αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Planetek Hellas υπέγραψαν σύμβαση 1 εκατομμυρίου ευρώ για ελληνικό κυβοδορυφόρο

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Planetek Hellas υπέγραψαν σύμβαση 1 εκατομμυρίου ευρώ για ελληνικό κυβοδορυφόρο

Σύμβαση 1 εκατομμυρίου ευρώ με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), υπέγραψε η Planetek Hellas για το σχεδιασμό, τη συναρμολόγηση, την ολοκλήρωση, τη δοκιμή, την εκτόξευση και τη λειτουργία ενός κυβοδορυφόρου (CubeSat).

Στόχος της αποστολής CubeSat με τον κωδικό SPOC-3127 είναι να παρέχει ασφαλή συνδεσιμότητα χρησιμοποιώντας ένα υπερσύγχρονο τερματικό λέιζερ εν πτήση, το οποίο θα ενισχυθεί από την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία συμπίεσης δεδομένων παρατήρησης γης και ταξινόμησης σύννεφων της Planetek Hellas (EP3347852). Στηριζόμενη σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, η τεχνολογία της Planetek Hellas θα αναγνωρίζει αυτόματα ποιοι επίγειοι σταθμοί θα καλύπτονται από σύννεφα και θα επιτρέπει στον CubeSat να επιλέγει μόνος του τον καταλληλότερο για την δημιουργία σύνδεσης.

Δευτερεύον στόχος του Cubesat, ο οποίος σχετίζεται με τον τομέα της Παρατήρησης Γης, είναι η εκμετάλλευση του SpacEdge, μιας έξυπνης πλακέτας επεξεργασίας δεδομένων εν πτήση, που παρέχεται ως COTS από την Planetek Italia, η οποία επιτρέπει την αξιοποίηση υποδομών υπολογιστικού νέφους στο διάστημα. Το SpacEdge αναμένεται να απελευθερώσει τις υπερδυνάμεις της επεξεργασίας δεδομένων παρατήρησης γης εν πτήση, βασιζόμενο στην εφαρμογή τεχνικών Μηχανικής Μάθησης και Τεχνικής Νοημοσύνης, σε μικροσκοπικά περιβάλλοντα όπως αυτό της εν λόγω αποστολής CubeSat.

Για την αποστολή CubeSat, η Planetek Hellas συνεργάζεται με τρεις ακόμη ελληνικούς φορείς: το Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, την μικρομεσαία επιχείρηση JNP Consultancy Services και την BitRezus, startup που ειδικεύεται στην τεχνολογία blockchain και υποστηρίζεται από το ESA BIC στην Ελλάδα. Η τελευταία θα δοκιμάσει μάλιστα, ως μέρος της αποστολής CubeSat, το προϊόν της Astropledge που φιλοδοξεί να δώσει λύσεις CyberSecurity σε αστερισμούς δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς.

Μεταξύ άλλων, η αποστολή CubeSat παρέχει στην Planetek Hellas μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει τα προϊόντα διαστημικών συστημάτων που η ίδια έχει αναπτύξει, όπως η πλατφόρμα ERMES Mission Operations, Testing and Simulation, η καινοτόμος πλατφόρμα PDGS KADMOS και η πατενταρισμένη λύση OP3C για συμπίεση δορυφορικών εικόνων και ταξινόμηση σύννεφων εν πτήση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της εταιρείας σε μελλοντικές αποστολές Παρατήρησης Γης, Συνδεσιμότητας και Ασφαλών Επικοινωνιών.

Ο Frederic Rouesnel, ESA Greek National Telecom Satellites Project, δήλωσε: «Στις 26 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα ανακοίνωσε την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Εθνικού Δορυφορικού Έργου με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ελλάδας σε δορυφορικές τεχνολογίες και εφαρμογές και την ενδυνάμωσή της στην ανταλλαγή δορυφορικών δεδομένων με την τεχνική υποστήριξη της ESA. Η εμπορική αποστολή CubeSat της Planetek Hellas είναι ξεκάθαρα σύμφωνη με αυτό το όραμα, τη φιλοδοξία, την πρόκληση και με λίγα λόγια: ευθυγραμμισμένη με το moto «Space for Digital Transformation».

Ο Στέλιος Μπολλάνος, Συνιδρυτής και Διευθυντής της Planetek Hellas, πρόσθεσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην ESA που μας εμπιστεύτηκε αυτήν την αποστολή CubeSat η οποία, όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα επιβεβαιώσει την ικανότητά μας να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις «New Space». Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να σχεδιάσει και να υποστηρίξει σθεναρά αυτό το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος διαστήματος».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάναμε 10 ερωτήσεις σε μία αστροφυσικό (και κάποιες είναι απρόσμενες)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =