αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣH αρχιτέκτονας που έφτιαξε μια πλατφόρμα και σε «συνδέει» με designers για να διαμορφώσεις τον χώρο σου

H αρχιτέκτονας που έφτιαξε μια πλατφόρμα και σε «συνδέει» με designers για να διαμορφώσεις τον χώρο σου

Μετά από 15 χρόνια επαγγελματικής διαδρομής, αποφάσισε να ξεκινήσει το δικό της project. Και να δημιουργήσει το Designodom. Μια πλατφόρμα που σε φέρνει σε άμεση επαφή με designers, στην περίπτωση που θέλεις να διαμορφώσεις τον χώρο σου. Η Εύη Αναστασοπούλου μιλά στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, τι ανταπόκριση υπάρχει μέχρι σήμερα (μιας και το project είναι αρκετά καινούργιο), ενώ περιγράφει και το πως ήταν το startup οικοσύστημα το μακρινό 2006 όταν η ίδια είχε εμπλακεί σε μια καινοτόμο επιχείρηση.

Με τι ασχολούσασταν πριν και πως φτάσατε στην ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Ως αρχιτέκτονας μηχανικός με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα εικονικά περιβάλλοντα, η επαγγελματική μου ενασχόληση εδώ και 15 χρόνια ήταν κυρίως ο σχεδιασμός (μελέτες) και η κατασκευή. Αγαπώ την καινοτομία και την τεχνολογία, για αυτό και συμμετείχα σε μερικά internet startups, ενώ παλιότερα διατηρούσα ένα από τα πρώτα ελληνόφωνα blogs (datascape.blogspot.com) με αρκετές διακρίσεις.

Η κατασκευή και η online αγορά επίπλωσης αρχίζουν να ανοίγονται στο διαδίκτυο. Η ιδέα για το Designodom, την πρώτη πλατφόρμα που συνδέει ενδιαφερόμενους με διακοσμητές ή αρχιτέκτονες και σχετικά προϊόντα, προέκυψε από πελάτες. Πολλοί με προσέγγιζαν θέλοντας να μάθουν αν μπορώ να αναλάβω όχι μόνο σχεδιασμό από το μηδέν (π.χ. κατοικίας), αλλά και μικρότερα καθημερινά project ανακατασκευής των χώρων που ζούνε και εργάζονται ή να τους συμβουλεύσω όταν πήγαιναν να αγοράσουν και να νοικιάσουν ένα σπίτι ή γραφείο.  Ήταν σαφώς διστακτικοί θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες design είναι πολύ ακριβές. Στην πορεία εκπλήσσονταν θετικά όταν καταλάβαιναν ότι κέρδιζαν όχι μόνο υψηλής ποιότητας χώρους, αλλά και πολύτιμο χρόνο και χρήματα!

Σήμερα, που οι περισσότεροι δουλεύουμε πολλές ώρες και έχουμε λίγους διαθέσιμους πόρους, λατρεύουμε το «value for money».

Έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε την ποιότητα και δίνουμε μεγάλη σημασία στο να εφαρμόζεται εύκολα μια σχεδιαστική πρόταση, για αυτό εκτιμούμε όταν αυτή συνοδεύεται από υλοποιήσιμα μεγέθη όπως π.χ. κοστολογημένες προτάσεις επίπλων για άμεση ηλεκτρονική αγορά, συγκεκριμένους κωδικούς χρωμάτων κλπ.

Αυτή τη διαδικασία  ήρθε να προσφέρει ευρέως το Designodom,  δίνοντας πλέον σε όλους τη δυνατότητα να επιλέξουν για κάθε project τον designer που τους ταιριάζει!

Με απλά λόγια πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας;

