αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Όλοι συμφωνούν μαζί μου»: 5 φράσεις που θα σου πει ένας ναρκισσιστής για να πάρει αυτό που θέλει

«Όλοι συμφωνούν μαζί μου»: 5 φράσεις που θα σου πει ένας ναρκισσιστής για να πάρει αυτό που θέλει

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.

Πέρα όμως από τα προφανή χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τέτοιων ατόμων, υπαρχουν και άλλα λιγότερο προφανή σημάδια.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η κατανόηση της γλώσσας που χρησιμοποιούν. Οι ναρκισσιστές συχνά χρησιμοποιούν ορισμένες φράσεις για να πάρουν αυτό που θέλουν. Η αναγνώριση αυτών των ”μονοπατιών” μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά και να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας ευεξία.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές φράσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως από έμπειρους ναρκισσιστές και τι αποκαλύπτουν για το άτομο που τις χρησιμοποιεί.

1) «Σου το λέω απλά για το καλό σου…»

Τέτοια άτομα έχουν την ικανότητά να συγκαλύπτουν τις εγωκεντρικές τους προθέσεις υπό το πρόσχημα της ανησυχίας για τους άλλους ή της συμβουλής.

Αυτή η φράση χρησιμοποιείται συνήθως από επιδέξιους ναρκισσιστές ως ένας τρόπος να επιβεβαιώσουν την ανωτερότητά τους και τον έλεγχό τους έναντι των άλλων.

Ο ισχυρισμός ότι η κριτική ή η ανεπιθύμητη συμβουλή τους είναι προς όφελος του ακροατή τους επιτρέπει να διατηρήσουν ένα κάλυμμα αλτρουισμού και ανησυχίας. Αλλά κάτω από αυτή την ψεύτικη ενσυναίσθηση, συχνά κρύβεται μια υπολογισμένη προσπάθεια να υπονομευτεί η αυτοπεποίθηση και σιγουριά του ακροατή.

2) «Τα κάνω όλα αυτά για σένα…»

Αυτή η φράση είναι μια κλασική τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από τους ναρκισσιστές για να μετατοπίσουν την εστίαση από τα δικά τους εγωκεντρικά κίνητρα σε μια ψευδή αφήγηση ανιδιοτέλειας.

Παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως ανιδιοτελείς και αλτρουιστές, στοχεύουν να κερδίσουν τον θαυμασμό, τον έλεγχο ή την αποδοχή από τους ”στόχους” τους. Ωστόσο, κάτω από το πρόσχημα της γενναιοδωρίας κρύβεται ένα βαθύτερο κίνητρο που οδηγείται από τις δικές τους επιθυμίες για δύναμη, θαυμασμό ή επικύρωση.

Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ενοχής ή υποχρέωσης στον αποδέκτη, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τον έλεγχο του ναρκισσιστή στη δυναμική της σχέσης.

3) «Όλοι συμφωνούν μαζί μου»

Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν την κοινωνική πίεση για να πετύχουν την κυριαρχία τους. Με τον ισχυρισμό ότι όλοι οι άλλοι συμμερίζονται τη γνώμη τους, προσπαθούν να σας απομονώσουν και να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη δική σας κρίση.

Σε ομαδικά περιβάλλοντα, αυτή η τακτική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς ο ναρκισσιστής χειρίζεται τη δυναμική αυτή για να διατηρήσει την εξουσία και την επιρροή στους άλλους. Τελικά, υπονομεύει τον άλλο- και ευνοεί ένα περιβάλλον όπου καταστέλλονται οι διαφωνούμενες φωνές.

Μείνετε σε δεδομένα και την λογική όταν παρουσιάζετε τη δική σας άποψη και να αποφύγετε τις συναισθηματικές διαφωνίες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μετατοπιστεί η εστίαση από την κοινωνική πίεση στην αντικειμενική ανάλυση.

4) «Για να είμαι ειλικρινής…»

Ένας τέτοιος άνθρωπος, θέλει να πιστεύεις ότι είναι ειλικρινής και αυθεντικός.

Αν πρόκειται να πουν κάτι που μπορεί να ακούγεται σαν προσβολή, θα που πρώτα την παραπάνω φράση.

Ξέρετε κάποιον που του αρέσει να χρησιμοποιεί το «για να είμαι ειλικρινής»; Πρόσεχε. Μπορεί να έχετε να κάνετε με έναν κρυφό ναρκισσιστή.

5) «Υπόσχομαι ότι θα αλλάξω»

Αυτή είναι μια κλασική γραμμή που προέρχεται από τους ναρκισσιστές όταν τους έχουν πιάσει στα πράσα ή τους κριτικάρουν για τη συμπεριφορά τους.

Θα δώσουν μεγάλες υποσχέσεις για αλλαγή και βελτίωση, κάνοντας οτιδήποτε για να σας εμποδίσουν να φύγετε ή να βάλετε όρια.

Αλλά εδώ είναι η ωμή αλήθεια: Η αλλαγή είναι μια δύσκολη, μακρά διαδικασία που απαιτεί αληθινή αυτογνωσία και δέσμευση. Δεν μπορεί να γίνει υπόσχεση σε μια στιγμή απλά για να αποφευχθούν οι συνέπειες.

Πάντα να κρίνετε τους ανθρώπους από τις ενέργειές τους με την πάροδο του χρόνου, όχι από τα λόγια τους σε μια στιγμή πανικού. Η πλοήγηση στις σχέσεις με ναρκισσιστές μπορεί να είναι σκληρή και συναισθηματικά κουραστική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =