αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙσπανία: Η τετραήμερη εργασία μείωσε το άγχος και την κούραση των εργαζομένων

Ισπανία: Η τετραήμερη εργασία μείωσε το άγχος και την κούραση των εργαζομένων

Οι εβδομάδες που περιείχαν τετραήμερη εργασία στην Ισπανία είχαν θετικά αποτελέσματα στην υγεία των εργαζομένων, καθώς μειώθηκαν το άγχος και η κούραση, ενώ αυξήθηκαν η καλή διάθεση και οι ώρες ενασχόλησης με τα παιδιά.

Στη Βαλένθια εφαρμόστηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιες αργίες προγραμματίστηκαν να πέφτουν σε τέσσερις συνεχόμενες Δευτέρες στο διάστημα από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου φέτος. Πράγμα που σημαίνει ότι η εργασία έγινε τετραήμερη ενώ οι ωφελούμενοι ήταν 360 χιλ. εργαζόμενοι.

Το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε πως βελτιώθηκε η υγεία των Ισπανών εργαζομένων, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, ενώ ταυτόχρονα περιορίστηκαν οι εκπομπές καυσαερίων. Παράλληλα, πολλοί από τους συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα τριήμερα για να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Για την ακρίβεια, έκαναν σπορ, ξεκουράστηκαν ή έφαγαν σπιτικό φαγητό, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα υγείας και κοινωνικών επιστημών που αποτίμησε το πρόγραμμα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τις ημέρες αυτές περιοριζόταν και η κίνηση των αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει πως βελτιώθηκε και η ποιότητα του αέρα, αφού εκπέμπονταν λιγότεροι ρύποι. Ωστόσο, οι καπνιστές και οι πότες κάπνισαν και ήπιαν περισσότερο.

Ένα πολύ υψηλό ποσοστό των κατοίκων που ρωτήθηκαν είπαν ότι ήταν πιο πιθανό να διαβάσουν ένα βιβλίο, να μελετήσουν, να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι, όπως φωτογραφία, μουσική ή ζωγραφική. Η επιτροπή δεν διευκρίνισε πόσο ήταν αυτό το ποσοστό.

Να σημειωθεί πως περισσότερο από όλους ωφελήθηκαν τα παιδιά, επειδή βελτιώθηκε το ισοζύγιο εργασίας-οικογενειακής ζωής των γονιών τους.

Κατά τα τριήμερα αυτά οι τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας εξυπηρέτησαν περισσότερους πελάτες, όμως στα καταστήματα λιανεμπορίου μειώθηκαν οι πωλήσεις. Υπερβολικός φόρτος εργασίας διαπιστώθηκε στις υπηρεσίες υγείας, επειδή απουσίαζαν από τη δουλειά τους περισσότεροι εργαζόμενοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και πληρώνομαι για αυτό: Μία digital νομάς παραθέτει 5 «μυστικά» που εφαρμόζει

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − eight =