αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο «πείραμα» της Ισλανδίας με την 4ημερη εργασία (χωρίς μείωση μισθού) που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

Το «πείραμα» της Ισλανδίας με την 4ημερη εργασία (χωρίς μείωση μισθού) που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία

Είναι η 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα το μέλλον; Η απάντηση είναι «ναι», αν κρίνουμε από το «πείραμα» της Ισλανδίας. Εκεί έγινε το εξής: Η Κυβέρνηση έδωσε το ΟΚ για να δουλέψουν περίπου 2500 εργαζόμενοι σε εργάσιμες εβδομάδες των 4 ημερών. Πρόκειται δηλαδή για το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Οι εργαζόμενοι δούλευαν 35 ώρες την εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες έχοντας παράλληλα τρεις ημέρες ανάπαυσης, εννοείται χωρίς μείωση αποδοχών. Υπό κανονικές συνθήκες, οι ίδιοι εργαζόμενοι δούλευαν 40 ώρες την εβδομάδα.

Όπως σημειώνει το Business Insider, αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η παραγωγικότητα των εργαζόμενων αυξήθηκε, είτε στην χειρότερη περίπτωση παρέμεινε η ίδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μείωση του ωραρίου κάθε άλλο παρά συνεπάγεται μείωση της απόδοσης.

Πλέον, το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας προτιμά το συγκεκριμένο ωράριο (σε διάφορες παραλλαγές) και ήδη πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν πετύχει τη μείωση του ωραρίου τους με τον ίδιο μισθό μετά από συλλογική διαπραγμάτευση.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι εργαζόμενοι δήλωναν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος ενώ συμπλήρωναν ότι εξασφάλιζαν μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.

Τα trial για το τετραήμερο εργασίας διοργανώθηκαν από την εθνική κυβέρνηση της χώρας και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Ρεϊκιαβικ και αφορούσαν κυρίως το δημόσιο τομέα.

Ο Γουίλ Στόνγκ, διευθυντής της μελέτης δήλωσε ότι «αυτή η έρευνα καταγράφει ότι η μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα στον δημόσιο τομέα ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία αναφορικά με το ωράριο και υπάρχουν μαθήματα από τα οποία μπορούν να διδαχθούν και άλλες κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο ερευνητής του Ινστιτούτου Alda, Γκούντμουντουρ Χάραλντσον σημειώνει στο BBC «το ισλανδικό ταξίδι μας δείχνει πως όχι μόνο είναι εφικτές οι λιγότερες ώρες εργασίας στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά ότι η προοδευτική αλλαγή είναι πιθανή».

Όπως εκτιμά το Business Insider, το μοντέλο της Ισλανδίας εξετάζεται και από άλλες χώρες οι οποίες αναμένεται να κινηθούν προς αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =