αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι Έλληνες που κατασκεύασαν την τέντα η οποία χωρά σε μια τσάντα, μιλούν στο It’s Possible

Οι Έλληνες που κατασκεύασαν την τέντα η οποία χωρά σε μια τσάντα, μιλούν στο It’s Possible

Συνήθως όταν μιλάμε για τέντες, έχουμε στο μυαλό μας βαριές κατασκευές, οι οποίες δύσκολα τοποθετούνται σε έναν χώρο και επίσης δύσκολα αποσυναρμολογούνται. Τι θα έλεγες τώρα αν υπήρχε μια τέντα η οποία μπορεί να στηθεί εύκολα μέσα σε μερικά λεπτά, σε οποιοδήποτε χώρο; Κι όμως, κάποιοι Έλληνες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις μεγαλύτερες και ελαφρύτερες τέντες στον κόσμο. Η οποία χωρά μέσα σε μια βαλίτσα.

Πίσω από το project βρίσκεται ο Ναυπηγός Μηχανικός, Πέτρος Πετρίτης, και η ομαδα του GRAM Carbon. Ενώ η αρχική ιδέα ήρθε… μέσα από τη yoga. Ο Πέτρος Πετρίτης μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς έχει φτιαχτεί αυτή η ιδιαίτερη τέντα, σε ποιο κοινό απευθύνεται, ενώ απαντά και στο ποια είναι τα πλάνα στο κομμάτι των εξαγωγών.

Πως καταφέρατε να δημιουργήσετε αυτή την ιδιαίτερη τέντα; ‘Η με απλά λόγια: Τι κάνατε εσείς στο τεχνικό κομμάτι που δεν το είχαν κάνει άλλοι στο παρελθόν;

H συγκεκριμένη τέντα, φτιαγμένη από ανθρακονήματα (carbon), είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας δύο ετών με την ελληνική ομάδα GRAM Carbon, που εξειδικεύεται στη κατασκευή αγωνιστικών ποδηλάτων  και εξειδικευμένων κατασκευών με carbon. Η καινοτομία στο τεχνικό κομμάτι έγκειται στην κατασκευή των σωλήνων και των κόμβων από ανθρακονήματα, με αεροδυναμικά κριτήρια και ειδικές ενώσεις, με κομμάτια τυπωμένα σε carbon 3D printer, που τη κάνουν πολύ ελαφριά και εύκολα μεταφερόμενη. Η αρχική της διάσταση είναι 36m2  (6x6m), με τη σκίαση κατασκευασμένη από δίχτυ παραλλαγής για να μην εγκλωβίζει μεγάλες αέριες μάζες. Σήμερα στην αγορά θα βρούμε τεράστιες κατασκευές , αντίστοιχων διαστάσεων, από αλουμίνιο, που μεταφέρονται με φορτηγάκι και στήνονται από πολλούς ανθρώπους, σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Η δική μας τέντα στήνεται από 1-2 ανθρώπους σε 15’, μεταφέρεται εύκολα από έναν και είναι πτυσσόμενη σε άνοιγμα με πρόσθετα μέλη μέχρι 100m2. Βασικό μας μέλημα ήταν η αντοχή όπου μπορέσαμε να πετύχουμε υψηλό δείκτη ασφάλειας ακόμα και με ισχυρούς ανέμους.

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος που θα τοποθετήσει την συγκεκριμένη τέντα στον χώρο του;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκίαση εξωτερικών δραστηριοτήτων π.χ. δημιουργία μια εξωτερικής αίθουσας yoga, για αθλητικές δραστηριότητες, για εκδηλώσεις γάμων, ξενοδοχεία, μαγαζιά, παραλίες, για σκάφη και οπουδήποτε υπάρχει η ανάγκη άμεσης και μεγάλης σκίασης.  Επίσης μπορεί να προκύψει εποχιακή ανάγκη σκίασης σε κατοικίες ακόμα και σε ταράτσες.  Είναι πτυσσόμενη, άρα δεν χρειάζεται και άδεια εγκατάστασης, σε ιδιωτικούς χώρους ακόμα και σε κάποια παραλία.

