αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜόνο… φαγητό και θάλασσα: Χαμηλά η Αθήνα σε νέο ranking για τις «πόλεις των digital νομάδων»

Μόνο… φαγητό και θάλασσα: Χαμηλά η Αθήνα σε νέο ranking για τις «πόλεις των digital νομάδων»

Προσπάθειες έτσι ώστε να μπει δυναμικά στον χάρτη των digital νομάδων κάνει η Αθήνα, φαίνεται όμως ότι ακόμα υπάρχει… αρκετή δουλειά να γίνει.

Νέα αξιολόγηση της εταιρείας Remote, που αναδεικνύει τις 100 πόλεις του κόσμου τις οποίες προτιμούν οι digital nomads για εγκατάσταση, η Αθήνα κατατάσσεται στην 63η θέση της γενικής κατάταξης.

Όταν η αξιολόγηση γίνεται μόνο με κριτήριο ποια πόλη θεωρούν οι ψηφιακοί νομάδες καλύτερη από πλευράς πολιτισμού, ιστορίας και φυσικού τοπίου, η Αθήνα μπαίνει στο “top 10” και συγκεκριμένα στην 6η θέση. 

Όταν, ωστόσο, τίθενται και άλλοι παράγοντες για την επιλογή μιας πόλης, όπως το κόστος ζωής, οι διαδικτυακές υποδομές, τα κίνητρα για εξ αποστάσεως εργαζόμενους ή η ποιότητα ζωής, η Αθήνα πέφτει στην 63η θέση της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 100 πόλεις του πλανήτη.

Πρακτικά όσοι σκέφτονται να μπουν στη λογική της μετακόμισης σε ένα άλλο τόπο, ώστε να εργαστούν ως digital nomads, αναγνωρίζουν στην Ελλάδα πλεονεκτήματα, όπως ο πολιτισμός, το φυσικό τοπίο, το καλό φαγητό. Η εξίσωση περιπλέκεται, όταν προστίθενται και άλλοι παράγοντες, με το κόστος ζωής να είναι ο πιο αποτρεπτικός ανάμεσα τους. 

Όλα αυτά βέβαια δεν μας προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Όπως έχουμε γράψει σε αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible, η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου (όπως η Visa για digital νομάδες), ωστόσο πολλά είναι τα προβλήματα που παραμένουν σε άλλα κομμάτια, όπως για παράδειγμα το αργό και ασταθές ίντερνετ που έχουμε στη χώρα μας.

Ενώ επίσης προβληματισμό θα πρέπει να μας προκαλεί, ότι στα περισσότερα διεθνή rankings για πόλεις digital νομάδων, οι υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις είναι ανύπαρκτες.

Πρωτιά για το Τορόντο

Σε ότι αφορά την παραπάνω έρευνα, την οποία αναμεταδίδει και ο ΣΕΠΕ, αυτή εξετάζει δεκάδες παράγοντες κάτω από επτά άξονες: υποδομή διαδικτύου (ταχύτητα, τιμές και αξιοπιστία του Internet), ελκυστικότητα (φυσικοί, πολιτιστικοί παράγοντες, που κάνουν έναν προορισμό ελκυστικό), ασφάλεια, ποιότητα ζωής, ειλικρίνεια (πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι και πόσο διαφανείς είναι οι κυβερνήσεις τους), κόστος ζωής, κίνητρα για εξ αποστάσεως εργασία.

Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη με τις 100 πιο ελκυστικές πόλεις στον κόσμο για τους digital nomads καταλαμβάνει το Τορόντο του Καναδά, ενώ στη δεύτερη βρίσκεται η ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για digital nomads είναι το Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με την πορτογαλική Μαδέιρα να βρίσκεται στην τέταρτη και το Ελσίνκι στη Φιλανδία στην πέμπτη. Εντυπωσιακή είναι η κατάταξη του παγωμένου Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, που κατατάσσεται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. 

Συνολικά, η Ευρώπη έχει σημαντική εκπροσώπηση στο “top 10” αφού, εκτός από τις παραπάνω πόλεις, τις πρώτες δέκα θέσεις συμπληρώνουν το Βερολίνο στην 7η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και το Δουβλίνο στην 9η. Πολύ χαμηλά στην παγκόσμια λίστα βρίσκονται προορισμοί, όπως το Λονδίνο (78η θέση σε 100 προορισμούς), ενώ άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που σκοράρουν άσχημα στην κατάταξη, είναι η Βουδαπέστη (79η), η Μπρατισλάβα (87η) και η Βαρσοβία (93η).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + eleven =