αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε φράσεις που χρησιμοποιούν οι «κρυφοί» ναρκισσιστές για να ελέγξουν το μυαλό σου

Πέντε φράσεις που χρησιμοποιούν οι «κρυφοί» ναρκισσιστές για να ελέγξουν το μυαλό σου

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.

Οι ναρκισσιστές είναι εκείνοι που έχουν μια διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενσυναίσθησης και δυσλειτουργικό τρόπο με τον οποίο πλοηγούνται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Επιπλέον, οι ναρκισσιστές έχουν εμμονή με τον εαυτό τους και συνήθως κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Δυστυχώς, αυτές οι καταχρηστικές συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά του ναρκισσιστή μπορεί να είναι επιζήμιες για όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Τόσο οι φανεροί όσο και οι κρυφοί ναρκισσιστές έχουν την ίδια αίσθηση του δικαιώματος, μια μεγαλειώδη αίσθηση για τον εαυτό τους, μια λαχτάρα για θαυμασμό, μια τάση να υπερβάλλουν για τα επιτεύγματά τους και να πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί.

Ο τρόπος που ενεργούν είναι όμως διαφορετικός.

Ο φανερός ναρκισσιστής δείχνει δυνατός και κινείται με προφανή τρόπο. Ο κρυφός ναρκισσιστής είναι το αντίθετο. Εδώ είναι 5 φράσεις που χρησιμοποιούν οι «κρυφοί» ναρκισσιστές για να ελέγξουν το μυαλό σου… χωρίς καν να το καταλάβεις.

1. «Κανείς δεν ξέρει τι έχω περάσει»

Αν και οι κρυφοί ναρκισσιστές αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα, αισθάνονται επίσης ανεπαρκείς. Αυτή η αίσθηση ανεπάρκειας μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, σε αίσθημα θυματοποίησης ή και στα δύο.

Αυτός ο τύπος ναρκισσισμού προέρχεται από την έλλειψη. Ο νάρκισσος βρίσκει παρηγοριά κάνοντας το θύμα. Χρειάζονται οι άλλοι να καταλάβουν ότι τα βάσανά τους είναι χειρότερα από ό,τι μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε άλλος.

2. «Δεν το είπα αυτό, πρέπει να κάνεις λάθος»

Το gaslighting είναι η τέλεια τεχνική καθώς είναι αθόρυβη και το θύμα δεν συνειδητοποιεί τι συμβαίνει μέχρι να είναι πολύ αργά. Οι κρυφοί ναρκισσιστές λατρεύουν να κάνουν κάτι τέτοιο, γιατί μόλις μπερδέψουν τα θύματά τους είναι πιο εύκολο να τα χειραγωγήσουν.

Είτε πρόκειται να υπονομεύσετε ένα άτομο, να πάρετε χρήματα από αυτόν, να καταστρέψετε μια σχέση ή να παίξετε παιχνίδια μυαλού μαζί του, το gaslighting είναι ένα ιδανικό εργαλείο. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

3. «Είμαι καλύτερα μόνος μου, δεν μπορώ να βασιστώ σε κανέναν»

Όλοι οι ναρκισσιστές είναι ανυπόφοροι στις σχέσεις, αλλά επειδή ο κρυφός ναρκισσισμός είναι τόσο λεπτός, είναι δύσκολο να τον εντοπίσεις.

Οι κρυφοί ναρκισσιστές εστιάζουν πλήρως στη δική τους ευημερία. Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον άλλο και έτσι τείνουν να τερματίζουν τις σχέσεις τους γρήγορα. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται ως δυνατοί και στωικοί, προορισμένοι να είναι μόνοι.

4. «Δεν μπορώ, είμαι πολύ απασχολημένος»

Ένας τρόπος με τον οποίο οι κρυφοί ναρκισσιστές μπορούν να δείξουν διακριτικά στους φίλους και την οικογένειά τους πόσο σημαντικοί είναι, είναι να προσποιούνται ότι είναι απασχολημένοι. Εάν τηλεφωνήσετε ή στείλετε μήνυμα και το άλλο άτομο είναι απασχολημένο όλη την ώρα, αρχίζετε να νιώθετε ότι πρέπει να κάνει κάτι πολύ σημαντικό.

Φτάνεις στο στάδιο που δεν θέλεις να τους ενοχλείς άλλο. Είναι βιαστικοί και πρέπει να προσέχετε να μην τους διακόψετε. Οι πιθανότητες είναι ότι βαριούνται και δεν κάνουν τίποτα, όπως και εμείς οι υπόλοιποι.

5. «Μακάρι να είχα τις ευκαιρίες που είχες εσύ»

Επιφανειακά, αυτό ακούγεται σαν κομπλιμέντο, αλλά πιστέψτε το: Δεν είναι. Οι ναρκισσιστές έχουν έντονη ζήλια, αλλά θα προσπαθήσουν να το κρύψουν.

Ωστόσο, τελικά, η πίκρα τους ξεχύνεται. Αλλά θα τυλίξουν αυτή τη μοχθηρή χολή σε… γλυκό χαρτί και ελπίζουν να μην αντιληφθείτε την κακία πίσω από το σχόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελίνα Μουλλάκη ξεκίνησε το δικό της brand με φυσικά καλλυντικά. Και το ανέπτυξε με τον κλασικό τρόπο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 3 =