αρχικηVIRALΗ καλή συνήθεια που συνδέεται με 71% λιγότερη αϋπνία

Η καλή συνήθεια που συνδέεται με 71% λιγότερη αϋπνία

Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology. Η συνέπεια στον τρόπο ζωής είναι το «κλειδί» για την αποφυγή προβλημάτων μακροπρόθεσμα.

Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συνδέεται με:

  • υγιή καρδιά,
  • λαμπερό δέρμα και
  • υγιές βάρος.

Οι ερευνητές άντλησαν τα δεδομένα τους από την European Community Respiratory Health Survey, μια διεθνή, βασισμένη στον πληθυσμό μελέτη για το άσθμα και τις αλλεργικές παθήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1990. Οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη διήρκεσαν 10 χρόνια.

Οι ερευνητές αναζητούσαν συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της αϋπνίας, του χρόνου ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμμετείχαν 4.339 άτομα, με περίπου τους μισούς να είναι άνδρες και τις μισές γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, τα αναπνευστικά συμπτώματα, το ιστορικό καπνίσματος και τη γενική υγεία. Μετρήθηκε επίσης το ύψος και το βάρος τους και υπολογίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ασκούνταν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, κατηγοριοποιήθηκαν ως σωματικά δραστήριοι – οτιδήποτε λιγότερο θεωρήθηκε μη δραστήριο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τέσσερις ομάδες ταξινόμησης για την κατάσταση δραστηριότητας στις οποίες τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες καθώς εξετάστηκαν τα δεδομένα τους για τα 10 χρόνια. Οι αλλαγές στην κατάσταση δραστηριότητας κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες:

  • επίμονα μη ενεργές,
  • έγιναν ανενεργές,
  • έγιναν ενεργές και
  • επίμονα ενεργές.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ύπνο τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας της αϋπνίας. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια έγκυρη κλίμακα υπνηλίας που μετρά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση την πιθανότητα να κοιμηθεί κανείς σε οκτώ διαφορετικές καταστάσεις. Τέλος, ρωτήθηκαν πόσο κοιμόντουσαν κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με σταθερή φυσική δραστηριότητα ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν δύο ή τρία συμπτώματα αϋπνίας. Συγκεκριμένα, εκείνοι που παρέμειναν συνεχώς δραστήριοι σε όλη τη διάρκεια των 10 ετών, είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικό ύπνο.

Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν σωματική δραστηριότητα στην αρχή και στο τέλος της 10ετούς μελέτης, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας κατά την παρακολούθηση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν συνεχώς δραστήριοι, ήταν πιο πιθανό να κοιμούνται τις συνιστώμενες 6 έως 9 ώρες τη νύχτα.

Ακόμα και όταν τα δεδομένα προσαρμόστηκαν σε ορισμένα δημογραφικά στοιχεία – όπως: η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ και το ιστορικό καπνίσματος – για να μειωθεί η πιθανότητα προκατάληψης, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια. Αυτό ενισχύει τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας του ύπνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι εκείνοι που ανέφεραν σωματική δραστηριότητα στην αρχή της μελέτης αλλά έγιναν ανενεργοί στο τέλος, δεν ωφελήθηκαν από την προηγούμενη δραστηριότητα τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν ήταν σωματικά δραστήριοι στην αρχή της μελέτης αλλά τελικά έγιναν δραστήριοι. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της σταθερής σωματικής δραστηριότητας σε βάθος χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eleven =