αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ισλανδία αποφάσισε να… «ξηλώσει» τους εξορύκτες του bitcoin και φυτεύει περισσότερο καλαμπόκι

Η Ισλανδία αποφάσισε να… «ξηλώσει» τους εξορύκτες του bitcoin και φυτεύει περισσότερο καλαμπόκι

Η Ισλανδία σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια έναντι του οικονομικού κέρδους, φυτεύοντας καλαμπόκι και περιορίζοντας τους εξορύκτες (miners) bitcoin καθώς το νησιωτικό κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερη αυτάρκεια.

Η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir δήλωσε στους Financial Times ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες από αγρότες στην Ευρώπη και οι διαταραχές στο εμπόριο έστειλαν το μήνυμα ότι η χώρα της θα πρέπει άμεσα να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. «Δεν είναι εύκολο να είσαι αγρότης στην Ισλανδία. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε και… υπέροχα χωράφια. Ξέρετε, έχουμε παγετώνες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας μας», σημείωσε και τόνισε: «Αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας για ασφάλεια σε αυτόν τον κόσμο».

Επίσης στόχος είναι ο περιορισμός των διψασμένων για ενέργεια miners bitcoin που έχουν μετατρέψει το νησί σε… «data-centre haven».

Η βούληση της πολιτικού – κινείται στο φάσμα μεταξύ Αριστεράς και Πράσινων- για την επισιτιστική ασφάλεια, συνδυάζεται με μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τους διψασμένους για ενέργεια εξορύκτες bitcoin που έχουν μετατρέψει το νησί σε καταφύγιο κέντρου δεδομένων.

Η πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να ανακατανεμηθεί από τα κέντρα δεδομένων σε κατοικίες και άλλες βιομηχανίες, πρόσθεσε η Jakobsdóttir, λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι οι ενεργειακές ανάγκες των 375.000 πολιτών της Ισλανδίας.

«Το bitcoin είναι ένα ζήτημα παγκοσμίως». . . αλλά τα κέντρα δεδομένων στην Ισλανδία χρησιμοποιούν σημαντικό ποσοστό της πράσινης μας ενέργειας», είπε. Μια νέα πρόταση για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας θα δώσει «προτεραιότητα» στις πράσινες βιομηχανίες για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. «Το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, που χρησιμοποιούν πολλή από την ενέργειά μας, δεν αποτελούν μέρος αυτής του σχεδιασμού μας», είπε.

Η φθηνή και άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια έχει προσελκύσει ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων και miners του bitcoin στην περιοχή της Αρκτικής. Δεκάδες ομάδες miners του κρυπτονομίσματος καταναλώνουν 120 MW ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από τα νοικοκυριά της χώρας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Luxor.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − three =