αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε μαθήματα τα οποία το 99% των ανθρώπων τα μαθαίνει πολύ αργά στη ζωή

Πέντε μαθήματα τα οποία το 99% των ανθρώπων τα μαθαίνει πολύ αργά στη ζωή

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του να μάθεις κάτι νωρίς, από το να το συνειδητοποιήσεις λίγο πολύ αργά.

Η εκμάθηση ενός μαθήματος ζωής την κατάλληλη στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συχνά, όμως, καταλήγουμε να μαθαίνουμε ουσιαστικά μαθήματα ζωής αρκετά καθυστερημένα, σύμφωνα με την ψυχολογία.

Εδώ είναι 5 κρίσιμα μαθήματα που, δυστυχώς, το 99% των ανθρώπων τα μαθαίνουν λίγο πολύ αργά στη ζωή τους.


1) Αποδοχή της ατέλειας

Όλοι προσπαθούμε για την τελειότητα. Είτε πρόκειται για την καριέρα, είτε τις σχέσεις ή την προσωπική μας ανάπτυξη, η αναζήτηση του «ιδανικού» μπορεί συχνά να κυριαρχεί στη ζωή μας.

Αυτή η επιδίωξη, ωστόσο, συχνά οδηγεί σε μια άβολη αλήθεια: Αυτός ο κόσμος και οι κάτοικοί του, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας, δεν είναι τέλειοι.

Αρχισε να εκτιμάς την ομορφιά αυτής της αναπόφευκτης ατέλειας. Πες ναι στην αποδοχή των ελαττωμάτων και των ελλείψεων μας- ετσι βρίσκουμε ηρεμία και γνήσια πρόοδο.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε αυτό το μάθημα αρκετά αργά στη ζωή. Περνάμε χρόνια κυνηγώντας ένα άπιαστο «τέλειο». Για να συνειδητοποιήσουμε τελικά ότι είναι οι ατέλειες που μας κάνουν μοναδικούς και γνήσιους.

Η τελειότητα μπορεί να είναι ένας αξιοθαύμαστος στόχος, αλλά η αγκαλιά της ατέλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο ικανοποιητικό ταξίδι. Ας μην περιμένουμε πολύ για να μάθουμε αυτό το κρίσιμο μάθημα ζωής.

2) Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχουμε

Με όλη την φασαρία στη ζωή, είναι εύκολο να παρασυρθείς και να ανησυχίες για το μέλλον ή να έχεις τύψεις για το παρελθόν. Αλλά κάνοντας το αυτό, συχνά παραβλέπουμε την παρούσα στιγμή.

Ο Thich Nhat Hanh, ένας διάσημος μοναχός και ειδικός στο μυαλό, είπε κάποτε: «Η παρούσα στιγμή είναι γεμάτη χαρά και ευτυχία. Αν είσαι προσεκτικός, θα το δεις».

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε γρήγορα, αλλά αργότερα στη ζωή μας. Περνάμε τα νιάτα μας ανησυχώντας για το τι θα ακολουθήσει. Και μόλις γερνάμε, αναπολούμε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα στιγμή είναι το μόνο που έχουμε. Ας μην περιμένουμε να είναι πολύ αργά για να το εκτιμήσουμε πλήρως και να το ζήσουμε.

3) Αγκαλιάζοντας την αλλαγή

Η αλλαγή είναι μια… σταθερά στη ζωή. Ωστόσο, η ανθρώπινη φύση μας συχνά μας κάνει να το αρνούμαστε. Βρίσκουμε άνεση στη ρουτίνα και την εξοικείωση, και η αλλαγή το διαταράσσει.

Ωστόσο, όπως λέει το διάσημο απόφθεγμα του Ηράκλειτου, «Η μόνη σταθερά στη ζωή είναι η αλλαγή». Είναι μια αλήθεια που όλοι πρέπει να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε για να ζήσουμε πραγματικά.

Πώς όμως το κάνουμε αυτό; Το κλειδί είναι να δούμε την αλλαγή όχι ως απειλή αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση. Ξεκινήστε από τα μικρά. Όταν αντιμετωπίζετε μια αλλαγή, αντί να αντισταθείτε, κάντε μια παύση και αναρωτηθείτε: «Τι μπορώ να μάθω από αυτό;» ή «Πώς μπορεί αυτό να με βοηθήσει να αναπτυχτώ;».

Το να μάθετε να αγκαλιάζετε την αλλαγή μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά είναι ένα μάθημα που αξίζει να το μάθετε νωρίτερα παρά αργότερα στη ζωή. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Το πώς αντιδρούμε σε αυτό είναι υπό τον έλεγχό μας.

4) Η αξία της αποτυχίας

Αποτυχία. Είναι μια λέξη που πολλοί από εμάς φοβόμαστε. Μας έχουν μάθει από τότε που ήμασταν μικροί να το αποφεύγουμε με κάθε κόστος.

Αλλά όπως είπε ο Thomas Edison, «Δεν έχω αποτύχει. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν θα λειτουργήσουν». Αυτό το απόσπασμα ενσωματώνει τέλεια την πραγματική αξία της αποτυχίας.

Η αποτυχία δεν είναι ένα αδιέξοδο. Είναι ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Κάθε αποτυχία μας διδάσκει κάτι πολύτιμο και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους μας.

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς μαθαίνουμε αυτό το μάθημα πολύ αργά στη ζωή. Περνάμε χρόνια φοβούμενοι την αποτυχία, ενώ θα έπρεπε να την αγκαλιάσουμε ως ευκαιρία μάθησης.

5) Το κυνήγι της ευτυχίας

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Είναι μια καθολική επιθυμία που οδηγεί πολλές από τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας. Αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγαν ότι η ακατάπαυστη αναζήτηση της ευτυχίας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μας κάνει λιγότερο… ευτυχισμένους;

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ακούστε το. Οσο περισσότερο κυνηγάς την ευτυχία, τόσο περισσότερο θα σου ξεφεύγει.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορούμε να αρπάξουμε ή να κρατήσουμε. Είναι ένα υποπροϊόν του να ζούμε μια γεμάτη ζωή, να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να συνδεόμαστε ουσιαστικά με τους άλλους.

Το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απογοήτευση και ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Αντίθετα, εστιάστε στο να ζείτε κάθε μέρα όπως θέλετε. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι η ευτυχία έρχεται σε σας φυσικά.

Είναι ένα μάθημα που παίρνουν πολλοί άνθρωποι αργά στη ζωή. Αλλά μόλις το κάνουμε, μπορεί να αλλάξει την οπτική μας και τη ζωή μας προς το καλύτερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − twelve =