αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι υπερβολικά καλός με τους άλλους; Εδώ είναι 5 τρόποι με τους οποίους… θα το εκμεταλλευτούν

Είσαι υπερβολικά καλός με τους άλλους; Εδώ είναι 5 τρόποι με τους οποίους… θα το εκμεταλλευτούν

Νιώσατε ποτέ ότι κάποιοι άνθρωποι σας «στραγγίζουν»; Πάντα παίρνουν και σπάνια δίνουν; Δεν είσαι ο μόνος. Και υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο ίσως συμβαίνει αυτό. Είσαι… υπερβολικά καλός με τους άλλους.

Βλέπετε, μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν την καλοσύνη των άλλων προς όφελός τους.

Ας δούμε 5 τρόπους με τους οποίους κάποιοι μπορεί να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη σας.

1. Παιχνίδια… ενοχής

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που είναι μάστερ στο να σε κάνει να νιώθεις ένοχος, έτσι δεν είναι; Να πώς συμβαίνει συνήθως: Θα έρθουν σε εσάς με ένα πρόβλημα (ένα πρόβλημα που είναι συνήθως δικό τους) και με κάποιο τρόπο, στο τέλος της συζήτησης, θα νιώθετε ότι είναι… δικό σας λάθος.

Έχουν μεταφέρει το βάρος στους ώμους σας και τώρα νιώθετε ένοχοι για κάτι με το οποίο δεν είχατε καμία σχέση.

Θα ασκήσουν αυτή τη συναισθηματική πίεση διακριτικά, τυλίγοντάς τη με φράσεις όπως «Αν ήσουν εκεί» ή «Θα καταλάβαινες αν ήσουν στη θέση μου».

Και κάπως έτσι, σας έχουν παγιδεύσει σε ένα παιχνίδι ενοχής, κάνοντας σας να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσετε ή να διορθώσετε τα προβλήματά τους.

Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Τα προβλήματά τους δεν είναι δική σας ευθύνη. Είναι σημαντικό να είστε υποστηρικτικοί, αλλά μην τους αφήνετε να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι για τα λάθη τους.


2. Αρνητικότητα

Συναντήσατε ποτέ κάποιον που του αρέσει να βρέχει… αρνητικότητα; Το είδος του ανθρώπου που έχει πάντα κάτι αρνητικό να πει για οτιδήποτε κάνεις. Είναι αυτοί που θα ξεχωρίσουν το ένα μικρό ελάττωμα σε μια θάλασσα μεγαλείου και θα το τονίσουν.

Εδώ είναι το χειρότερο: Συχνά θα το κάνουν να φαίνεται σαν να αστειεύονται. Θα πουν κάτι προσβλητικό ή υπερβολικά επικριτικό και στη συνέχεια θα το συνοδεύσουν με “πλάκα κάνω!” ή “Δεν αντέχεις ένα αστείο;”.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να συνεχίσουν να σας απογοητεύουν χωρίς να αντιμετωπίσουν καμία αντίδραση.

Όμως η ζημιά έχει γίνει. Με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής αρνητικότητα τους μπορεί να κλονίσει την αυτοπεποίθησή σας, κάνοντάς σας να νιώθετε ανασφάλεια και αμφιβολίες.

3. Παράπονα

Ισως έχει τέτοιο άτομο στον κύκλο σου. Φαίνεται σαν τίποτα στον κόσμο να μην μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο. Παραπονιέται για τα πάντα – τον καιρό, τη δουλειά του, τους γείτονές του.

Και το χειρότερο; Περιμένει να τα ακούς όλα, όλη την ώρα. Κάθε συνομιλία μαζί του είναι σαν να σε ρουφά σε μια δίνη αρνητικότητας.

Είναι εντάξει να θέτεις όρια και να προστατεύεις την ηρεμία σου. Ξεκίνα να περιορίζεις τις αλληλεπιδράσεις σου μαζί του.

Ο χρόνος και η ενέργειά σας είναι πολύτιμα. Μην αφήνετε κανέναν να σας αντιμετωπίζει σαν το προσωπικό του… κουτί παραπόνων. Είναι εντάξει να αποστασιοποιηθείτε από ανθρώπους που δεν φέρνουν τίποτα άλλο εκτός από αρνητικότητα στη ζωή σας.

4. Σου αδειάζει… τα προβλήματά του

Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να σας συμπεριφέρονται σαν το προσωπικό τους ημερολόγιο ή χειρότερα, τη συναισθηματική τους χωματερή.

Θα ξεφορτώνουν τα προβλήματά τους πάνω σας, συχνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματά σας ή εάν είστε σε θέση να αναλάβετε τις συναισθηματικές τους αποσκευές. Η συνεχής απορρόφηση του άγχους και της συναισθηματικής αναταραχής των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κόπωση από συμπόνια».

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα υπερβολικής κόπωσης, κατάθλιψης, ακόμη και εξουθένωσης.

Αν και είναι υπέροχο να είστε υποστηρικτικοί και να ακούτε με ακρόαση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι δουλειά σας να φέρετε συνεχώς το βάρος της συναισθηματικής αναταραχής κάποιου άλλου. Έχετε τα δικά σας συναισθήματα και την ευημερία να φροντίσετε επίσης.

5. Περιμένει πάντα να βοηθάς

Αν δεν βάλεις όρια, τότε θα υπάρξουν επίσης άνθρωποι που θα έρθουν κοντά σου μόνο για να τους παρέχεις βοήθεια. Μόνο όταν έχουν ανάγκη θα είναι εκεί. Και όταν χρειάζεσαι εσύ κάτι, με έναν μαγικό τρόπο θα… εξαφανίζονται.

Αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την καλοσύνη των άλλων. Περιμένουν την άνευ όρων βοήθεια και υποστήριξή σας, αλλά σπάνια, έως ποτέ, δεν ανταποδίδουν τη χάρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =