αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σοφές συμβουλές από έναν 74χρονο δισεκατομμυριούχο που μπορείς να εφαρμόσεις στη ζωή σου

Έξι σοφές συμβουλές από έναν 74χρονο δισεκατομμυριούχο που μπορείς να εφαρμόσεις στη ζωή σου

Για τον δισεκατομμυριούχο Ray Dalio έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πλέον στα 74 του πλέον, αποχώρησε από την θέση του co-chief investment officer στην Bridgewater Associates, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο. Θα παραμείνει στην εταιρεία κάνοντας mentorship. Εναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει δημόσια όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας πολλών βιβλίων με συμβουλές καριέρας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του bestseller «Principles: Life & Work».

Έχει έρθει σε επαφή με πολλούς πετυχημένους ανθρώπους στη διάρκεια της διαδρομής του.

Μετά από όλες αυτές τις εμπειρίες, έχει παραθέσει κατά καιρούς και τις συμβουλές του. Εδώ είναι 6 συμβουλές που έχει πει, και μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα μαθήματα για τους υπόλοιπους από εμάς.

1. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ”παραλύει” λόγω των πολλών επιλογών

Στη ζωή, πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε περισσότερο, λέει ο Dalio. Αυτό σημαίνει να εστιάζεις σε κάποιες προτεραιότητες ενώ αφήνεις άλλες στην άκρη.

Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα. «Η επιλογή ενός στόχου συχνά σημαίνει να απορρίπτετε κάποια πράγματα που θέλετε, για να αποκτήσετε άλλα πράγματα που θέλετε ή χρειάζεστε ακόμη περισσότερο». Το να μην είσαι επιλεκτικός είναι μεγάλο λάθος, υποστηρίζει ο Dalio.

«Μερικοί άνθρωποι αποτυγχάνουν σε αυτό το σημείο, πριν καν ξεκινήσουν. Φοβούμενοι να απορρίψουν μια καλή εναλλακτική για μια καλύτερη, προσπαθούν να επιδιώξουν πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα, πετυχαίνοντας λίγους ή κανέναν από αυτούς», γράφει. «Μην αφήνετε τον εαυτό σας να ”παραλύει” λόγω των πολλών επιλογών».

2. Ο στόχος, η επιθυμία, και η σύνδεση

Όταν σκέφτεστε σε ποιες προτεραιότητες ή φιλοδοξίες να εστιάσετε, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ενός στόχου και μιας επιθυμίας.

«Ένας σωστός στόχος είναι κάτι που πρέπει πραγματικά να πετύχεις», γράφει ο Dalio. «Οι επιθυμίες είναι πράγματα που θέλεις- και μπορούν να σε εμποδίσουν να πετύχεις τους στόχους σου».

Για παράδειγμα, «ο στόχος σας μπορεί να είναι η καλή φυσική κατάσταση, ενώ η επιθυμία σας είναι να τρώτε φαγητό με καλή γεύση αλλά ανθυγιεινό», γράφει. «Μην με παρεξηγείς, αν θέλεις να κάτσεις στον καναπέ, είναι εντάξει με εμένα. Μπορείτε να κυνηγήσετε όποιους στόχους θέλετε. Αλλά αν δεν θέλετε να είστε στον καναπέ, τότε καλύτερα να μην ανοίξετε αυτό το σακουλάκι με πατατάκια».

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την καριέρα, οι επιθυμίες και οι στόχοι μπορούν να ευθυγραμμιστούν (σε αντίθεση με τα πατατάκια και τις υγιεινές συνήθειες.) Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να αφιερώσετε χρόνο δουλεύοντας με ανθρώπους αντί να παγιδεύεστε πίσω από ένα γραφείο, και στόχος σας είναι να κάνετε διαφορά στην τοπική σας κοινότητα, βρείτε μια δουλειά που σας επιτρέπει να κάνετε και τα δύο.

«Αποφασίστε τι θέλετε πραγματικά στη ζωή, συμφιλιώνοντας τους στόχους και τις επιθυμίες σας», γράφει ο Dalio. «Αυτό που θα σας εκπληρώσει τελικά είναι τα πράγματα που θεωρείτε σωστά και στα δύο επίπεδα, τόσο ως επιθυμίες όσο και ως στόχοι».

3. Εξασκηθείτε στη ριζοσπαστική ανοιχτή σκέψη

Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι καλός στη λήψη αποφάσεων, και αυτό απαιτεί ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό, λέει ο Dalio. Το ριζοσπαστικό ανοιχτό μυαλό είναι η ικανότητα να αναλύεις διαφορετικές απόψεις χωρίς να αφήνεις τον εγωισμό σου να σταθεί εμπόδιο.

Πριν πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει πάντα να αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνετε λάθος, γράφει. Στην πραγματικότητα, ο Dalio αναζητά άτομα που μπορεί να διαφωνήσουν μαζί του, ώστε να κατανοήσει το σκεπτικό τους. Μόνο αφού έχει εξετάσει όλες τις απόψεις και τις σχετικές πληροφορίες παίρνει μια απόφαση. «Όσο πιο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπατήσεις τον εαυτό σου – και τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σου δώσουν ειλικρινές feedback», γράφει.

4. Προσοχή στους «γρήγορους ομιλητές»

«Οι γρήγοροι ομιλητές είναι άνθρωποι που λένε με ειλικρίνεια και βεβαιότητα τα πράγματα πιο γρήγορα από ότι πρέπει, για να ωθήσουν την ατζέντα τους προσπερνώντας την εξέταση ή τις αντιρρήσεις άλλων ανθρώπων», γράφει ο Dalio.

Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, πες το. «Αν νιώθετε πίεση, πείτε κάτι σαν: «Συγγνώμη που είμαι χαζός, αλλά θα χρειαστεί να σας επιβραδύνω για να μπορώ να καταλάβω τι λέτε», γράφει ο Dalio. «Τότε κάντε τις ερωτήσεις σας. Όλες», τονίζει.

5. Μάθε από τα λάθη σου

«Ολοι κάνουν λάθη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από αυτά και οι αποτυχημένοι όχι», γράφει ο Dalio.

«Τα οδυνηρά λάθη μου με μετατόπισαν από το «Ξέρω ότι έχω δίκιο» στο «Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;». Μου έδωσαν την ταπεινότητα που χρειαζόμουν για να ισορροπήσω το θράσος μου».

Ακόμη και όταν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει. «Αν δεν μπορείς να ανεχτείς ότι κάνεις λάθος, δεν θα αναπτυχθείς, θα κάνεις τον εαυτό σου και όλους τους γύρω σου δυστυχισμένους».

6. Η ερώτηση για να καταλάβετε τα κρυφά κίνητρα κάποιου

«Όταν ακούτε την περιγραφή κάποιου για το τι συμβαίνει, αναρωτηθείτε: Ποιες είναι οι προκαταλήψεις και οι στόχοι του;» λέει ο 74χρονος ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater Associates, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Αυτό ισχύει για τα πάντα: Oταν αγοράζετε κάτι, ζητάτε συμβουλές, διαβάζετε εφημερίδα, παρακολουθείτε ειδήσεις κ.λπ.», λέει ο ίδιος. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι (όχι όλοι) προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν τα πράγματα που θέλουν».

Ίσως ένας πωλητής προσπαθεί να σας κάνει να αγοράσετε ένα προϊόν επειδή θα βγάλει μια προμήθεια από αυτό ή το αφεντικό σας αρνείται μια προαγωγή παρά την εξαιρετική απόδοσή σας. Σε αυτά τα σενάρια, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε την κατάσταση από τη σκοπιά του άλλου ατόμου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − one =