αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτο νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Πως είναι να δουλεύεις με το laptop σου από τις Σπέτσες

Στο νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Πως είναι να δουλεύεις με το laptop σου από τις Σπέτσες

Φτάνεις στις Σπέτσες με μία βαλίτσα στο χέρι. Και κάπως έτσι μπορείς να μετακινηθείς σε όλο το νησί. Εντάξει, χωρίς την βαλίτσα την οποία προφανώς θα αφήσεις στο κατάλυμα σου. Οι Σπέτσες έχουν μία ιδιαιτερότητα: Είναι ένα νησί στο οποίο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ΙΧ. Έτσι μπορεί κάποιος να πάει εκεί, και να μετακινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θέλει με τα πόδια. Χωρίς να έχει φέρει μαζί το αυτοκίνητο του (και γλυτώνοντας έτσι αρκετά χρήματα φυσικά).

Γράφει από τις Σπέτσες ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Πρόκειται για έναν… μεγάλο πεζόδρομο, κατά κάποιο τρόπο. Όπου βλέπεις ανθρώπους να περπατούν για να φτάσουν εκεί που θέλουν, χαζεύοντας παράλληλα την θέα της θάλασσας ή της φύσης. Σε αυτό το νησί δεν θα δεις μποτιλιαρισμένους δρόμους, ούτε αυτοκίνητα παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά. Τι γίνεται όμως για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν το πολύ περπάτημα; Υπάρχουν λύσεις. Στις Σπέτσες κυκλοφορούν μηχανάκια, ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια αλλά και οι γνωστές «γουρούνες». Ενώ οι πιο ρομαντικοί μπορούν να επιλέξουν μια μετακίνηση με άμαξα, κάνοντας παράλληλα την βόλτα τους.

Εγώ συνδύασα τη διαμονή μου στο νησί με remote working μέσω laptop. Άρα όπως καταλαβαίνετε με ενδιέφεραν και άλλα πράγματα. Βασικό λοιπόν: Τι γίνεται με το ίντερνετ; Προσωπικά βρήκα ταχύτητες από 25Mbps έως 50Mbps. Βαδίζοντας προς το 50, μιλάμε για ικανοποιητικές ταχύτητες και ένας μέσος remote worker δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Πρόκειται βέβαια για ταχύτητες χαμηλότερες, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τοποθεσίες που θέλουν να προσελκύσουν remote εργαζομένους και digital νομάδες. Με την χρήση mobile internet έφτασα έως τα 60Mbps, αλλά φυσικά το mobile internet είναι κάτι που πρέπει να το πληρώσει ένας ταξιδιώτης από την τσέπη του.

Στις Σπέτσες υπάρχουν πολλά όμορφα καφέ στα οποία μπορείς να δουλέψεις με το laptop έχοντας ακριβώς μπροστά σου την θέα της θάλασσας. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ένα ιδανικό σκηνικό. Ωστόσο, υπάρχει ένα… μικρό πρόβλημα: Τα περισσότερα από τα μαγαζιά εστίασης στο νησί, δεν διαθέτουν μπρίζες- τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους τους. Έτσι, αν δεν έχεις τεχνολογικό εξοπλισμό που να «αντέχει», τότε αργά ή γρήγορα θα ξεμείνεις από μπαταρία.

Στο νησί, όπως και στα περισσότερα Ελληνικά νησιά, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος coworking χώρος. Κάτι που θα έλυνε και το παραπάνω πρόβλημα, αφού θα είχες μια «βάση» με σίγουρο ίντερνετ, μπρίζες και τραπέζια για να δουλέψεις όποτε το επιθυμείς. Ενώ παράλληλα μια τέτοια υποδομή θα λειτουργούσε και ως μαγνήτης για ακόμα περισσότερους remote workers, αν διαφημιζόταν σωστά.

Η διαμονή στις Σπέτσες είναι για όλες τις τσέπες. Μπορείς, δηλαδή, να βρεις καταλύματα σε value-for-money τιμές, αν θες να κινηθείς με σφιχτό μπάτζετ. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και πολύ πιο ακριβές επιλογές, για όποιον θέλει και μπορεί να πληρώσει κάτι τέτοιο. Με ένα ψάξιμο στο Booking.com μπορείς εύκολα να δεις τις τιμές και τα καταλύματα που είναι διαθέσιμα, για την χρονική περίοδο που σε ενδιαφέρει.

Κοντινά νησιά στις Σπέτσες είναι η Ύδρα και ο Πόρος. Ενώ απέναντι υπάρχει, για παράδειγμα, το Πόρτο Χέλι. Οπότε κάποιος μπορεί να συνδυάσει την διαμονή του και με μία επίσκεψη σε κάποια από αυτά τα μέρη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως είναι να δουλεύεις remote από τη Νάξο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − six =