αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: Το 75% των εργαζομένων λέει ότι μπορεί να κάνει την δουλειά σε 4 εργάσιμες ημέρες αντί για 5

Έρευνα: Το 75% των εργαζομένων λέει ότι μπορεί να κάνει την δουλειά σε 4 εργάσιμες ημέρες αντί για 5

Καθώς οι νεότερες γενιές, ιδιαίτερα η Gen Z και οι Millenials, μεγαλώνουν και γίνονται ολοένα μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού, οι προσδοκίες από τους εργαζόμενους στο χώρο εργασίας αλλάζουν. Μια τέτοια αλλαγή είναι η αύξηση των απαιτήσεων για 4ήμερη εβδομάδα εργασίας.

Μεταξύ των εργαζομένων στις ΗΠΑ, πάνω από το 75% λένε ότι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τον τρέχοντα φόρτο εργασίας τους σε τέσσερις ημέρες εργασίας παρά πέντε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Fiverr. Οι Millennials, που αποτελούν περίπου το 35% του σημερινού εργατικού δυναμικού, ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με το 87% να συμφωνεί.

Η Fiverr, διαδικτυακή αγορά εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες, διεξήγαγε την έρευνα σε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους παγκοσμίως τον Αύγουστο, περιγράφοντας τις αλλαγές και τις διαφορές μεταξύ των γενεών στις τάσεις στο χώρο εργασίας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, ενώ συνολικά οι νεότερες γενιές εργαζομένων απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας τους, προτιμούν τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις από την εξ αποστάσεως εργασία.

Αλλά οι τρέχουσες τάσεις στο χώρο εργασίας δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα αυτές τις αξίες. Ο ετήσιος Δείκτης Workplace της εταιρείας συμβούλων EY διαπίστωσε ότι, αν και η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει κερδίσει δημοτικότητα στο εξωτερικό, μέχρι πρόσφατα είχε ελάχιστη υιοθέτηση από τις εταιρείες των ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτά που λένε οι εργαζόμενοι και σε αυτά που κάνουν οι εργοδότες», δήλωσε ο Michal Miller Levi, ανώτερος διευθυντής έρευνας αγοράς και πληροφοριών πελατών στο Fiverr.

Ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος αναφέρει ότι είναι παραγωγικός για 31 ώρες την εβδομάδα, που ισοδυναμεί περίπου με τέσσερις ημέρες εργασίας 9 έως 5. Με τους εργαζόμενους της Gen Z, ο αριθμός αυτός μειώνεται ακόμη και στις 29 ώρες την εβδομάδα.

Ο Miller Levi λέει ότι δεν οφείλεται στο ότι οι εργαζόμενοι είναι τεμπέληδες, αλλά λόγω μιας αλλαγής αξίας στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θέλουν όλο και περισσότερο να αξιολογούνται όχι από τον αριθμό των ωρών που εργάζονται την εβδομάδα ή τον χρόνο που περνούν στο γραφείο, αλλά από το προϊόν και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα που παράγουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − ten =