αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠιο δύσκολο να καλύψεις το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, παρά στη Γερμανία

Πιο δύσκολο να καλύψεις το κόστος στέγασης στην Ελλάδα, παρά στη Γερμανία

Το μέσο ποσοστό κάλυψης του κόστους στέγασης ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 28% εάν δεν υπολογιστούν τα δάνεια για στέγη και αυξάνεται στο 32% εάν συνυπολογιστούν οι δόσεις των στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για το δεύτερα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις έντεκα ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, ξεπερνώντας συνδυαστικά ακόμη και τα αντίστοιχα ποσοστά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία -όπου τα μέσα εισοδήματα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά στη χώρα μας. Σε απόλυτους αριθμούς, το μέσο μηνιαίο στεγαστικό κόστος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 400 ευρώ χωρίς στεγαστικό δάνειο και στα 600 ευρώ με στεγαστικό δάνειο.

Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν τον Ιανουάριο του 2024. Ως στεγαστικό κόστος ορίζεται το κόστος που έχει κάθε μήνα ένα σπίτι κυρίως σε ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, νερό κλπ).

Από τα στοιχεία της ΕΚΤ προκύπτει ότι το στεγαστικό κόστος ανεβαίνει συνεχώς για τα νοικοκυριά της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος, λόγω αυξήσεων που καίνε στις δόσεις αποπληρωμής στεγαστικών λόγω υψηλών επιτοκίων, των υψηλών ενοικίων και ανατιμήσεων σε λογαριασμούς εταιρειών κοινής ωφέλειας. Το μέσο κόστος στέγασης υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά στην ευρωζώνη κατά 10,2% από τον Ιούλιο του 2022, όταν άρχισαν οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Πηγή: In.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =