αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο πείραμα της Γερμανίας: 45 εταιρίες ξεκινούν να εφαρμόζουν 4ημερη εργασία χωρίς μείωση μισθού

Το πείραμα της Γερμανίας: 45 εταιρίες ξεκινούν να εφαρμόζουν 4ημερη εργασία χωρίς μείωση μισθού

Όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν στο μοντέλο της 4ημερης εργάσιμης εβδομάδας και κάνουν τις δοκιμές τους. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, 45 εταιρίες της χώρας ξεκινούν δοκιμαστική εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, χωρίς μείωση μισθού.

«Πώς μια τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να λύσει τα εργασιακά προβλήματα της Γερμανίας» έχει ως τίτλο το άρθρο του Bloomberg.

Η πρωτοβουλία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μισό χρόνο, αρχής γενομένης την 1η Φεβρουαρίου, και έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα εργασίας της χώρας και στην τόνωση της οικονομίας.

Το πείραμα έχει σχεδιαστεί γύρω από το καινοτόμο μοντέλο 100-80-100, που αποσκοπεί στη διερεύνηση τού κατά πόσον οι εργαζόμενοι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο παραγωγικότητας σε τέσσερις ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Το μοντέλο προβλέπει τη διατήρηση του 100% του μισθού, μειώνει την εβδομάδα εργασίας στο 80% της συνήθους διάρκειας και προσδοκά σε 100% απόδοση.

Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, τα οποία θα αξιολογηθούν επιστημονικά μετά τη δοκιμή, μπορεί να οδηγήσουν στον επανασχεδιασμό της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.

Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό μέρος του στρατηγικού σχεδίου της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στην εργασίας και την αναζωογόνηση της στάσιμης οικονομίας της. Η χώρα, παλεύει με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την υποτονική οικονομία. Η καθιέρωση μιας μειωμένης εβδομάδας εργασίας θεωρείται δυνητικός καταλύτης για την τόνωση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων και, στη συνέχεια, την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + twelve =