αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤα δύο αδέρφια που παράγουν Ελληνικό μέλι και αυτό φτάνει έως την Αυστραλία

Τα δύο αδέρφια που παράγουν Ελληνικό μέλι και αυτό φτάνει έως την Αυστραλία

Μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την δεκαετία του ’60, τα δύο παιδιά που ανέλαβαν το «τιμόνι», και το ελληνικό μέλι που φτάνει έως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Κάπως έτσι είναι η ιστορία πίσω από το brand, Mouriki Greek Premium Honey.

Σήμερα διαχειρίζονται την επιχείρηση η Μαρία Μουρίκη και ο αδερφός της, Παναγιώτης. «Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι, διανύουμε χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο φθάνοντας έως τις Κυκλάδες και την ακριτική Φλώρινα, μεταφερόμαστε από την Χαλκιδική και την Θάσο έως την Μεσσηνία για να παράγουμε ποιοτικό, Ελληνικό μέλι», λέει η Μαρία στο It’s Possible.

Η ίδια περιγράφει τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να αντέξει τόσες δεκαετίες, μιλά για το πως αντιμετώπισαν το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ εξηγεί τι πρέπει να κάνει κάποιος για να… μην τον τσιμπήσει μία μέλισσα που είναι κοντά του.

Η οικογενειακή σας επιχείρηση ξεκίνησε την διαδρομή της πίσω στην δεκαετία του ’60. Τελικά, τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση για να αντέξει τόσες δεκαετίες; Έτσι όπως το έχετε βιώσει εσείς.

Για να καταφέρει μία οικογενειακή επιχείρηση να αντέξει στη φθορά του χρόνου και των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος, πρέπει να έχει αληθινή αγάπη για μελισσοκομική ή οποιαδήποτε άλλη γεωργική «τέχνη» γιατί για εμάς η μελισσοκομία δεν είναι απλώς επάγγελμα. Είναι μορφή τέχνης. Ένα άλλο κομμάτι σημαντικό είναι ότι πρέπει να εξελίσσει την βιωματική, εμπειρική γνώση με εκπαίδευση και κατάρτιση σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, τις σύγχρονες μεθόδους ασφάλειας τροφίμων και παραγωγής ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες της εποχής.  Έχουν έρθει συχνά στιγμές που φθάνεις στο ΑΜΗΝ να τα παρατήσεις όπως η πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία όπου χάσαμε σχεδόν το μισό μας μελισσοκομικό πληθυσμό. Όμως επειδή υπάρχει μεγάλη αγάπη μεταξύ των μελών της  οικογένειας , ο ένας στηρίζει τον άλλον και παίρνεις δύναμη εκ των έσω για να συνεχίσεις.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει: Αυτή την στιγμή ποιοι είναι στο «τιμόνι» της επιχείρησης και τι προϊόντα περιλαμβάνει το brand σας;

Η Mouriki Greek Premium Honey είναι μία καθαρά οικογενειακή επιχείρηση . Αυτή τη στιγμή τα παιδιά της οικογένειας Μαρία και Παναγιώτης συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση , ταξιδεύοντας τα 2500 μελίσσια τους από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα . Είμαστε νομάδες μελισσοκόμοι , διανύουμε χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο φθάνοντας έως τις Κυκλάδες και την ακριτική Φλώρινα , μεταφερόμαστε από την Χαλκιδική και την Θάσο έως την Μεσσηνία για να παράγουμε ποιοτικό , ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ . Η Mouriki Greek Premium Honey παράγει τουλάχιστον 7 διαφορετικές ποικιλίες μελιού διατηρώντας την ίδια αναλλοίωτη ποιότητα 63 χρόνια έχοντας προσθέσει όμως μια ανανέωση στην συσκευασία των μελιών της θέλοντας να περάσει στη φιλοσοφία του καταναλωτή την αντίληψη ότι το μέλι είναι θησαυρός της ελληνικής φύσης , θεωρείται προιόν τέχνης και  πολιτισμού κάτι που αποτυπώνεται στις νέες μας συσκευασίες.