Άλλη μια επαγγελματική χρήση που διαπιστώσαμε ιδιαίτερα οφέλη είναι το γρήγορο στήσιμο ενός εκθεσιακού περιπτέρου.

Επομένως έχει επαγγελματική και ιδιωτική χρήση.

Το προϊόν σε ποιον απευθύνεται; Είναι, δηλαδή, οικονομικά προσιτό για ένα μικρομεσαίο μαγαζί ή ιδιώτη; ‘Η στοχεύετε μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, κορυφαία ξενοδοχειακά brands και άλλες ανάλογες περιπτώσεις;

Στόχος μας είναι να απευθυνθούμε σε όλο το εύρος επιχειρήσεων και ιδιωτών που θεωρούν υπαρκτή την ανάγκη γρήγορης, μεγάλης και εύκολης σκίασης. Σε επιχειρήσεις μπορεί να δώσει μια προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο προϊόν τους και στους ιδιώτες της χρήσης μιας premium και καινοτόμας πα-τέντας. Σίγουρα το value for money θα ανταμείψει το χρήστη.

Πέρα από την ελληνική αγορά, είναι στα πλάνα σας οι πωλήσεις στο εξωτερικό;

Το εξωτερικό αποτελεί βασική αγορά και ειδικότερα χώρες με μεγάλη περίοδο ηλιοφάνειας και μεγάλη ακτογραμμή. Στην Ελλάδα  βλέπουμε μεγάλες ανάγκες, λόγω της τουριστικής κίνησης, όμως στο εξωτερικό το outdoor είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Η ιδέα ήρθε από τη σύζυγο μου Φωτεινής Μπήτρου που είναι yoga instructor και την αδυναμία της για εύρεση μεγάλων σκιασμένων χώρων σε ξενοδοχεία το καλοκαίρι για την οργάνωση Yoga Retreat. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε μια καινοτόμα κατασκευή, να τη παίρνουμε μαζί μας παντού και μαζί με πάτωμα flip flip να στήνουμε σε λιγότερο από μια ώρα μια αίθουσα 100m2. Όλα αυτά χωράνε σε ένα μικρό trailer. Εάν θέλουμε να πάρουμε μόνο τη τέντα τότε τη τοποθετούμε στις σχάρες του αυτοκινήτου μας.

Εσείς προσωπικά είστε Ναυπηγός Μηχανικός. Σκέφτεστε στο μέλλον να μπείτε full-time στο νέο σας project ή θα το «τρέχετε» παράλληλα με την κανονική δουλειά σας;

Προσωπικά δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο χώρο της ναυτιλίας. Επίσης η ομάδα  Gram είναι εξειδικευμένη στην Ελλάδα και αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο με τα ποδήλατα τους, τα Grammarios bikes. Αυτό το ξεκινήσαμε σαν hobby στο εργαστήριο τους στο Κολωνό, στο κέντρο της Αθήνας, με πολλές ώρες μελέτης, με διορθωτικές παρεμβάσεις, με αρκετά πρωτότυπα δείγματα και καταλήξαμε τελικώς στη τελική μας κατασκευή. Τώρα, είμαστε στη διαδικασία μελέτης γραμμής παραγωγής και χρηματοδότησης μέσω crowd funding, στρατηγικού σχεδιασμού marketing και στόχευσης συγκεκριμένων αγορών και φυσικά εξέλιξης της κατασκευής σε διαφορετικά σχήματα και εφαρμογές.

Το μέλλον και η ανταπόκριση από την αγορά θα μας καθοδηγήσει στις μελλοντικές μας επαγγελματικές επιλογές.

Ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που κατασκευάσαμε μια καινοτόμα και πρωτότυπη κατασκευή εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 5 =