αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑDigital Νομάδες στην Ελλάδα: Η Visa έρχεται. Το ίντερνετ θα το φτιάξουμε ή θα γίνουμε ρεζίλι;

Digital Νομάδες στην Ελλάδα: Η Visa έρχεται. Το ίντερνετ θα το φτιάξουμε ή θα γίνουμε ρεζίλι;

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια θετική εξέλιξη σε ότι αφορά τους Digital Νομάδες και την Ελλάδα: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που εμπεριέχει την Visa για ψηφιακούς νομάδες στην Ελλάδα. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για την “Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών, ζητήματα αδειών διαμονής και διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Η Digital Nomads Visa θα έχει διάρκεια 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης υπό προϋποθέσεις. Οι νομάδες θα πρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας- και να έχουν τα σχετικά παραστατικά.

Η Visa θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς έχει τεθεί ως προϋπόθεση μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ μηνιαίως και θα υπάρχει πρόβλεψη-δυνατότητα ώστε οι ψηφιακοί νομάδες να μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους.

Η εθνική θεώρηση χορηγείται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον προσκομίσει με αυτοπρόσωπη παρουσία ή αποστείλει με email ή με συστημένη επιστολή στην αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή το σχετικό αίτημα. Οι προξενικές Αρχές, υποχρεούνται να απαντήσουν εντός 10 ημερών από την υποβολή της αίτησης. 

Οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, σε επίπεδο σταθερού εισοδήματος, για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής στη χώρα, χωρίς να επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Το ύψος των επαρκών πόρων καθορίζεται στα 3.500 ευρώ μηνιαίως. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για τον/τη σύζυγο ή τον/την συμβιούντα και κατά 15% για κάθε τέκνο.

Η διάρκεια παραμονής των ψηφιακών νομάδων μπορεί να παραταθεί στα δύο χρόνια, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται πριν τη λήξη της ισχύος της εθνικής θεώρησης.

Το ίντερνετ που… εκθέτει την Ελλάδα

Ωστόσο η Visa δεν αρκεί. Δεν αρκεί, δηλαδή, μόνο να έχει τη δυνατότητα κάποιος να «αποβιβαστεί» στην Ελλάδα. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία το τι του προσφέρεις. Με τις υπηρεσίες ίντερνετ που έχουμε στην Ελλάδα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσουμε μαζικά ξένους digital νομάδες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αν κοιτάξουμε μόνο, έχουν καταγραφεί αρκετά… φιάσκα, από του παρόχους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα είδαμε πριν μερικές ημέρες, για παράδειγμα, με την Cosmote: Tο δίκτυο της εταιρίας έπεσε απροειδοποίητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα προβλήματα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης (10/8) και οι αναφορές πολλαπλασιάστηκαν στην συνέχεια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωναν οι χρήστες, προβλήματα παρουσιάστηκαν τόσο στο τηλέφωνο, όσο και στο ίντερνετ. Πολλοί ήταν οι συνδρομητές που καλούσαν στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας για να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ωστόσο εκεί η αναμονή… ήταν μακρά και οι περισσότεροι δεν κατάφερναν καν να μιλήσουν με κάποιο εκπρόσωπο.

Ενδεικτικό είναι ότι η Facebook Page της Cosmote γέμισε με αρνητικά σχόλια από αγανακτισμένους συνδρομητές. Παρόμοιο το σκηνικό και στο Twitter.

Λίγο πριν είχαμε ανάλογο φιάσκο με την Vodafone. Και σε αυτή την περίπτωση πολλοί συνδρομητές έμειναν – απροειδοποίητα- χωρίς σταθερό τηλέφωνο, κινητό και ίντερνετ. Και σε αυτή την περίπτωση τα social media γέμισαν με αρνητικά σχόλια από αγανακτισμένους χρήστες. Και σε αυτή την περίπτωση η εταιρία μας είπε ότι… λυπάται.

Όλα αυτά την στιγμή που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, έχουμε το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα δηλαδή και στις ημέρες που οι πάροχοι δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς, οι υπηρεσίες που παρέχουν μοιάζουν απαρχαιωμένες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε το πιο αργό ίντερνετ και το χρυσοπληρώνουμε.

Cosmote, Vodafone και Wind είναι, αποδεδειγμένα, κατώτερες των περιστάσεων.

Το ερώτημα: Μπορούμε μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό να λέμε ότι είμαστε… χώρα digital νομάδων; Μάλλον όχι. Δηλαδή οκ, μπορούμε να το λέμε μεταξύ μας για εσωτερική κατανάλωση, αλλά αν το πούμε παραέξω μάλλον θα γελάνε. Σκεφτείτε τώρα να έρθει στην Ελλάδα π.χ. ο Δανός digital νομάς (στη χώρα του έχει μέση ταχύτητα ίντερνετ 140 Mbps) και να συναντήσει το σκηνικό που περιγράφουμε παραπάνω.

Πρόσφατα βρέθηκα σε μεγάλο Ελληνικό νησί. Οι άνθρωποι που μένουν μόνιμα εκεί μου έλεγαν ότι τον χειμώνα κανονίζουν τα video calls τους σε ημέρες που δεν βρέχει, γιατί τις ημέρες που βρέχει… πέφτει το ίντερνετ!

Στο μεταξύ, βλέπουμε κάποια communities να δημιουργούνται σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα. Κάτι που φυσικά είναι καλοδεχούμενο. Και όλοι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αυτές τις κοινότητες. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε, ακόμα και αυτές οι προσπάθειες είναι -ως τώρα- ερασιτεχνικού επιπέδου, μη έχοντας και την κατάλληλη υποστήριξη. Σε τίποτα δεν θυμίζουν αντίστοιχα projects που έχουμε δει σε άλλες χώρες. Όπως π.χ. αυτό που έγινε πρόσφατα στην Μαδέιρα όπου στήθηκε το «Χωριό των digital νομάδων».

Όπως έχουμε ξανά γράψει, η Ελλάδα διαθέτει ωραίες τοποθεσίες οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για digital νομάδες από όλο τον κόσμο. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να δουλεύει από το laptop του με θέα το Αιγαίο; Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι το «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι/ κορίτσι μου», δεν αρκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 11 =