Πρόσφατα δεχτήκατε και ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς πολλά από τα μελίσσια σας καταστράφηκαν στις μεγάλες πλημμύρες της Θεσσαλίας. Τι ζημιά ακριβώς προκλήθηκε; Και πως αντιμετωπίσατε αυτή την δυσκολία, τόσο στο πρακτικό όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι;

Στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 χάσαμε σχεδόν 1,000 παραγωγικά μελίσσια . Στα 63 χρόνια που η οικογένεια μας ασκεί την μελισσοκομική τέχνη , έχει ξανασυμβεί να έρθουμε αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές , μικρότερης έκτασης πλημμύρες κτλ. Όμως αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία ήταν μια ανείπωτη τραγωδία με ανυπολόγιστες ζημιές τόσο για τη φύση όσο και για εμάς τους παραγωγούς . Μετά το πρώτο ψυχολογικό σοκ , καθώς θρηνείς για τα παιδιά σου γιατί οι μέλισσες για εμάς είναι τα παιδιά μας , μην έχοντας πολλά περιθώρια και μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την μελισσοκομία , με περίσσευμα ψυχικής δύναμης , αρχίσαμε αμέσως την επόμενη μέρα έναν τεράστιο αγώνα ανασυγκρότησης και αναγέννησης των μελισσιών μας. Ταξιδέψαμε έως την Ξάνθη, την Μακεδονία , την Φλώρινα , διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα να βρούμε μελίσσια ώστε να αντικαταστήσουμε τον εναπομείναντα πληθυσμό. Καταφέραμε μάλιστα να πάρουμε και την πρώτη μας παραγωγή σε  πευκόμελο Θάσου από τα νέα μας «παιδιά» . Ο μελισσοκόμος είναι αγωνιστής , έχοντας σκληραγωγηθεί στη φύση , δεν το βάζει εύκολα κάτω , αντλώντας δύναμη από την μέλισσα , κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε οι μέλισσες να συνεχίζουν να αποτελούν το κυριότερο είδος του ζωικού βασιλείου καθώς αν εκλείψουν οι μέλισσες  δεν θα υπάρχει επικονίαση.

Μέχρι ποιες γεωγραφικές τοποθεσίες έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;

Τα μελισσοκομικά προϊόντα της Mouriki Greek Premium Honey πωλούνται αυτή τη στιγμή σε delicatessen στην Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρόσφατα καταφέραμε να εισάγουμε το μέλι μας και στην Αυστραλία.

Ταξιδεύοντας για παράδειγμα κάποιος στο διασημότερο πολυκατάστημα του Παρισιού, το Galerries Lafayette μπορεί να βρει τα μέλια μας ανάμεσα σε δεκάδες ποιοτικά προιόντα από όλο τον κόσμο. Κάτι που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα των προιόντων μας

Όλοι εμείς που είμαστε έξω από το επάγγελμα σας, όταν βλέπουμε μέλισσες συνήθως… μας πιάνει ένας φόβος. Θέλω λοιπόν να το ρωτήσω: Πως πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος για να μην τον τσιμπήσει μία μέλισσα που βρίσκεται κοντά του ή ακόμα και πάνω στο δέρμα του; Και τι λάθη ίσως πρέπει να αποφύγει; 

Κάποιος που δεν έχει εξοικείωση με την μέλισσα , πρέπει να γνωρίζει ότι η μέλισσα δεν θα επιτεθεί , δεν θα τσιμπήσει αν δεν αισθανθεί ότι απειλείται. Οπότε η καλύτερη συμβουλή είναι να μην προσπαθήσουμε να την διώξουμε , δεν κάνουμε απότομες κινήσεις και κρατάμε την ψυχραιμία μας. Ακόμη όμως και να μας τσιμπήσει μία μέλισσα, αν δεν είμαστε αλλεργικοί , θα είναι σίγουρα το πιο «γλυκό μας τσίμπημα» !!! Αν ρωτάτε για εμάς , έχουμε δεχθεί στη ζωή μας τόσα γλυκά τσιμπήματα που πλέον έχουμε πάθει κατά κάποιο τρόπο ανοσία . Δεν μας προκαλείται κανένας ερεθισμός στο δέρμα ούτε ενόχληση!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 18 =