αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑEconomist: Τώρα όλοι… βγάζουν χρήματα από το Bitcoin- Τα σενάρια για το προσεχές μέλλον

Economist: Τώρα όλοι… βγάζουν χρήματα από το Bitcoin- Τα σενάρια για το προσεχές μέλλον

Για μια στιγμή, όλοι όσοι κατείχαν bitcoin έβγαλαν χρήματα. Στις 5 Μαρτίου το κρυπτονόμισμα σημείωσε υψηλό όλων των εποχών, λίγο πάνω από τα 69.000 δολάρια, πριν υποχωρήσει λίγο.

Το ρεκόρ επισφράγισε μια εντυπωσιακή επάνοδο από τις σκοτεινές ημέρες του Νοεμβρίου του 2022, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων κατέστρεφαν τη διάθεση για ρίσκο και το FTX, είχε μόλις χρεοκοπήσει. Η αγορά bitcoin εκείνη την εποχή έμοιαζε με έναν διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο για να σε «ληστέψουν», γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Economist.

Το bitcoin δεν σημειώνει ράλι μεμονωμένα: Τα πάντα ανεβαίνουν. Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Το ίδιο και οι τιμές του χρυσού. Ακόμη και οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν μετά από μια άθλια διετή περίοδο.

Καταλύτης όλων είναι ένας συνδυασμός της υπερβολικής προβολής της τεχνητής νοημοσύνης, της ευφορίας για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να ακολουθήσει.

Τι θα γίνει όμως στο μέλλον; Υπάρχουν δύο θεωρίες.

Η μία είναι ότι παρότι οι αγορές ποντάρουν ευρέως στην τεχνολογική πρόοδο, υπάρχουν μεταβλητές που καθορίζουν τις προοπτικές της κρυπτογράφησης. Για παράδειγμα, παρόλο που οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάχθηκαν στα μέσα του 2021, το bitcoin κατέρρευσε αφού ο Elon Musk δημοσίευσε αρνητικά tweets για τις πληρωμές με κρυπτογράφημα.

Οι τιμές πιέστηκαν επίσης στα τέλη του 2022, ενώ τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι, λόγω της χρεοκοπίας του FTX.

Η άλλη θεωρία είναι ότι το bitcoin είναι ένα είδος ψηφιακού χρυσού. H προσφορά του είναι εγγενώς περιορισμένη, όπως ακριβώς η προσφορά χρυσού καθορίζεται από την ποσότητα του μετάλλου στο έδαφος. Κανένα από τα δύο περιουσιακά στοιχεία δεν αποφέρει τόκους και μερίσματα. Αυτή η θεωρία έπεσε σε δυσμένεια το 2021 και το 2022, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε και το bitcoin κατέρρευσε, αλλά πέρυσι το κρυπτονόμισμα κινήθηκε και πάλι σε ευθυγράμμιση με τον χρυσό.

Ίσως και οι δύο θεωρίες να περιέχουν στοιχεία αλήθειας. Ένα υβριδικό περιουσιακό στοιχείο τεχνολογίας-μετοχών-κρυπτογραφίας-βιβλίων-χρυσού θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ακόμη και σε μικρά χαρτοφυλάκια, ειδικά αν έχει μόνο μικρή συσχέτιση με άλλα περιουσιακά στοιχεία ενός επενδυτή.

Αν οι ενδιαφερόμενοι υιοθετήσουν αυτό το επιχείρημα, η τιμή του bitcoin είναι πιθανό να αυξάνεται για αρκετό καιρό ακόμα.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση του κρυπτονομίσματος σε ένα πάγιο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο;

Ας υποθέσουμε ότι το bitcoin έχει ενταχθεί στα χαρτοφυλάκια των περισσότερων επενδυτών. Υποθέστε επίσης ότι η τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων παραμένει αμετάβλητη.

Σε αυτόν το περιβάλλον, οι αποδόσεις του bitcoin πιθανότατα θα αρχίσουν να μοιάζουν με εκείνες του χρυσού: θα υπάρχει μια σταθερή ποσότητα και η τιμή του θα αυξάνεται περίπου ανάλογα με το υπάρχον απόθεμα του νομίσματος. Αυτό συνεπάγεται σταθερές μονοψήφιες αποδόσεις. Η δημιουργία ενός bitcoin etf μπορεί να προκάλεσε μια φρενίτιδα εντυπωσιακών κερδών – αλλά το μέλλον που προμηνύει θα μπορούσε να είναι πιο αργό και σταθερό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 2 =