε με αυτό που συζητείται.
-Σκύψτε ελαφρώς προς τον συνομιλητή: Αυτό δείχνει ενδιαφέρον και ότι συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση.
-Αποφύγετε τις διακοπές: Αφήστε τον ομιλητή να ολοκληρώσει τις σκέψεις του προτού διατυπώσετε την απάντησή σας, κάτι που δείχνει σεβασμό και επεξεργασία των όσων λέγονται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 13 =