αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΊος: Πως είναι να δουλεύεις remote από το νησί των πάρτι

Ίος: Πως είναι να δουλεύεις remote από το νησί των πάρτι

Είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από το πρώτο 24ωρο σου στη Ίο: Με το φως της ημέρας, το σκηνικό είναι χαλαρό. Στους δρόμους, στα μαγαζιά, σχεδόν οπουδήποτε. Την νύχτα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά ο κόσμος στους δρόμους και στα στενά του νησιού πολλαπλασιάζεται (σαν να είναι όλοι κάπου «κρυμμένοι» την ημέρα). Η ένταση της μουσικής στα μαγαζιά ανεβαίνει. Και τα πάρτι ξεκινούν. Τι γίνεται όμως αν επιλέξεις να δουλέψεις remote από το νησί των πάρτι;

Γράφει από την Ίο ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Σκέψου το: Να είσαι σε ένα μπαλκόνι με το laptop σου, και να δουλεύεις έχοντας θέα ένα κυκλαδίτικο σκηνικό ή την θάλασσα του Αιγαίου. Ωραίο. Και -ίσως απρόσμενα- θα δεις και άλλους ανθρώπους να το κάνουν στην Ίο. Να δουλεύουν, δηλαδή, remote από το εν λόγω νησί. Και λέω απρόσμενα, διότι η Ίος παραδοσιακά προμοτάρεται για τις ωραίες παραλίες της ή την έντονη νυχτερινή διασκέδαση της. Και όχι ως ένας προορισμός για remote working.

Μπορείς να το κάνεις όμως και η εμπειρία είναι ομολογουμένως ιδιαίτερη. Την ημέρα δουλεύεις από το laptop σου στο σκηνικό που περιγράψαμε πριν. Και αργότερα μπορείς να διασκεδάσεις, με το νησί να σου δίνει πολλές επιλογές.

Βεβαίως, αν αποφασίσεις να «αποβιβαστείς» στην Ίο ως remote worker, σε ενδιαφέρουν και άλλα πράγματα. Τι γίνεται με το ίντερνετ; Είναι σε μέτρια επίπεδα. Συνήθως στο νησί θα βρεις ταχύτητες μεταξύ 30 και 40 Mbps. Πρόκειται, δηλαδή, για ταχύτητες που μπορεί να είναι ικανοποιητικές για κάποιους remote επαγγελματίες, αλλά για κάποιους άλλους όχι. Λίγο καλύτερα είναι τα δεδομένα στο mobile internet- αλλά φυσικά το mobile internet είναι κάτι που πρέπει να το πληρώσει ένας ταξιδιώτης από την τσέπη του.

Στην Ίο υπάρχουν αρκετά cafe στα οποία μπορείς επίσης να δουλέψεις από το laptop σου. Ειδικά στην διάρκεια της ημέρας, αφού όπως είπαμε και πριν, την νύχτα τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Υπάρχει ένα αρνητικό το οποίο συναντάμε και σε άλλα Ελληνικά νησιά: Τα περισσότερα από τα μαγαζιά εστίασης, δεν διαθέτουν μπρίζες- τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους τους. Έτσι, αν δεν έχεις τεχνολογικό εξοπλισμό που να «αντέχει», τότε αργά ή γρήγορα θα ξεμείνεις από μπαταρία. Cafe με μπρίζες θα βρεις κυρίως κοντά στο λιμάνι της Ίου (μπορείς να κατευθυνθείς προς τα εκεί κατευθείαν αν δεν θες να ψάχνεις).

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος coworking χώρος. Κάτι που θα έλυνε και το παραπάνω πρόβλημα, αφού θα είχες μια «βάση» με σίγουρο ίντερνετ, μπρίζες και τραπέζια για να δουλέψεις όποτε το επιθυμείς. Ενώ παράλληλα μια τέτοια υποδομή θα λειτουργούσε και ως μαγνήτης για ακόμα περισσότερους remote workers, αν διαφημιζόταν σωστά.

Τι γίνεται με το κόστος διαμονής; Θα βρεις τιμές για σχεδόν όλες τις τσέπες. Μπορείς, δηλαδή, να βρεις καταλύματα σε value-for-money τιμές, αν θες να κινηθείς με σφιχτό μπάτζετ. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολύ πιο ακριβές επιλογές, για όποιον θέλει και μπορεί να πληρώσει κάτι τέτοιο. Με τις τιμές παραδοσιακά να ανεβαίνουν τον Αύγουστο. Αν κάνεις ένα ψάξιμο στο Booking.com θα δεις τις τιμές και τα καταλύματα που είναι διαθέσιμα, για την χρονική περίοδο που σε ενδιαφέρει.

Οι ντόπιοι και όλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό είναι πολύ φιλόξενοι και ευγενικοί. Κάτι που κάνει την καθημερινότητα και τη διαμονή σου στο νησί πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.

Η Ίος μπορεί να μην είναι ένας κλασικός προορισμός για remote working. Αλλά ίσως αυτό ακριβώς την κάνει μια ιδιαίτερη επιλογή, αν αποφασίσεις να δουλέψεις από εκεί με το laptop σου. Συνδυάζοντας την δουλειά και την διασκέδαση. Όπως και να ‘χει, ένα είναι σίγουρο: Στην Ίο δεν θα βαρεθείς ποτέ.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Πως είναι να δουλεύεις με το laptop σου από τις Σπέτσες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 20 =