αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι με ευφράδεια λόγου εφαρμόζουν αυτά τα 5 μικρά «μυστικά»

Οι άνθρωποι με ευφράδεια λόγου εφαρμόζουν αυτά τα 5 μικρά «μυστικά»

Ναι, η επικοινωνία παίζει κομβικό ρόλο στην εποχή μας. Είτε μιλάς με ένα άτομο μέσα σε μία κλειστή αίθουσα, είτε είσαι ομιλητής μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.

Κάποτε ο Warren Buffett ρωτήθηκε για το ποια θα ήταν η μία συμβουλή που θα έδινε στους νέους 21-22 ετών. Και εκείνος απάντησε πολύ συγκεκριμένα.

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε 50% πιο πλούσιοι από ότι είστε τώρα, είναι να ‘ακονίσετε’ τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας», λέει ο Buffett.

Και εξηγεί ότι αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο. Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, δεν έχουν κανένα νόημα οι προσπάθειες σου. Ακόμα κι αν είσαι το δυνατότερο μυαλό. Το κομβικό εδώ είναι να μεταδόσεις αυτά που θέλεις στους άλλους.

Η ευφράδεια λόγου μπορεί να είναι ένα στοιχείο-κλειδί όταν επικοινωνείς με κάποιον άλλο/ άλλους και θες να μεταδόσεις ένα μήνυμα. Είναι η ικανότητα να εκφράζεται κάποιος με ευκολία- και με κατανοητό τρόπο.

Πως μπορείς όμως να «ακονίσεις» αυτό το skill; Εδώ είναι 5 απλοί τρόποι.

Άκου τον εαυτό σου ενώ μιλάς

Γνωρίζουμε ότι είναι κάπως άβολο, αλλά τίποτα δεν θα σε βελτιώσει καλύτερα, από το να ακούς τον εαυτό σου να μιλάει. Καταγράψτε τον εαυτό σας σε μια φυσική συνομιλία. Για παράδειγμα, ξανά δείτε μία τηλεδιάσκεψη ή ζητήστε από έναν φίλο να σας πάρει συνέντευξη και να την ηχογραφήσετε. Ακούστε για τεχνικά ζητήματα, λάθος λέξεις, μονότονες και επικίνδυνες προτάσεις, καθώς και οποιεσδήποτε συνήθειες που ακούγονται άβολες ή αγενείς. Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Παρακολουθήστε την ταχύτητά σας

Δεν είστε σίγουροι αν μιλάτε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά; Δοκιμάστε αυτό: Αντιγράψτε και επικολλήστε ένα απόσπασμα 160 λέξεων σε έναν αρχείο κειμένου. Διαβάστε το απόσπασμα δυνατά (με την τυπική ταχύτητα ομιλίας σας) ενώ ηχογραφείτε τον εαυτό σας σε ένα μαγνητόφωνο. Πόσο χρόνο σου πήρε; Θα πρέπει να είναι κοντά στο λεπτό, λέει η Carol A. Fleming, συγγραφέας του It’s the Way You Say It. «Στόχευσε περίπου 155 έως 175 λέξεις το λεπτό για κανονική συνομιλία», γράφει. Εάν παραθέτετε λεπτομέρειες ή συνοψίζετε κάτι, επιταχύνετε. Εάν εξηγείτε κάτι πιο τεχνικό, επιβραδύνετε την ομιλία σας. Αυτές είναι οι μαγικές συμβουλές που μπορούν να σώσουν μια συζήτηση.

Μελετήστε άλλους ομιλητές

Οι καλοί ομιλητές μαθαίνουν από άλλους καλούς ομιλητές. Χρειάζεστε έμπνευση; Βρείτε μια ραδιοφωνική εκπομπή, TEDx ομιλία ή podcast που σας αρέσει και αναλύστε την ομιλία του παρουσιαστή. Αυτός ή αυτή πιθανότατα έχει διορθώσει τα λάθη στον εαυτό του και μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αποτελεσματικά μοτίβα ομιλίας.

Μίλα με αυτοπεποίθηση

Μίλα με αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι αν μιλάτε στο τηλέφωνο, ο τρόπος που μιλάτε επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις ιδέες σας. Φροντίστε να κάθεστε σε όρθια στάση και αποφύγετε να μετακινείτε πολύ τα χέρια σας (οι μελέτες δείχνουν ότι το να τα κρατάτε πάνω στο τραπέζι δείχνει αξιοπιστία). Θυμήσου και το άρθρο: Έξι φράσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση.

Σκέψου πριν μιλήσεις

Ίσως το πιο σημαντικό κόλπο για πιο άρτιο λόγο; Να ξέρεις για τι θα μιλήσεις. Έχοντας μια σαφή ιδέα για το τι θέλετε να πείτε, αυτό θα σας επιτρέψει να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να δομήσετε καλά τον λόγο σας. Είναι τόσο απλό. Προετοιμασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =