αρχικηVIRALΠέντε επιλογές ζωής για τις οποίες θα μετανιώσεις σε 5 χρόνια, αν δεν δράσεις σήμερα

Πέντε επιλογές ζωής για τις οποίες θα μετανιώσεις σε 5 χρόνια, αν δεν δράσεις σήμερα

Δεν λαμβάνουμε κάποιο ειδικό εγχειρίδιο, το οποίο να μας καθοδηγεί πώς να κάνουμε τις σωστές επιλογές στη ζωή.

Ούτε στο σχολείο μας δίνουν κάτι τέτοιο. Σίγουρα, μαθαίνουμε μαθηματικά, μερικές βασικές αρχές της επιστήμης και ίσως διαβάζουμε μερικά κλασικά κείμενα.

Αλλά κανείς δεν μα διδάσκει για τους φόρους και επίσης κανείς δεν μας διδάσκει πώς να αποφεύγουμε τις μεγαλύτερες παγίδες της ζωής.

Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε τον εαυτό μας να περιηγείται στον περίπλοκο λαβύρινθο της ζωής μέσα από μια διαδικασία δοκιμών και λαθών. Και αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, θα κάνετε λάθη.

Εδώ είναι λοιπόν 5 επιλογές ζωής για τις οποίες θα μετανιώσεις σε 5 χρόνια, αν δεν δράσεις σήμερα. Αν γνωρίζεις από τώρα, ίσως να κινηθείς διαφορετικά.

1) Επιλέγετε να μην επενδύσετε στον εαυτό σας

Ζήστε τη στιγμή, σίγουρα, αλλά και καταβάλετε προσπάθεια για την υγεία, την ευημερία και τις γνώσεις σας.

Θεωρήστε τον εαυτό σας σαν… κουμπαρά. Ή έναν πραγματικό επενδυτικό λογαριασμό.

Η επένδυση στον εαυτό σου έχει πολλές μορφές – θα μπορούσε να είναι η επιδίωξη περαιτέρω εκπαίδευσης και η παρακολούθηση διαδικτυακών μαθημάτων το βράδυ, η παρακολούθηση ενδιαφέρουσων ομιλιών ή η ανάγνωση βιβλίων.

Θυμήσου και το άρθρο: Το διάσημο Πανεπιστήμιο Columbia προσφέρει τώρα online και δωρεάν αυτά τα 40 μαθήματα του (Λίστα).

2) Δεν δίνετε αξία στον χρόνο σας

Όταν είσαι νέος, ο χρόνος φαίνεται σαν ένας ατελείωτος πόρος. Πιστεύετε ότι έχετε όλο τον χρόνο στον κόσμο, σπαταλώντας συχνά πολύτιμες ώρες σε μη παραγωγικές δραστηριότητες ή αναβλητικότητα.

Ωστόσο, όσοι καταλαβαίνουν την αξία του χρόνου, ξέρουν ότι δεν είναι απεριόριστος – είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορείτε ποτέ να πάρετε πίσω αφού φύγει.

Η μη εκτίμηση του χρόνου συνεπάγεται ότι ξοδεύετε αμέτρητες ώρες σε αλόγιστο scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθηση σειρών με τις ώρες ή απλά κάνοντας άλλα ανούσια πράγματα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι παραμελούμε να αφιερώσουμε χρόνο για σημαντικές δραστηριότητες που αναφέρονται στο πρώτο point. Μπορεί να είναι η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα ή να κάνεις άσκηση.

Το να επιλέξετε να μην εκτιμάτε τον χρόνο σας τώρα μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά πιστέψτε το: Θα το μετανιώσετε στη συνέχεια.

Εκτιμήστε τον χρόνο σας και αξιοποιήστε τον στο έπακρο – είναι ο μόνος πόρος που δεν μπορείτε να ανανεώσετε.

3) Αποφύγετε τις δύσκολες συζητήσεις

Διαμάχες! Πόσο τρομακτικό. Καλύτερα να τις αποφεύγεις, λέει το ένστικτό σου…

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποφυγή των συγκρούσεων βοηθά στη διατήρηση των σχέσεων και διασφαλίζει την αρμονία.

