αρχικηVIRALΈνας ψυχολόγος του Harvard εξηγεί: Τα 5 «αθόρυβα» σημάδια για να καταλάβεις ένα ναρκισσιστή στον κύκλο σου

Ένας ψυχολόγος του Harvard εξηγεί: Τα 5 «αθόρυβα» σημάδια για να καταλάβεις ένα ναρκισσιστή στον κύκλο σου

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για τους νάρκισσους. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους για να χειραγωγούν τους άλλους. Είναι δύσκολο να είσαι κοντά σε ένα τέτοιο άτομο. Και αν δεν προσέξεις, μπορείς εύκολα να… μπλεχτείς στα δίχτυα του.

Πέρα όμως από τα προφανή χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές τέτοιων ατόμων, υπαρχουν και άλλα λιγότερο προφανή σημάδια.

Ο Δρ Craig Malkin είναι λέκτορας ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ψυχολόγος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας. Σε άρθρο του στο CNBC παραθέτει 5 «αθόρυβα» σημάδια για να καταλάβεις ένα ναρκισσιστή στον κύκλο σου. Και να λάβεις τα μέτρα σου.

1. Ο «βομβαρδισμό αγάπης»

Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι η υπερβολική ρίψη… επαίνων, προσοχής και δώρων.

Όταν είναι υγιές, η συμπεριφορά έχει άλλο όνομα: «φάση του μήνα του μέλιτος». Σύμφωνα με έρευνες δεκαετιών, μια τέτοια αντιμετώπιση δεν είναι απλώς διασκεδαστική – μπορεί να προβλέψει τη μακροζωία και την ευτυχία των ρομαντικών σχέσεων. Αλλά αν ο άλλος/η σε βάζει απλά σε ένα… βάθρο και δεν δίνει καθόλου χώρο για ευχαρίστηση, ίσως κάτι δεν πάει καλά.

2. Εκνευρίζονται όταν έρχονται αντιμέτωποι με ευάλωτα συναισθήματα

Μπορεί απλά να ζητήσεις χρόνο για μία συνάντηση ή μια επαγγελματική συμφωνία. Για να σκεφτείς.Η απάντηση ενός ναρκισσιστή μπορεί να είναι ένας αιχμηρή: «Δεν μου αρέσουν τα παιχνίδια». Ενδέχεται να αντιδράσουν αποσύροντας το ενδιαφέρον τους, με απότομες παρατηρήσεις και αργές απαντήσεις σε μηνύματα — μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς.

Οι ναρκισσιστές αισθάνονται συχνά άβολα με ευάλωτα συναισθήματα όπως λύπη, μοναξιά, ντροπή, φόβο ή ακόμα και απογοήτευση, επειδή δεν πιστεύουν ότι κάποιος πραγματικά θα νοιαστεί ή θα είναι εκεί για αυτούς.

3. Διατηρούν ψεύτικη εικόνα ασφάλειας

Οι ναρκισσιστές άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις ανασφάλειες διατηρώντας μία αίσθηση  για τον εαυτό τους ως τόσο ιδιαίτερου, εξαιρετικού ή μοναδικού που δεν χρειάζεται ποτέ να φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν συναισθηματικό κίνδυνο.

Αυτό ονομάζεται «αυτο-ενίσχυση».

Οι άνθρωποι που δεν είναι ναρκισσιστές έχουν την ευελιξία να απολαμβάνουν απλώς τη σύνδεση, χωρίς όλα τα έντονα μηνύματα και τους επαίνους.


4. Επισημαίνουν μόνο τις ομοιότητές σας

Η δημιουργία μιας αίσθησης ιδιαιτερότητας επιμένοντας ότι είστε και οι δύο ίδιοι με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους: «Αγαπάμε την ίδια μουσική! Και δεν είναι υπέροχο που απολαμβάνουμε και οι δύο την πεζοπορία;».

Όταν επισημαίνετε διαφορές στα γαστρονομικά ή μουσικά σας γούστα, ή όταν απορρίπτετε τη βραδιά έκπληξη, μπορεί να αντιμετωπίσετε εκνευρισμό ή σιωπή.

5. Θέλουν να σε ελέγξουν αθόρυβα 

Οι ναρκισσιστές ασκούν συχνά τον ”αθόρυβο έλεγχο”. Μπορεί να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή με εισιτήρια συναυ. ή να επιμείνουν να διαλέξουν το ρομαντικό σημείο για πικνίκ στο πάρκο.

Εάν αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί ένα άτομο να απολαύσει τη σύνδεση, μπορεί να είναι πολύ άκαμπτο για να το εμπιστευτείτε.

Είναι μια τακτική για να πάρουν αυτό που θέλουν χωρίς να χρειαστεί ποτέ να ρωτήσουν. Είναι μια παραλλαγή του: «Είσαι τέλειος, αρκεί να με αφήσεις να κάνω αυτό που θέλω για να νιώσουμε ξεχωριστοί μαζί».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 1 =