αρχικηVIRALΑυτός είναι ο Νο1 τρόπος για να είσαι πιο ευτυχισμένος. Συνήθως οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν μετά τα 70 τους

Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος για να είσαι πιο ευτυχισμένος. Συνήθως οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν μετά τα 70 τους

O Karl Pillemer είναι κοινωνιολόγος και συγγραφέας του «30 Lessons for Living: Tired and True Advice from the Wisest Americans». Ο ίδιος είχε δει πολλές μελέτες που έδειχναν ότι οι άνθρωποι στα 70, 80 και μετά, ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους νεότερους.

Του κίνησε το ενδιαφέρον: «Συνεχίζω να συναντώ ηλικιωμένους – πολλοί από τους οποίους είχαν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, είχαν περάσει τεράστιες δυσκολίες και είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας – αλλά που παρόλα αυτά ήταν βαθιά ικανοποιημένοι και απολάμβαναν τη ζωή», εξηγεί. Αλλά πως γίνεται αυτό;

Του πέρασε από το μυαλό ότι ίσως βλέπουν και καταλαβαίνουν πράγματα που οι νεότεροι δεν βλέπουν. Προς έκπληξη του Pillemer, κανείς δεν είχε διεξαγάγει μελέτη σχετικά με τις πρακτικές συμβουλές που είχαν οι ηλικιωμένοι για τις επόμενες γενιές. Αυτό τον οδήγησε σε μια επταετή αναζήτηση.

Το Νο. 1 μάθημά τους για μια μεγαλύτερη, πιο ευτυχισμένη ζωή: Ο χρόνος είναι πεπερασμένος, μην τον ξοδεύετε μετανιώνοντας για πράγματα.

«Όσο μεγαλύτερος ήταν ο ερωτώμενος», διαπίστωσε ο Pillemer, «τόσο πιο πιθανό [ήταν] να πει ότι η ζωή μετατρέπεται σε κάτι που φαίνεται σαν μια στιγμή».

Όταν οι ηλικιωμένοι λένε ότι η ζωή είναι σύντομη, δεν είναι απαισιόδοξοι. Προσπαθούν να έχουν μια οπτική που ελπίζουν ότι θα εμπνεύσει καλύτερες αποφάσεις – αυτές που δίνουν προτεραιότητα σε πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία.

Και το Νο1 πράγμα για το οποίο μετανιώνουν; Η ανησυχία για πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ: «Η ανησυχία σπαταλά τη ζωή σας», είπε ένας ερωτώμενος.

«Μακάρι να το ήξερα αυτό στα 30 μου αντί στα 60 μου», είπε ένας άντρας στον Pillemer, «θα είχα πολύ περισσότερο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή».

Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους ενήλικες που μίλησε ο Pillemer, αυτά είναι τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το χρόνο σας:

1. Πείτε πράγματα τώρα σε άτομα που σας ενδιαφέρουν — είτε πρόκειται για έκφραση ευγνωμοσύνης, συγχώρεση ή λήψη πληροφοριών.
2. Αφιερώστε τον μέγιστο χρόνο με τους γονείς και τα παιδιά σας.
3. Απολαύστε καθημερινές απολαύσεις αντί να περιμένετε «ακριβά πράγματα» για να σας κάνουν ευτυχισμένους.
4. Εργαστείτε σε μια δουλειά που αγαπάτε.
5. Επιλέξτε τον σύντροφό σας προσεκτικά. Μην βιαστείτε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 8 =