αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ μπύρα που φτιάχνεται στην Πάτρα και έχει φτάσει έως την Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε στο υπόγειο ενός σπιτιού

Η μπύρα που φτιάχνεται στην Πάτρα και έχει φτάσει έως την Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε στο υπόγειο ενός σπιτιού

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, άραγε, ένα brand που «γεννήθηκε» στο υπόγειο ενός σπιτιού στην Πάτρα; Έως την Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, την Αυστρία και την Γερμανία. Η μπύρα AMMOUSA ξεκίνησε κάπως έτσι, και ήδη έχει καταγράψει ένα τέτοιο ταξίδι. Αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό;

Ο ιδρυτής του brand, Γιώργος Ντάνος, μιλά στο It’s Possible και παραθέτει όλη την ιστορία.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει την ιστορία, πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε την δική σας μπίρα;

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός Τ.Ε. από την Πάτρα και τα τελευταία χρόνια απέκτησα ένα χόμπι…. την ζυθοποίηση.

Με την οικιακή ζυθοποίηση ασχολήθηκα τυχαία στις αρχές του 2016, όταν ήμουν σε ένα μικροζυθοποιίο και δοκίμασα φρέσκια, αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Εκεί κατάλαβα την διαφορά γεύσης/ποιότητας και συνειδητοποίησα ότι η μπύρα δεν είναι μόνο όπως την ξέραμε και όπως την είχαμε συνηθίσει έως τότε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, κατάλαβα ότι είναι εφικτό να φτιάξεις την «δικιά σου» μπύρα και ξαφνικά ένα απόγευμα είπα το εξής απλό… «γιατί όχι;» και πήρα την απόφαση να ξεκινήσω να φτιάχνω μπύρα ερασιτεχνικά.

Η ιδέα ότι θα μπορώ να γευτώ το δημιούργημά μου με ενθουσίαζε. Ξεκίνησα από τα αρχικά στάδια, είδα δηλαδή η μπύρα αποτελείται από νερό, βύνη, λυκίσκο και μαγιά. Στην αρχή το μόνο που έκανα ήταν να διαβάζω πάρα πολύ ώστε να καταλάβω την όλη διαδικασία της ζυθοποίησης, παραμέτρους που την επηρεάζουν, λάθη που πρέπει να αποφύγω κτλ.

Μετά την πρώτη ζυθοποίηση κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο η καλή γνώση των υλικών και η πιστή εφαρμογή των διαδικασιών της ζυθοποίησης. Ακολουθώντας τις οδηγίες, γίνεσαι γνώστης των διαφόρων ποικιλιών της βύνης, του λυκίσκου και της ζύμης που συνδυαζόμενα, θα δώσουν το αποτέλεσμα που έχεις σχεδιάσει.

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την ζυθοποίηση είχα σαν σκέψη και σαν στόχο, να συνδυάσω, δύο διαφορετικές ίδιες τέχνες, την τέχνη της μπίρας και την τέχνη του φαγητού και να δημιουργώ μπύρες ιδιαίτερης γεύσης και αρώματος, που να σου συμπληρώνουν ή να σου αναδεικνύουν το φαγητό.

Η μετάβαση από την οικιακή ζυθοποίηση στην επαγγελματική ζυθοποίηση, είναι απλά μία απόφαση. Μία απόφαση που θέλει πολύ σκέψη και σωστές κινήσεις. Στο καταναλωτικό κοινό πρέπει να προσφέρεις κάτι διαφορετικό, πρέπει να δίνεις νέες εμπειρίες και γεύσεις. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι να ενημερωθεί και να μάθει το καταναλωτικό κοινό ότι υπάρχουν και διαφορετικές μπύρες, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία, με αποτέλεσμα η μπύρα να αντιμετωπίζεται λάθος.

Με τις δημιουργίες μου θέλω το καταναλωτικό κοινό να καταλάβει ότι η μπύρα δεν είναι αναψυκτικό και δεν είναι μόνο καλοκαιρινό ποτό, δεν είναι απλά για να σε ξεδιψάει, αλλά αντιθέτως έχει την δυνατότητα να σου δίνει απλόχερα γεύσεις και αρώματα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η AMMOUSA… σε ένα υπόγειο ενός σπιτιού, από έναν μηχανικό που δεν ήξερε καν ότι η μπύρα έχει νερό.

