αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Για να είμαι ειλικρινής…»: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς τα λόγια σου με αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις

«Για να είμαι ειλικρινής…»: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς τα λόγια σου με αυτές τις 4 «αθώες» φράσεις

«Επενδύστε στον εαυτό σας. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνετε 50% πιο πλούσιοι από ότι είστε τώρα, είναι να ‘ακονίσετε’ τις επικοινωνιακές δεξιότητές σας». Είναι λόγια του Warren Buffett. Ο διάσημος επενδυτής γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της επικοινωνίας.

Αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά, δεν έχουν κανένα νόημα οι προσπάθειες σου. Ακόμα κι αν είσαι το δυνατότερο μυαλό. Το κομβικό εδώ είναι να μεταδόσεις αυτά που θέλεις στους άλλους.

Και δεν έχει άδικο. Ακόμα κι αν φτιάξεις το καλύτερο project στον κόσμο, αν δεν καταφέρεις να πείσεις τους ανθρώπους για την χρησιμότητα του, και να επικοινωνήσεις σωστά όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου, δεν έχει κανένα νόημα.

Είναι σημαντικό να αποφύγεις τα λάθη. Τώρα θα δούμε 4 φράσεις που πρέπει να αποφεύγεις όταν ξεκινάς να μιλάς- για οποιοδήποτε θέμα. Μην υπονομεύετε το μήνυμά σας ή τις σχέσεις σας με αυτά τα «βαρίδια».

«Για να είμαι ειλικρινής…»

Προσέξτε επίσης: «Για να σου πω την αλήθεια», «Ειλικρινά» και «Μπορώ να είμαι ειλικρινής;».

Είναι μια κόκκινη σημαία για τους ακροατές σας γιατί τους κάνει να αναρωτιούνται: Μόλις τώρα αρχίζετε να λέτε την αλήθεια; Ήταν όλα όσα δηλώσατε προηγουμένως ένα μεγάλο ψέμα; «Όταν προσθέτουμε έναν πρόλογο ή αισθανόμαστε ότι πρέπει να προσθέσουμε κάτι αφού έχουμε κάνει μια τέτοια δήλωση, θα μπορούσε να φαίνεται ως μη αξιόπιστο», λέει η Julie Blais Comeau, chief etiquette officer στο EtiquetteJulie.com. «Αποκτήστε την ευθύνη αυτού που λέτε. Απλώς δηλώστε το, αντί να προσθέσετε μια εισαγωγή ή μια μεταγενέστερη σκέψη».

«Λοιπόν, στην πραγματικότητα…»

Απλώς πείτε όχι σε αυτό το άνοιγμα πρότασης, που σας μετατρέπει σε συγκαταβατικό υπερεξηγητή με δύο μόνο λέξεις. Ο ακροατής σας ακούει: «Εγώ έχω δίκιο κι εσύ κάνεις λάθος». Είναι πιο παραγωγικό να λες κάτι όπως «Από ό,τι καταλαβαίνω» ή «Από τις πληροφορίες που έχω». Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή στο άλλο άτομο να προσθέσει σε αυτά που λέτε ή ακόμα και να συμφωνήσει μαζί σας.

«Εσύ θα έπρεπε…»

Αυτή η φράση (και το παρόμοιο «Αν ήμουν στη θέση σου…») αναδύει μια… αρνητική ατμόσφαιρα. Σα να λες ότι ξέρεις καλύτερα. Φαίνεται ότι το άλλο άτομο δεν έχει δικαίωμα να διαθέτει τη δική του οπτική ή συναισθήματα, ότι τα δικά του είναι λιγότερο θεμιτά από τα δικά σας. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να ακούτε απλά χωρίς να σχολιάζετε. Εάν έχετε κάποιες συμβουλές που πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσουν, ρωτήστε αν είναι εντάξει να τις μοιραστείτε. Εάν λάβετε άδεια, ξεκινήστε με μια πιο κατανοητή φράση, όπως «πιθανότατα το έχεις ήδη σκεφτεί» ή «όλοι είναι διαφορετικοί, αλλά κάτι εκπληκτικό που λειτούργησε για μένα ήταν…».

«Όπως είπα προηγουμένως…»

Είναι σα να λες σε κάποιον… ότι ακούει. Είτε αυτό, είτε προσπαθείτε να τονίσετε μια ιδέα ή μια σκέψη — αλλά και πάλι, με έναν αναίτια επιθετικό τρόπο. Σίγουρα σας αξίζουν τα εύσημα για τις καλές προτάσεις σας. Και σας αξίζει να έχετε ένα κοινό που δίνει προσοχή. Αλλά αν δεν το κάνει, ένα παγωμένο άνοιγμα όπως αυτό πιθανότατα δεν θα βοηθήσει. Ακόμη και η εναλλαγή του «εμείς» με «εγώ» μπορεί να βοηθήσει εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + two =