Μπορεί

  • Άμεσα να λάβει τη συμβουλή επαγγελματία για να διαλέξει την καλύτερη ανάμεσα σε τρεις επιλογές: π.x. ποιον από τους τρεις καναπέδες να αγοράσω; Σε ποια από αυτές τις τρεις αποχρώσεις να βάψω αυτόν τον τοίχο γύρω από το τζάκι; Απλή, γρήγορη, δωρεάν βοήθεια.
  • Εντός 1μιση ώρας να πάρει ιδέες διαμόρφωσης ενός χώρου που θέλει να φρεσκάρει, να αναδιαμορφώσει ή να ανακαινίσει. Και αυτό μαζί με προτάσεις επίπλων και χρωμάτων (εντός budget) για να το υλοποιήσει α-μέ-σως! Πρόσφατα, εταιρεία που ήθελε να φτιάξει τα γραφεία που νοίκιασε, αλλά δε μπορούσε να διαθέσει κονδύλι για πλήρη συνεργασία με designers κατάφερε με την καθοδήγηση του Designodom να υλοποιήσει DIY ένα χώρο με μοναδική ιδέα που ταιριάζει στο προφίλ, το όραμα και τα δεδομένα της.
  • Εντός 1μιση ώρας κάποιος έχει προτάσεις για ένα διαμέρισμα που θέλει να αγοράσει, τι αλλαγές προτείνεται να κάνει και πόσο περίπου θα κοστίσουν. Έχουμε ήδη βοηθήσει πελάτες μας να αγοράσουν κατοικία που είχε τον καλύτερο φωτισμό, αερισμό και χαμηλές θερμικές απώλειες. Επίσης, έχουμε προτείνει αλλαγές για να βελτιωθεί ο χώρος λειτουργικά και αισθητικά.
  • Εντός 1 εβδομάδας ένας πελάτης γίνεται να συζητήσει εναλλακτικές και να καταλήξει σε προτάσεις και σχέδιο διαμόρφωσης ενός χώρου μέχρι 40μ2. Εννοείται ότι και εδώ θα λάβει συγκεκριμένες χρωματικές αποχρώσεις και λίστα επίπλων για το χώρο του εντός προϋπολογισμού! Σε μια εβδομάδα δηλαδή, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να υλοποιεί τον ιδανικό χώρο, όπως ο ίδιος τον έχει επιλέξει! Τόσο απλά! Πελάτης μας που ταξιδεύει συχνά χρησιμοποίησε την υπηρεσία και διαμόρφωσε ενιαίο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας με custom γεωμετρικό design σε μεγάλη επιφάνεια τοίχου, εύκολα, γρήγορα και με εντυπωσιακά αποτελέσματα!
  • Να υλοποιήσει οποιαδήποτε ανακαίνιση και κατασκευή επιθυμεί, σε μεγαλύτερους χώρους αξιολογώντας διαφορετικούς designers πριν επιλέξει. Γνωστή επιχείρηση στον Πειραιά, μόλις επέλεξε από τρεις designers αυτή που είχε το κατάλληλο μίγμα εμπειρίας, γούστου και τιμής και προχωράει στην ανακαίνιση των χώρων υποδοχής, διαμόρφωση δύο νέων κλειστών γραφείων και ενός meeting room με custom made ξύλινα έπιπλα.

Πως διασφαλίζετε ότι κάποιος θα βρει τον σωστό επαγγελματία; Το λέω με δεδομένο ότι  ο ενδιαφερόμενος (με εξαίρεση το πρώτο πακέτο σας) χρεώνεται οικονομικά για τις υπηρεσίες σας. Άρα θεωρητικά υπάρχει το ενδεχόμενο να χρεωθεί, και στην συνέχεια να μην ικανοποιηθεί όπως θα ήθελε.

Το Designodom, όπως όλα τα digital marketplaces, δε χρεώνει τους ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες του. Ο ενδιαφερόμενος πληρώνει μόνο τον αρχιτέκτονα ή διακοσμητή για τη δουλειά του και μόνο εφόσον μείνει ικανοποιημένος λαμβάνοντας ότι έχει συμφωνηθεί εγκαίρως.

H πλατφόρμα σχεδιάστηκε γύρω από αυτό ακριβώς το στοιχείο: την εμπιστοσύνη. Μελετήσαμε αντίστοιχα marketplaces εγχώρια και του εξωτερικού και λάβαμε υπόψη 120+ απαντήσεις υποψήφιων πελατών σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που στείλαμε (ευχαριστούμε για την βοήθεια!). Έτσι καταλήξαμε στην παρακάτω διαδικασία ώστε να παραμένουν ικανοποιημένοι οι πελάτες μας:

Καταρχάς ο ενδιαφερόμενος λέει τι θέλει και τι του αρέσει ως ύφος. Με βάση αυτά το Designodom βρίσκει τους τρεις καλύτερους επαγγελματίες και τους προτείνει. Είναι ζητούμενο να δίνουμε επιλογές για να διαλέγει ο καθένας ποιον προτιμάει.  Ο σχεδιασμός είναι προσωπική υπόθεση και δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Για κάθε επαγγελματία στέλνουμε λοιπόν κάποια βιογραφικά στοιχεία , φωτογραφίες από παρόμοιες δουλειές, τιμή και αξιολόγηση άλλων πελατών όπου υπάρχει.

