αρχικηVIRALΟι Δανοί είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο. Το καταφέρνουν γιατί λένε αυτές τις 3 φράσεις κάθε ημέρα

Οι Δανοί είναι ένας από τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο. Το καταφέρνουν γιατί λένε αυτές τις 3 φράσεις κάθε ημέρα

Η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο ευτυχισμένες χώρες για έβδομη συνεχή χρονιά. Η Λιθουανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο αν εξετάσουμε μόνο τα άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Δανία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα για τα άτομα που είναι 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το Time.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο ευτυχισμένων χωρών βρίσκονται 8 ευρωπαϊκές χώρες με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των 140 χωρών, την Ισλανδία στην τρίτη, ενώ στην πρώτη δεκάδα συναντάμε Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Ελβετία και Αυστραλία.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο CNBC, o Meik Wiking, ιδρυτής και CEO του The Happiness Research Institute στην Κοπεγχάγη, εστιάζει στην περίπτωση της Δανία. Και εξηγεί: «Νομίζω ότι η καλύτερη σύντομη εξήγηση, είναι ότι το σκανδιναβικό μοντέλο ευημερίας είναι καλό —όχι τέλειο, αλλά καλό— στον μετριασμό ορισμένων πηγών δυστυχίας. Αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι στην κουλτούρα και τη γλώσσα μας που ενισχύει και την ευημερία μας.

Αν θέλετε ένα δείγμα για το πώς προσεγγίζουμε τη ζωή και σκεφτόμαστε την ευτυχία εδώ, μπορείτε να βρείτε την απάντηση σε αυτές τις τρεις φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

1. Δεν υπάρχει κακός καιρός – μόνο κακά ρούχα

Αυτή είναι μια παλιά δανέζικη έκφραση, που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της, ωστόσο κανείς δε γνωρίζει την προέλευσή της. Η Δανία τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχει βροχή. Αν, λοιπόν, οι κάτοικοι επέλεγαν να βγαίνουν έξω μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες, αυτό θα γινόταν σπάνια και έτσι θα άφησαν τη ζωή να περνάει μπροστά από τα μάτια τους.

Συμφώνησαν πως δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακά ρούχα, με την έννοια ότι αυτά δεν ταιριάζουν στις καιρικές συνθήκες. Οι Δανοί πιστεύουν ακράδαντα πως μπορούν να απολαύσουν κάθε μέρα, αρκεί να είναι κατάλληλα ντυμένοι. Μπορεί, λοιπόν, ο ηλιόλουστος καιρός να αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, όμως η Δανία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας, έχουν μάθει να ζουν και να πορεύονται έτσι.

2. Θέλεις «Hygge»;

Στα δανέζικα το «hygge» σημαίνει άνετη και ζεστή ατμόσφαιρα. Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούν πολύ στη Δανία τις πολύ κρύες και σκοτεινές ημέρες του χειμώνα, όταν το φως διαρκεί μόλις λίγες ώρες και έτσι μαζεύονται στα σπίτια και απολαμβάνουν τη θαλπωρή, τη ζεστασιά και την όμορφη παρέα.

Αυτές οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα συνήθως τις Παρασκευές και πρόκειται για ένα γεγονός που περιμένουν πώς και πώς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Και εννοείται ότι κάθε Δευτέρα θα σχολιάσουν πως πέρασαν τόσο σε αυτή τη μάζωξη όσο και το Σαββατοκύριακο. Η αλήθεια είναι πως τον βαρύ χειμώνα το «hygge» αποτελεί μέσο επιβίωσης και τονώνει την ψυχολογία των Δανών.

3. Δεν έχει σημασία

«Pyt med det», δηλαδή «δεν έχει σημασία» ή «μην ανησυχείς γι’ αυτό» είναι μια φράση που λέγεται πολύ συχνά μεταξύ των κατοίκων της Δανίας. Μπορεί να πρόκειται για απλές λέξεις, όμως το νόημα είναι βαθύτερο και μεγάλο.

»Το “Pyt” ή “δεν πειράζει”, ενσωματώνει μια βαθιά αποδοχή και απαλλαγή από την ανησυχία. Είναι η απαλή… εκπνοή ανάμεσα στις καταιγίδες της ζωής, μια διαβεβαίωση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ακόμα κι όταν αυτό δεν φαίνεται.

Είναι μια καλή υπενθύμιση να μην ιδρώνετε για τα μικρά πράγματα, όπως την τελευταία φορά που έχασα τον φορητό υπολογιστή μου σε ένα αεροπλάνο. Πριν στενοχωρηθώ, ρώτησα τον εαυτό μου: «Σε έξι μήνες από τώρα, αυτό θα επηρεάσει την ευτυχία μου ή την ποιότητα της ζωής μου;»

Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτού του είδους τα λάθη, η απάντηση ήταν αρνητική. Θα μπορούσα να πω «pyt med det» και να προχωρήσω. Όσο για τον υπολογιστή, μου επιστράφηκε τελικά» λέει ο Meik Wiking.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ορφέας Ελευθερίου δουλεύει για εταιρίες στη Σουηδία και στο Βέλγιο, από το σπίτι του στην Λέσβο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 6 =