αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν θα πετύχετε, αν δεν αντέχετε να είστε λάθος σε κάτι»: 4 συμβουλές καριέρας από ένα 73χρονο δισεκατομμυριούχο

«Δεν θα πετύχετε, αν δεν αντέχετε να είστε λάθος σε κάτι»: 4 συμβουλές καριέρας από ένα 73χρονο δισεκατομμυριούχο

Ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, στα 73 του πλέον, αποχώρησε από την θέση του co-chief investment officer στην Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο. Θα παραμείνει στην εταιρεία κάνοντας mentorship. Εναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει δημόσια όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας πολλών βιβλίων με συμβουλές καριέρας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του bestseller «Principles: Life & Work».

Το CNBC θυμάται 4 συγκεκριμένες συμβουλές καριέρας που έχει δώσει ο Dalio, μέσα σε όλη την επαγγελματική διαδρομή του η οποία κράτησε πάνω από 5 δεκαετίες. Μερικά μαθήματα που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα και στη δική σου καριέρα.

1. Εξασκηθείτε στη ριζοσπαστική ανοιχτή σκέψη

Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι καλός στη λήψη αποφάσεων, και αυτό απαιτεί ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό, λέει ο Dalio. Το ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό είναι η ικανότητα να αναλύεις διαφορετικές απόψεις χωρίς να αφήνεις τον εγωισμό σου να σταθεί εμπόδιο.

Πριν πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει πάντα να αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνετε λάθος, γράφει. Στην πραγματικότητα, ο Dalio αναζητά άτομα που μπορεί να διαφωνήσουν μαζί του, ώστε να κατανοήσει το σκεπτικό τους. Μόνο αφού έχει εξετάσει όλες τις απόψεις και τις σχετικές πληροφορίες παίρνει μια απόφαση. «Όσο πιο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπατήσεις τον εαυτό σου – και τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σου δώσουν ειλικρινές feedback», γράφει.

2. Αξιοκρατία ιδεών

Ποιοι είναι οι καλύτεροι χώροι εργασίας; Αυτοί όπου κερδίζουν οι καλύτερες ιδέες, από ποιον κι αν προέρχονται. «Οι πιο ουσιαστικές σχέσεις επιτυγχάνονται όταν εσύ και οι άλλοι μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά ο ένας στον άλλο για όλα όσα είναι σημαντικά, να μάθετε μαζί και να κατανοήσετε την ανάγκη να λογοδοτείτε ο ένας τον άλλον για να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε», γράφει. Για να λειτουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών», οι εσωτερικές διαφωνίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές και με σεβασμό. Δεν πρέπει να είστε ανέντιμοι ή κακοπροαίρετοι με τους συναδέλφους σας.

«Δεν είναι ποτέ αποδεκτό να εκνευρίζεσαι αν η ‘αξιοκρατία ιδεών’ δεν παράγει την απόφαση που ήθελες προσωπικά».

3. Προσοχή στους «γρήγορους ομιλητές»

«Οι γρήγοροι ομιλητές είναι άνθρωποι που λένε με ειλικρίνεια και βεβαιότητα τα πράγματα πιο γρήγορα από ότι πρέπει, για να ωθήσουν την ατζέντα τους προσπερνώντας την εξέταση ή τις αντιρρήσεις άλλων ανθρώπων», γράφει ο Dalio.

Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, πες το. «Αν νιώθετε πίεση, πείτε κάτι σαν: «Συγγνώμη που είμαι χαζός, αλλά θα χρειαστεί να σας επιβραδύνω για να μπορώ να καταλάβω τι λέτε», γράφει ο Dalio. «Τότε κάντε τις ερωτήσεις σας. Όλες», τονίζει.

4. Μάθε από τα λάθη σου

«Ολοι κάνουν λάθη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από αυτά και οι αποτυχημένοι όχι», γράφει ο Dalio.

«Τα οδυνηρά λάθη μου με μετατόπισαν από το «Ξέρω ότι έχω δίκιο» στο «Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;». Μου έδωσαν την ταπεινότητα που χρειαζόμουν για να ισορροπήσω το θράσος μου».

Ακόμη και όταν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει. «Αν δεν μπορείς να ανεχτείς ότι κάνεις λάθος, δεν θα αναπτυχθείς, θα κάνεις τον εαυτό σου και όλους τους γύρω σου δυστυχισμένους».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 8 =