Αφού ο ενδιαφερόμενος επιλέξει κάποιον που του αρέσει, προχωράει στη συνεργασία ή αν δεν είναι ικανοποιημένος ζητάει στοιχεία και για νέους designers.  Μόλις επιλέξει, κατά τη συνεργασία με τον επαγγελματία που διάλεξε έχει την ευκαιρία να συζητήσει πολλές εναλλακτικές και να αξιολογήσει διαφορετικές προτάσεις ώστε να βρει αυτή που του ταιριάζει πραγματικά. Η πρόταση που προκύπτει ως πιο ικανοποιητική από αυτή τη διαδικασία είναι αυτή που παραδίδεται στο τέλος και τότε ο πελάτης πληρώνει τον designer.

Έτσι, επιλέγοντας το Designodom, κάθε ενδιαφερόμενος είναι σίγουρος ότι θα μείνει ευχαριστημένος!

Με βάση την εικόνα που έχετε, υπάρχουν αξιόλογοι νέοι designers στην Ελλάδα; Και τελικά πόσοι επιβιώνουν μέσα στον ανταγωνισμό με τα μεγάλα brands

Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι designers, με σπουδές, εργασιακή εμπειρία και διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι προκλήσεις τους δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα μεγάλα brands, όσο με το ότι πολλοί δυνητικοί πελάτες αποφεύγουν να αποταθούν σε αυτούς, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι με το τι ακριβώς προσφέρουν, ανησυχούν ότι θα δεσμευτούν χρονικά και οικονομικά και δε παραλάβουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ήρθε να λύσει το Designodom, φέρνοντας διαφάνεια σε υπηρεσίες και χρεώσεις και προσφέροντας υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με πολλές επιλογές, χρηστικότητα και value for money!

Το project σας είναι πολύ καινούργιο, αλλά τι αριθμούς και τι ανταπόκριση έχετε μέχρι τώρα στα χέρια σας;

Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει η ομάδα του Designodom ότι οι υποψήφιοι πελάτες μας έχουν αγκαλιάσει την πλατφόρμα τόσο θερμά. Το ενδιαφέρον είχε φανεί από την αρχή, όταν ο πρώτος πελάτης ήρθε πριν καν ολοκληρώσουμε το site μας. Εκεί να δεις τρέξιμο! Παρότι οφείλουμε να εδραιωθούμε για να μιλήσουμε για αριθμούς, μπορούμε να πούμε ότι ως τώρα κάθε εβδομάδα οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται αυξάνονται σταθερά κατά 50%! Και όλο αυτό για την ώρα δουλεύει κυρίως από στόμα σε στόμα, αφού διαφημιστικές πρωτοβουλίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες!

Ποιοτικά, υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως για τα οικονομικά πακέτα των 50€ και για τις διαμορφώσεις  χώρων των 200€, αλλά και για μεγαλύτερες δουλειές, το «πλήρες» πακέτο. Από χρήσεις, πρόκειται για κυρίως για διαμορφώσεις μοναδικών ΑirBnB καταλυμάτων ή ανακαινίσεις κατοικιών, αφού έρχεται το καλοκαίρι που είναι η ιδανική περίοδος για τέτοιες εργασίες. Υπάρχουν αρκετοί μελλόνυμφοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για διακοσμήσεις, όσο και διαμερίσματα που θέλουν να αγοράσουν! Αν δεις το φύλο, τα πράγματα είναι σχεδόν μοιρασμένα: 45% από άνδρες και 55% γυναίκες. Α, πριν λίγες ημέρες είχαμε και μια ευχάριστη έκπληξη! Λάβαμε και το πρώτο αίτημα από πελάτη που θέλει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μας για δεύτερη φορά! Σημαντικό αν λάβεις υπόψη σου ότι είμαστε στον πρώτο μήνα λειτουργίας μας.

Είχατε εμπλακεί στην πρώτη σας startup το μακρινό 2006. Πως ήταν τότε το καινοτόμο οικοσύστημα στην Ελλάδα και τι διαφορές βλέπετε σήμερα;

Ήμασταν λίγοι, γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας και οι γονείς μας δεν καταλάβαιναν τι κάνουμε (αφού όμως περνάμε μαζί μας μπουφάν όλα ΟΚ υποθέτω).  Σήμερα το «οικοσύστημα» έχει ωριμάσει, δίνει πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης και ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες. Στο Designodom είμαστε μια ομάδα που αισιοδοξεί με λόγο:  Ζούμε σε μια χώρα που έχει υψηλής ποιότητας δυναμικό σε επίπεδο εκπαίδευσης, εφευρετικότητας και ευελιξίας, σε μια χρονική περίοδο που χρειάζεται να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Έχουμε την εμπειρία, τη δύναμη και τη θέληση να διαμορφώσουμε το μέλλον όπως το θέλουμε. Με ισορροπία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ξέρετε ποιο είναι  το motto του Designodom; Κράτα τα μάτια σου στα αστέρια και τα πόδια σου στη γη.

Έτσι προχωράμε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × five =