Από τότε που ξεκινήσατε έχουν μεσολαβήσει πολλά. Πανδημία, φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, ακρίβεια κ.α. Πως κινηθήκατε επιχειρηματικά μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό; Και τι συμβουλές θα δίνατε σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν στην εποχή μας;

Η αλήθεια είναι ότι στα 4,5 χρόνια που είναι η AMMOUSA στην αγορά έχουν γίνει αρκετά.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να μην απογοητευτώ και ίσα ίσα να προσπαθήσω ακόμα παραπάνω και να βρω νέους τρόπους ανάπτυξης ώστε να πλησιάσω το καταναλωτικό κοινό. Ενας από αυτούς ήταν και η ίδρυση δικού μου e-shop όπως επίσης και να τοποθετηθεί η AMMOUSA σε άλλα eshop. Το διαδίκτυο με βοήθησε αρκετά ώστε το η AMMOUSA να είναι «ενεργή» στην πανδημία.

Η δεύτερη σκέψη ήταν να μην μειώσω την ποιότητα της AMMOUSA λόγω της κρίσης και της αύξησης των υλικών και να μείνω σταθερός, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί από την αρχή.

Ό,τι δυσκολίες και να αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να αλλάζει ο στόχος μας, μπορεί ο δρόμος να αλλάξει αλλά όχι ο τελικός προορισμός.

Σίγουρα θα υπάρχουν και στιγμές αποτυχίας και απογοήτευσης, όμως όταν «πέφτεις» να «πέφτεις» πάντα μπροστά!

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μπίρας σας;

Η Ammousa μία μπύρα κατηγορίας English IPA με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται και με την προσθήκη τζίντζερ.

Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση.

Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων.

Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του πεπονιού και του τζίντζερ.

Η επίγευση της είναι ιδιαίτερα πικάντική και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού.

Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Μέχρι ποιες γεωγραφικές τοποθεσίες έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;

Η AMMOUSA δεν είναι ένα προϊόν που «με το ζόρι» θα είναι στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία γιατί απλά πρέπει να είναι…, η AMMOUSA θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία.

Η AMMOUSA έχει τοποθετηθεί σε δύο αλυσίδες S/M και πλέον σχεδόν σε όλη την Ελλάδα από Ρόδο έως Κεφαλλονιά και από Θεσσαλονίκη έως Κρήτη σε διάφορες επιλεγμένες κάβες (Nora’s Deli, Delio Food, Μορφονιός, Γαστρογωνιά κ.τ.λ) & εστιατόρια (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ιωαννινα, Γιαννικά, Κύθνο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και συνεχίζει……)

Επίσης έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Αυστρία, Γερμανία και στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας. Στο επόμενο διάστημα θα είναι στην αγορά της Γαλλίας και του Hong Kong.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της AMMOUSA έπαιξαν ρόλο οι βραβεύσεις και οι διεθνείς διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι της εστίασης έμαθαν την AMMOUSA και έτσι δεν χρειάστηκε να ξοδέψω κάποιο μεγάλο μπάτζετ σε διαφήμιση.

Επίσης αποφάσισα αντί να δίνω χρήματα σε διαφημίσεις, να στέλνω συνεχώς δείγματα σε όλη την Ελλάδα σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, εταιρείες διανομής κτλ ώστε να γνωρίσουν από κοντά την AMMOUSA και προφανώς να την γευτούν.

Όλα όμως ξεκινούν από την ποιότητα του προϊόντος. Πρώτα πρέπει να προσέξουμε το προϊόν και να είναι υψηλού επιπέδου και τα υπόλοιπα με σκληρή δουλειά και επιμονή θα έρθουν.

Στο backstage, πως είναι σήμερα η καθημερινότητα σας; Πόσες ώρες και ημέρες εργάζεστε;

Θα ξεκινήσω με μία φράση του Καζαντζάκη που την έχω συνεχώς στο μυαλό μου: «Όταν πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο με πάθος, τελικά το δημιουργούμε. Ότι δεν συνέβη ποτέ, είναι ότι δεν ποθήσαμε αρκετά».

Η καθημερινότητά μου είναι συνυφασμένη με την εργασία. Από της 07:00 το πρωί έως της 02:00 τα ξημερώματα κάθε ημέρα, το μυαλό και η σκέψη μου είναι σχεδόν αποκλειστικά στην δουλειά.

Δεν γίνεται να πετύχεις κάτι αν δεν είναι συνεχώς στην σκέψη σου, αν δεν το ονειρεύεσαι καθημερινά. Πρέπει το μυαλό να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και συνεχώς να σκέφτεσαι τρόπους ή λύσεις για την ανάπτυξη του προϊόντος.

Όλα δυστυχώς έχουν ένα τίμημα αλλά η ικανοποίηση της επίτευξης του στόχου σου, αφήνει σε δεύτερη μοίρα την κούραση και όλα τα άλλα που αφήνεις πίσω στην καθημερινότητα.

Η «AMMOUSA» για εμένα είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 5 =