αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τακτικές που εφαρμόζουν οι πολύ οργανωμένοι άνθρωποι (και μπορείς να τις αντιγράψεις)

Τέσσερις τακτικές που εφαρμόζουν οι πολύ οργανωμένοι άνθρωποι (και μπορείς να τις αντιγράψεις)

H οργάνωση δεν είναι μόνο να τακτοποιήσεις τον χώρο σου ή το γραφεί σου. Πρόκειται για τον εξορθολογισμό της ζωής σου για μέγιστη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Κάτι που σας ωθεί στην επιτυχία!

Οι πιο οργανωμένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν γεννήθηκαν έτσι. Έχουν ορισμένες συνήθειες να διαχειρίζονται το χάος και να φτάνουν στην επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής.

Εδώ είναι 4 τακτικές που εφαρμόζουν οι πολύ οργανωμένοι άνθρωποι (και μπορείς να τις αντιγράψεις).

1) Ιεράρχηση, ιεράρχηση, ιεράρχηση!

Όλοι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς – δεν είναι όλες οι εργασίες ίσες. Οι πολύ οργανωμένοι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό καλύτερα από τον καθένα.

Έχουν το ταλέντο να περνούν από τον ”θόρυβο” και να εστιάζουν σε αυτά που πραγματικά έχει σημασία. Αντί να ταχυδακτυλουργούν με ένα εκατομμύριο πράγματα ταυτόχρονα και να αισθάνονται καταπονημένοι, δίνουν προτεραιότητα στις εργασίες τους με βάση τη σημασία και τις προθεσμίες.

Πώς ξεκινάτε λοιπόν με αυτό;

Πρώτα, κάντε μια λίστα με όλες τις εργασίες που έχετε στη διάθεσή σας, είτε πρόκειται για την δουλειά, για το σπίτι ή για προσωπική ανάπτυξη. Στη συνέχεια, κατηγοριοποιήστε τις: Τι χρειάζεται άμεση προσοχή, τι μπορεί να περιμένει και τι μπορεί να ανατεθεί αλλού ή να απορριφθεί εντελώς.

Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το Eisenhower Box, το οποίο χωρίζει τις εργασίες σε τέσσερις κατηγορίες:

Επείγον και σημαντικό
Σημαντικό αλλά όχι επείγον
Επείγον αλλά όχι σημαντικό
Ούτε επείγον ούτε σημαντικό

Ένα σύστημα όπως αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πού πρέπει να εστιάσετε. Αυτή η απλή πράξη ιεράρχησης μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στο πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεστε το χρόνο σας και μειώνετε το άγχος.

2) Χωρίστε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερα βήματα

Λοιπόν, έχετε βάλει όλες τις προτεραιότητές σας, σωστά; Και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Αλλά τα tasks σας είναι τεράστια. Αποθαρρυντικό. Τόσο πολύ που μπαίνεις στον πειρασμό να συρθείς ξανά… στο κρεβάτι και να αναβάλεις την δουλειά. Όλοι το έχουμε κάνει.

Πώς αντιμετωπίζουν οι εξαιρετικά οργανωμένοι άνθρωποι τις τεράστιες προκλήσεις; Λοιπόν, σαν να τρως ένα… μπισκότο. Μπουκιά μπουκιά.

Αναλύουν τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες. Σε πιο συγκεκριμένα βήματα που φαίνονται πολύ πιο εφικτά. Αυτή η στρατηγική διευκολύνει την εστίαση και αποτρέπει αυτά τα συναισθήματα άγχους. Στη συνέχεια, γίνεται ευκολότερο να τοποθετήσετε αυτές τις μικρότερες εργασίες στη λίστα υποχρεώσεων που έχετε ήδη με προτεραιότητα.

3) Κατακτήστε την τέχνη του time-blocking

Τώρα που έχετε βάλει προτεραιότητες και έχετε αναλύσει τις εργασίες σας, το επόμενο βήμα είναι να διαθέσετε χρόνο για να τις ολοκληρώσετε – γνωστό και ως time-blocking. Είναι αυτό που κάνουν οι άκρως οργανωμένοι άνθρωποι αφού ολοκληρώσουν τις λίστες υποχρεώσεών τους.

Χώρισε την ημέρα σου σε συγκεκριμένα χρονικά τμήματα και να βάλε μια εργασία (ή μια ομάδα σχετικών εργασιών) σε κάθε μπλοκ.

Αυτό συνδυάζεται τέλεια με την ιεράρχηση. Σκεφτείτε το σαν να ορίζετε «ραντεβού» με τις εργασίες σας.

Αυτές οι καθορισμένες περίοδοι εξαλείφουν την εικασία για το πότε θα γίνει κάθε εργασία και σας δίνουν μια αίσθηση ευθύνης. Όλα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο.

Το αποτέλεσμα; Μια πιο οργανωμένη ζωή και μια πιο ξεκάθαρη πορεία προς την επιτυχία.

4) Μάθετε πώς να λέτε «όχι»

Συνήθως δεν θεωρούμε τη λέξη «όχι» ως οργανωτικό εργαλείο, αλλά είναι! Γιατί σας βοηθά να διατηρήσετε τον χρόνο και την ενέργειά σας, που είναι ο απώτερος στόχος της οργάνωσης.

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =