αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος εξηγεί: Χρησιμοποιείστε αυτές τις 7 «μαγικές» φράσεις για να κάνετε φίλους σε οποιαδήποτε ηλικία

Μία ψυχολόγος εξηγεί: Χρησιμοποιείστε αυτές τις 7 «μαγικές» φράσεις για να κάνετε φίλους σε οποιαδήποτε ηλικία

Tο να χτίσεις φιλίες είναι πιο δύσκολο όσο μεγαλώνεις. Κάθε επτά χρόνια, οι άνθρωποι χάνουν τους μισούς φίλους τους, σύμφωνα με μελέτη. Και ο μέσος άνθρωπος χάνει δύο κοινωνικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των φίλων, όταν μπαίνει σε μια ρομαντική σχέση. Όσοι έχουν παιδιά χάνουν ακόμα περισσότερους.

«Ως ψυχολόγος και ειδικός στις ανθρώπινες σχέσεις, γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επιτυχημένοι στην οικοδόμηση και την ανοικοδόμηση των κοινωνικών τους κύκλων είναι αυτοί που δεν περιμένουν νέους φίλους να τους έρθουν» λέει στο CNBC η ψυχολόγος Marisa G. Franco. Και εξηγεί ότι για να κάνεις νέους φίλους πρέπει να κινηθείς και να καλλιεργήσεις τις σχέσεις αυτές.

Εδώ είναι επτά φράσεις για να σπάσετε τον πάγο και να καλλιεργήσετε νέες φιλίες, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε.

1. «Λατρεύω το _____  που έχεις! Πού το βρήκες;»

Η έναρξη συνομιλιών με νέους ανθρώπους είναι το πρώτο βήμα κάθε φιλίας.

Ενώ το να μιλάς με έναν άγνωστο μπορεί να φαίνεται αγχωτικό, οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στη συζήτηση από όσο νομίζεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των ανθρώπων πίστευαν ότι ο πρώτος άγνωστος που πλησίαζαν θα ήταν ανοιχτός να τους μιλήσει, και όμως στην πραγματικότητα, οι άγνωστοι ήταν ανοιχτοί στο 92% των περιπτώσεων.

Δοκιμάστε να δώσετε σε κάποιον ένα γνήσιο κομπλιμέντο για τα παπούτσια, το μπλουζάκι ή το γενικό του στυλ. Είναι βέβαιο ότι θα τους κάνει πιο ανοιχτούς να μιλήσουν μαζί σας.

2. «Πώς σου φαίνεται το_____;»

Στους ανθρώπους αρέσει να τους ζητούν τη γνώμη τους.  Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτήν την φράση χρησιμοποιώντας το κοινό σας περιβάλλον για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με έναν άγνωστο.

Εάν προσπαθείτε να προσεγγίσετε κάποιον άλλο τακτικό θαμώνα σε ένα καφέ, ρωτήστε τον πώς του φαίνεται το ποτό του. Εάν βρίσκεστε σε ένα νέο μπαρ, ρωτήστε πώς νιώθει για τη μουσική. Εάν επισκέπτεστε ένα μουσείο, ρωτήστε τι πιστεύει για την τέχνη.

3. «Έχεις κάποιες προτάσεις για _____;»

Οι άνθρωποι τείνουν να συμπαθούν τους ανθρώπους που τους… συμπαθούν. Το να ζητάς συστάσεις στέλνει το μήνυμα ότι εκτιμάς κάποιον, εκτιμάς τη γνώμη του και είσαι περίεργος να ακούσεις τι έχει να πει.

Δοκιμάστε να ρωτήσετε για βιβλία, χόμπι ή ταινίες που τους άρεσαν πρόσφατα.

Η σύστασή τους μπορεί να σας εμπνεύσει να συνεχίσετε την επόμενη φορά που θα τους δείτε: «Ω, άκουσα αυτό το podcast! Ευχαριστώ και πάλι που το πρότεινες. Μου άρεσε το επεισόδιο με το _____, αλλά πρέπει να μάθω τι σκέφτηκες για το ______.”

4. «Χάρηκα που σε γνώρισα. Θα ήθελα να μείνουμε σε επαφή, αν είσαι ανοιχτός σε αυτό. Πώς θα ήθελες να παραμείνουμε συνδεδεμένοι;»

Μια συζήτηση δεν δημιουργεί φιλία, αλλά είναι μια αρχή. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τις αρχικές σας αλληλεπιδράσεις σε κάτι περισσότερο. Αυτή είναι μια εξαιρετική κίνηση για να χρησιμοποιήσετε στο τέλος μιας συνομιλίας με έναν πιθανό νέο φίλο που δείχνει ενδιαφέρον χωρίς να είναι υπερβολική.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανοιχτοί στην ανταλλαγή αριθμών αμέσως, άλλοι μπορεί να προτιμούν να συνδεθούν πρώτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν επαναλαμβανόμενες, χαμηλές αλληλεπιδράσεις που κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη ζωή τους μέσα από αυτά που μοιράζονται, κάτι που μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση από αγνώστους σε φίλους.

5. «Μου άρεσε που σε γνώρισα. Ας κάνουμε σχέδια για να κάνουμε παρέα πιο συχνά»

Η φιλία βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αλληλεπιδράσεις, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Rebecca G. Adams.

Αφού είχατε μία ή περισσότερες μικρές, απρογραμμάτιστες αλληλεπιδράσεις με κάποιον, μπορείτε να προσθέσετε κάποια συμπάθεια εκφράζοντας την εκτίμησή σας για τη σύνδεση που ήδη έχετε και στη συνέχεια ζητώντας να κάνετε σχέδια για να κάνετε ξανά παρέα — επίτηδες! Οι άνθρωποι τείνουν να είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί στην οικοδόμηση μιας σύνδεσης όταν υπάρχει ήδη κάποιο είδος βάσης.

6. «_____ με έκανε να σε σκεφτώ. Πως είσαι;»

Ένας τρόπος για να επιδιώξετε μια νέα φιλία είναι να αναζωπυρώσετε μια παλιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν φίλους όχι επειδή υπήρξαν ανυπέρβλητες ασυμβατότητες, αλλά επειδή ήταν απασχολημένοι… στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν πόσο πολύ εκτιμούν οι άλλοι που ακούν νέα από τους φίλους τους. Όταν οι άνθρωποι προσεγγίζουν παλιούς δεσμούς, έχουν επίσης υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης μαζί τους.

Οπότε, αν παρατηρήσετε κάτι ή ακούσετε ένα τραγούδι που θυμίζει ένα εσωτερικό αστείο με έναν συγκάτοικο από τα παλιά, στείλτε του ένα μήνυμα. Μερικές φορές η ευχάριστη ανάμνηση είναι το μόνο που χρειάζεστε για να επανασυνδεθείτε.

7. «Πάντα ψάχνω νέους φίλους για να δοκιμάσω/να κάνω [μια συγκεκριμένη δραστηριότητα]. Θα σε ενδιέφερε;»

Οι άνθρωποι αποφασίζουν πόσο θα επενδύσουν σε μια ρομαντική σχέση με βάση το πόσο πιθανό πιστεύουν ότι είναι να απορριφθούν, σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία. Το ίδιο συμβαίνει συχνά με τις φιλίες.

Αναφέροντας συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας ενδιέφερε να κάνετε, μπορείτε να ‘μετρήσετε’ εάν θα απορριπτόσασταν ή όχι εάν προσκαλούσατε κάποιον να σας συμμετάσχει στο μέλλον. Ενημερώνετε επίσης τους ανθρώπους ότι δεν θα τους απορρίψετε εάν προσεγγίσουν αυτά τα γεγονότα ή χόμπι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 12 =