Αλλά χωρίς αυτές τις δύσκολες συζητήσεις χάνεται η ευκαιρία να μάθετε πώς να επιλύετε τη σύγκρουση και να προχωρήσετε μετά από αυτήν.

Η αποφυγή συγκρούσεων δεν έχει να κάνει με τη διατήρηση της ηρεμίας και δεν οδηγεί συνήθως τις πιο υγιείς σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, μπορεί συχνά να είναι επιζήμιο για την ανάπτυξη καλύτερων επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Η επιλογή να αποφύγετε τις δύσκολες συζητήσεις τώρα μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη, αλλά είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε ρήξεις σχέσεων και λύπη στο μέλλον σας.

Σε 5-10 χρόνια από τώρα, μπορεί να εύχεστε να ήσασταν πιο ανοιχτοί και διεκδικητικοί – να αναπτύξετε αυτές τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση στην επίλυση συγκρούσεων και να αυξήσετε την αυτοπεποίθηση για να πείτε αυτό που πραγματικά θέλετε να πείτε.

4) Δεν βάζετε προσωπικά όρια

Συχνά πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Πιστεύοντας ότι το να είσαι πάντα διαθέσιμος και να ικανοποιείς τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των άλλων θα σε κάνει να φαίνεσαι συμπαθής και ευγενικός (ακόμα κι αν όντως είσαι), και συχνά παραμελείς τις δικές σου ανάγκες και τα όριά σου.

Ο καθορισμός και, στη συνέχεια, η επιβολή αυτών των ορίων δεν έχει να κάνει με το να είσαι εγωιστής – έχει να κάνει με την αυτοσυντήρηση και τον σεβασμό.

Το να μην θέτεις προσωπικά όρια μπορεί να περιλαμβάνει πάντα το να λες ναι (ακόμα κι αν δεν το θέλεις ή δεν μπορείς), να επιτρέπεις στους άλλους να υπερβούν ή να μη σέβονται τον προσωπικό σου χώρο ή να μην εκφράζεις τη δυσφορία σου όταν κάποιος είναι αναίσθητος ή ενοχλητικός απέναντί σου.

Αρχίζεις να μισείς τον εαυτό σου που δεν είπες τίποτα.

Το να μην θέσετε προσωπικά όρια τώρα μπορεί να φαίνεται το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε εάν θέλετε να έχετε πολλούς φίλους και να φαίνεστε ευγενικοί, αλλά είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε απώλεια του αυτοσεβασμού και στη λύπη.

5) Δεν κυνηγάτε το πάθος σας

Ας πούμε ότι θέλεις να γίνεις καλλιτέχνης. Η καρδιά σου λαχταρά να ζωγραφίσει. Αλλά οι γονείς σου σου λένε ότι η ιατρική πληρώνει καλύτερα και είναι ένα γενικά πιο καλό επάγγελμα. Έτσι, πηγαίνεις στην επιλογή Β. Η ασφαλής και εγκεκριμένη από τους γονείς.

Πολλοί πιστεύουν ότι το ασφαλέστερο στοίχημα είναι να τηρούν τα συμβατικά μονοπάτια και να καταπιέζουν τα αληθινά τους πάθη.

Αλλά αν έχετε το προνόμιο να κάνετε διαφορετικά, πάρτε αυτό το ρίσκο.

Το να μην ακολουθήσετε το πάθος σας μπορεί να περιλαμβάνει τη δέσμευση σε μια δουλειά που σας εξαντλεί, να αγνοήσετε τις δημιουργικές σας παρορμήσεις ή να μην επενδύσετε χρόνο σε αυτό που σας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Αν κάνεις μια ζωή που θέλουν οι άλλοι, μάλλον θα ξυπνήσεις σε 5 χρόνια από σήμερα, και δεν θα σου αρέσει εκεί που θα βρίσκεσαι…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =